Gene Pitney
"Nagy hang, kitűnő szerző."

Amerikai popénekes, dalszerző, hangmérnök, producer.

Eredeti neve: Gene Francis Alan Pitney

                       1940. február 17. Hartford, Connecticut.

                       2006. április 5, Cardiff, Wales, Nagy-Britannia.
Gene Pitney

Gene Pitney, a hatvanas évek első felének kiemelkedő amerikai sztárja volt, a 24 Hours From Tulsa, a Town Without Pity, a Hello Mary Lou és más sikeres dalok előadója, szerzője. A rock and roll halhatatlanja, 16 dala az amerikai Top 40-es, legalább ennyi a brit listára jutott. Nemcsak listás sikerei szerepeltek a rádiók és televíziók és persze koncertjei programján. Pitneyt ennek ellenére sem sorolták a sztárok első vonalába, noha a szakmai tekintélye jelentős volt. Nemcsak énekelt, hanem gitározott, zongorázott és dobolt is.
Egészen fiatal korában a country, a country-blues és a doo woop előadók hatottak rá.18 éves korában készítette első albumát, de pályafutásának kezdetén híres pályatársainak szállított dalokat - a Rubber Ballt Bobby Vee-nek, a Hello Mary Lou-t Ricky Nelsonnak. Mindkét dal pályatársainak köszönhetően került a Billboard élvonalába, utóbi saját lemezein is ritkán szerepel. Írt dalt Roy Orbison-nak és a Crystals énekegyüttesnek. (A He’s A Rebel volt a leghíresebb dala a lánycsapatnak.) Énekelte dalait többek között Vikki Carr és Elkie Brooks.
A hatvanas évek elejétől ő maga is egyre gyakrabban énekelt. A Town Without Pity 1962-ben még csak a húszas lista második felére volt jó, de a (The Man Who Shot) Liberty Valence már negyedik, az Only Love Can Break Heart pedig listavezető volt. Elsőként énekelt Amerikában Mick Jagger-Keith Richards szerzeményt (That Girl Belongs To Yesterday).
Nagy sikere volt ezekben az években az It Hurts To Be in Love, a Mecca, az I’m Gonna Be Strong – egyik legszebb dalának tartották, Angliában a 2. helyig jutott), a Looking Through The Eyes of Love, a Twenty-Four Hours From Tulsa és a Something’s Gotten Hold of My Heartcímű dalának. Ez utóbbi száma évtizedekkel később Angliában első lett (Marc Almonddal énekelték el, aki 2007-ben I'm Lonly címmel készített Gene Pitney emléklemezt).
A szakmabeliek és rajongói Gene Pitney szép hangját, balladaszerű előadásmódját és megbocsáthatóan érzelgős stílusát szerették. A hatvanas évek második felében Európában és Ausztráliában turnézott, majd a hetvenes évek meredek stílusváltása következtében háttérbe szorult. Az utolsó dala, amely a legjobb 20 közé került az 1968-as She’s a Heartbreaker volt. Lemezei azonban akkoriban is jelentek meg. Az aranykor elmúltával producerként és kiadóként "hasznosította" magát, több stúdiót rendezett be, milliomos lett. A kilencvenes évektől ismét mikrofon elé állt, még a New York-i Carnegie Hallban is adott sikeres koncertet..
A CD-korszakban megjelentek a már csaknem elfelejtett lemezei is. Az ezredforduló óta vagy egy tucat slágergyűjteménnyel okozott örömet a gyűjtőknek. Különösen a Looking Through: The Ultimate Collection és a Big Twenty: All The UK Top 40 Hits 1961-1973 című válogatás aratott sikert, sőt maga is sikeres koncerteket adott, turnékat bonyolított le szerte a világon..
Európai turnéja közben, cardiffi koncertje után szívroham végzett vele 2006 április 5-én.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemez:

Only Love Can a Break Heart (1962 – Billboard)
Something’s Gotten Hold On My Heart (1989 – Nagy-Britannia)

Nagylemezek:

Heartbreaker (1961)
Only Love a Can Break a Heart (1963)
Blue Gene (1964)
It Hurts To Be In Love (1964)
I’m Gonna Be Strong (1965)
For The First Time! (1965)
Backstage I’m Loneléy (1966)
The Country Side of Gene Pitney (1966)
Just One Smiley (1967)
Gene Pitney sings Bacharach & Others (1967)
She’s a Heartbreaker (1 968)
Liberty Valence (1969)
Twenty Four Hours from Tulsa (1969)
The Best of Gene Pitney (1969)
Golden Hour vol 1-2 (1972)
Anthology 1961-1968 (1986)
Hits &Misses (1994)
George Jones&Gene Pitney (1995)
Looking Throgh: the Ultimate Collection (2 CD) (2000)
Big Twenty: All the UK Top 40 Hits 1961-1973 (2004)
The Man Who Shot Kiberty Valence (2012)
Gene Pitney

Gene Pitney

Gene Pitney

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Gene Pitney Gene Pitney Gene Pitney

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu