Johnny Hallyday
"Volt rockélet a Brit-szigeteken túl is"

Francia rock- és rock and roll énekes, színész.

Eredeti neve: Jan Philippe Smet

                    1943. június 15.  Párizs.
Johnny Hallyday

Johnny Halliday francia létére komoly nemzetközi sikereket ért el, még ha az angol-amerikai hegemóniát nem is tudta megtörni. Energikus dalaival mindenképpen kakukktojásnak számított a lírai dalokhoz szokott hazájában. Több mint 100 millió lemeze fogyott világszerte, közel húsz platinalemezt „termelt”. Mintegy 180 turnéja során eljutott egyebek között a londoni Royal Albert Hallba, ám ezzel együtt elsősorban a francia nyelvterületek (az óhaza, Kanada, Latin-Amerika és , Belgium ) sztárja maradt.
Nem százszázalékosan francia származású, apja ugyanis belga volt, aki még a későbbi sztár gyermekkorában elhagyta családját, és csak akkor jelentkezett, amikor fia már világhírű volt.
Johnny az ötvenes években került a rock and roll, konkrétan Elvis Presley hatása alá.. Első rádiófelvételét 1960-ban készítette, nem sokkal később megjelent a T'aimer follement, majd a Mauvais garcons című lemeze. Hazai szerzők nagy slágereit vette sorra (Retiens la nuit, Elle est terrible stb), rendre kirándulásokat tett az angolszász pop-rock színtéren. Nagy sikerrel énekelte Chubby Checker Let's Twist Again című világslágerét (Viens danser le twist címmel. amelyből több mint egymilliót adtak el. Műsorára tűzte a the House of Rising Sunt, majd a hatvanas évek végén Jimi Hendrix Hey Joe-ját is. (A Jimi Hendrix Experience éppen az ő koncertje előtt játszott előzenekarként 1966 őszén.)
A sztárénekessé váló Hallidayt csakhamar felfedezte a filmipar is, először a Les parisiennes című filmben kapott lehetőséget, később is felkérték különböző szerepekre.
A film hozta őt össze a Magyarországon is jól ismert Sylvie Vartan énekesnővel és színésznővel, akivel több mint 15 éven át házastársak voltak.
Noha Johnny Halliday az angol-amerikai mintát tekintette irányadónak maga számára, ezekben az országokban „nem rúgott labdába” Amikor a rock and roll és a twist divatja leáldozott, ő is váltott a beatre. A hatvanas évek elejének legsikeresebb Halliday-albumára, a "Halliday Sings America’Rockin Hits"-re a Beatles-őrület ellenére még Angliában is volt kereslet.
Johnny Halliday a hetvenes-nyolcvanas években keveset hallatott magáról, azoknak az időknek a stílusa nem "feküdt" neki. Lemezei ennek ellenére - elsősorban a hazai boltokban - szépen fogytak. Amerikában is dolgozott azokban az években, s Rock á Memphis címmel kitűnő albumot készített. Közben szelídült stílusa, noha legnagyobb rocksikereit is műsoron tartotta. A hetvenes években jelent meg közreműködésével a Hamlet rockopera dupla lemezen. 1985-ben jelent meg egyik legnagyobb sikere, a Quelque chose á Tennessee. A kilencvenes években ismét rákapcsolt, 2000-ben - 27 évi szünet után - két hónapon át telt ház előtt koncertezett a párizsi Olympia színpadán, ugyanebben az évben 500 ezren látták koncertjét az Eiffel-toronynál, s csaknem 10 millióan a televízió előtt.
A 2000-es években Bono (U2) írt számára kitűnő dalt, s kitűnően sikerült duetje Taj Mahal amerikai blues-zenésszel. Tour 66: Stade de France című 2009-ben megjelent albuma Franciaországban listavezető volt. 2012-ben kitűnő sajtója volt a Los Angelest, New Yorkot és Québec Cityt érintő turnéjának.
Johnny Halliday első felesége, Sylvie Vartan ünnepelt énekesnő volt Franciaországban és Európában. (Nicolas címmel Máté Péter Elmegyek című slágerét is énekelte.) Közös fiuk próbálkozott énekléssel, apjával együtt is fellépett, de az "ősök" sikerét meg sem közelítette.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:
Hello Johnny (1960)
Tété á téte avec Johnny (1961)
Johnny Halliday Sings America’s Rockin Hits (1962)
Retiens La Nuit (1962)
Olympia ’64 (1964)
La Géneration perdue (1966)
Jeune Homme (1968)
Johnny Halliday (1969)
Rock á Memphis (1975)
Hamlet (1976)
Á parti de maintenant (1980)
Rock and Roll Attitude (1985)
Gang (1986)
Cadillac (1989)
Ca ne Change pas un homme (1991)
Parc de Princes (1993)
100% Johnny: Live á la Tour Eiffel (2000)
Olympia 2000 (2000)
Live au Parc de Princes (2003)
Flashback Tour Live: Palais de Sports (2006)
Tour 66: Stade de France (2009)
L’Attente (2012)
Johnny Hallyday

Johnny Hallyday

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Johnny Hallyday Johnny Hallyday Johnny Hallyday

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu