Keith Richards
„A Rolling Stones motorjának tartják.”

Angol gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró, producer.

Eredeti neve: Keith Richards

                    1943. december 18., Dartford, Anglia
Keith Richards

  Elég általános az a vélemény, hogy a Rolling Stonesnak Keith Richards az igazi motorja, s nem Mick Jagger - aki viszont az arca a Köveknek. Valószínű, hogy Jagger és Richards nem sokra ment volna egymás nélkül a Rolling Stones ötvenesztendős története során. A világ legrégibb rock and roll zenekarának alapító tagja, gitárosa, a dalok legalább egyik szerzője, producerként is megkerülhetetlen. A gitáron kívül basszusgitározik, billentyűs és ütős hangszereken is hasznosítja magát. Ha Mick volt is a frontember, Keith is gyakran állt mikrofon elé, nemcsak vokálozni, hanem szólózni is - koncerteken vagy lemezeken több tucat dalban énekelt szólót. A banda tagjaként a rock and roll, a dalszerzők halhatatlanja, Grammy-életműdíj birtokosa. A Rolling Stone magazin gyakran idézett gitáros listáján a 4. helyre került 2011-ben, de már 2003-ban is a legjobb 10 között szerepelt. Számos zenésszel koncertezett vagy dolgozott lemezen, köztük volt John Lee Hooker, B. B. King, Alexis Korner, Beatles, Chuck Berry, Bo Diddley, Jerry Lee Lewis, Billy Preston, a Faces, Peter Tosh, Tom Waits, Marianne Faithful, Sheryl Crow , a Neville Brothers és sokan mások. Fellépett Leonard Cohen-nel és Willie Nelson-nal annak jeléül, hogy a rocktól távolabbi műfajok is érdeklik. Nem túl közismert, de tény: a Rolling Stones-on kívül Keith zenélt a New Barbarians és a The X-pensive Winos formációval.
    Egyedüli gyermek volt, hamar rákapott a zenére, édesanyja nevelte belé a zene szeretetét. Lemezeket mutatott neki Billie Holidaytől, Louis Armstrong-tól és másoktól. Tőle kapta első gitárját, játszani autodidaktaként tanult meg. Gyermekkorában kórusokban is énekelt, a rock and roll tizenéves korában „fertőzte meg”.
    Az iskolában ismerkedett meg Mick Jaggerrel, évtizedekre elválaszthatatlan társak lettek, olykor „rossz házastársként” civódva. Több száz közös szerzeményük közül 14 szerepel a Rolling Stone magazin 500-as öröklistáján. Zenei ízlésük hasonló volt a kezdetektől, egészen érett zenészkorukig. Keith zenei ízlését jól tükrözi a Rolling Stones repertoárja.    Hangszereinek nemcsak "egyszerű használója", hanem gyűjtője is. Állítólag ezernél több gitár sorakozik a gyűjteményében, a legmárkásabb Les Paulok, Fenderek és Gibsonok és egyéb márkák a hőskorból, s a legjobb márkákat is rendszeresen használta koncerteken.
(Pályájának a Rolling Stoneshez kötődő részleteit ld. az együttesnél)
Keith Richards 1988-ban jelentette meg első szólólemezét, a Talk is Cheap (Beszélni könnyű) című korongot, amely aranylemez lett. Szakmai vélemény szerint mindenképpen lepipálta vele „főnöke” első szólólemezét, s a közönségsikere is jócskán felülmúlta. További két sorlemezt készített, néhány, a listákon is jegyzett kislemeze és válogatása is megjelent, de különösebben nem erőltette a saját lemezeket.
Vendégzenészként többnyire gitározott, olykor a basszust és a billentyűs hangszereket szólaltatta meg. Producerként több kitűnő zenésszel dolgozott, többek között Aretha Franklin-nel. Filmekben is szerepelt.
Jagger és Richards páratlanul hosszú zenész-kapcsolatát és barátságát olykor hosszabb- rövidebb ideig tartó „mosolyszünetek” árnyékolták be. Ezek között az egyik legnagyobb megrázkódtatást Keith számára Mick lovaggá ütése jelentette. Ezt többször is zenésztársa szemére vetette – olykor finomabban, máskor durvábban.
A drog legalább olyan keményen meghatározta az ő életét is, mint zenésztársaiét (ha ugyan nem erőteljesebben), többször volt dolga a rendőrséggel, bíróság előtt is állt. Életrajzírói szerint a kábítószer jelentős inspiráció volt a dalszerzésben, ő maga azonban tagadta. Buli mindenesetre nem maradt el drogos állapot miatt.
Évtizedeken át élt Anita Pallenberggel, közös gyerekeik is születtek, jelenlegi feleségével Patti Hansennel 1979-ben ismerkedett meg, azóta élnek együtt.
Közreműködött a Rolling Stones tagjai által megjelentetett könyvekben. 2010-ben megjelent Life című önéletrajza, amelyet magyarul Élet címmel adtak ki 2011-ben. A Cartaphilus kiadó zenészeket bemutató sorozatában is megjelent egy kötet róla.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Talk Is Cheap (1988)

Live at Hollywood Palladium: December 15. 1988. (1991)

Main Offender (1992)

Vintage Vinos (2010)
Keith Richards

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Keith Richards Keith Richards Keith Richards

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu