Mick Jagger
„Aki mindig énekes akart lenni.”

Angol rockzenész, énekes, dalszerző, producer, színész.

Eredeti neve: Michael Philip Jagger

                       1943. július 26., Dartford, Nagy-Britannia

Hangszerek: gitár, szájharmonika, basszusgitár, billentyűs és ütőhangszerek.
Mick Jagger

A rock és a rock and roll világának egyik legmeghatározóbb, legkarizmatikusabb egyénisége Mick Jagger. A Rolling Stones, a világ leghosszabb ideje működő együttesének frontembere, aki szólólemezeivel, filmszerepeivel is letette névjegyét. Szólózenészként kevesebbet produkált, mint a Rolling Stones tagjaként, lemezeit a kritikusok nem tekintik a rock csúcsteljesítményének, nem véletlen, hogy egyik sem volt listavezető. A Rolling Stone magazin ugyanakkor a minden idők száz legnagyobb énekesének listáján így is a 16. helyre sorolta Jaggert.
Zenét soha nem tanult, de a zenéhez mindig is vonzódott. Templomi kórusban énekelt, mindig is szeretett énekelni. Nagyon fiatalon felfedezte magának a tengeren túli rock and roll énekeseket, Elvis Presley-t, Buddy Holly-t és mindenekelőtt Chuck Berry-t. A lemezgyűjtést Muddy Waters-szel kezdte, a Chess kiadótól rendelte a lemezeket. Szívesen hallgatott jazzt is.
A Little Boy Blue and the Blue Boys nevű, rock and rollt és rhythm and bluest játszó együttesben kezdte működését. Még nem volt húszéves, amikor Alexis Korner koncertjeire kezdett járni, olykor beszállt énekelni is. Azután a Rolling Stones 1962. július 12-én tartotta első koncertjét Alexis Kornert helyettesítve a londoni Marquee klubban. Jagger 1963-ban félb hagyta főiskolai tanulmányait a zene kedvért, bár nem volt rossz tanuló.
A Rolling Stones a hatvanas években Beatles mellett az egyik legnépszerűbb együttessé vált. Mick Jagger közben az évtized végére a Performance és a magyar mozikban és tv-ben is játszott Ned Kelly főszereplőjeként új terepen is kipróbálta magát. Az együttes tagjaként főszereplője volt a Rolling Stones Rock and Roll Circus című 1968-ban készült, majd évtizedekre dobozba került filmnek. Ugyancsak 1968-ban készült a Sympathy for the Devil című film is. Több mint húsz „igazi” és zenés filmben szerepelt szólóban vagy az együttessel.
(A zenekar történetét, lemezeit ld. az együttesnél)
Jagger a Rolling Stones tagjaként szívesen zenélt a kor vezető zenészeivel: Közreműködött a Beatles Magical Mystery Tour című lemezén. Játszott filmben vagy koncerten énekelt John Lennon-nal, Eric Clapton-nal, a Who együttessel.
Emlékezetes volt 1985-ös alakítása Tina Turner-rel a Live Aiden vagy David Bowie-val. Az együttessel együtt fellépett Muddy Watersszel, Dr. John-nal, B. B. King-gel, Peter Toshsal.
A fiatalabbak közül szerepelt Christina Aguilerával és Amy Winehouse-szal.
A szólólemezek sorát 1985-ben a She’s The Boss-szal kezdte – talán ennek volt a legnagyobb sikere, Amerikában platinalemez lett. A Primitive Cool 1987-ben csak a 41 helyig jutott , a Wandering Spirit 1993-ban, a Goddess in the Doorway 2001-ben jelent meg, ez utóbbinak ismét kedvező volt a fogadtatása, aranylemez lett. Készült egy The Very Best of Mick Jagger című válogatása. Összesen húsz kislemeze és öt szólóalbuma jelent meg. Dalai közül listát vezetett az amerikai Billboardon a Just Another Night 1985-ben és a Don’t Tear Me Up 1993-ban. Angliában a David Bowie-val közösen énekelt Dancing On the Street került a lista élére, de természetesen volt több élmezőnybe került kislemeze és albuma is. 2011-ben Joss Stone-nal Damian Marleyval, Dave Stewarttal, és A. R. Rahmannal alakította SuperHeavy együttesét, ugyanezzel a címmel lemezük is megjelent. A Rolling Stones tagjaként kétszer járt Budapesten 1995-ben és 2007-ben. A budapesti koncert óta a magyar Rolling Stones-rajongók láthatták őt Martin Scorsese Shine a Light című koncertfilmjében.
Számos zenész lemezének volt a producere, köztük Marianne Faithfull, Chris Farlowe és Rod Stewart korongjának.
A Rolling Stones tagjaként kétszeres Grammy-díjas és természetesen a rock and roll halhatatalanja.
Mick Jagger fiatal korától „eltartotta” a bulvársajtót nőügyeivel. Hétszeres apa négy anyától, a lenevezetesebb tartós kapcsolata Bianca Perez Morena de Macias és Jerry Hall volt, de fiatalon „pátyolgatta” Marianne Faithfult is.
Jagger a világ egyik leggazdagabb rockzenésze már 2007-ben is 700 millió fontra becsülték vagyonát.
Jagger hatvanadik születésnapjára lovagi címet kapott II. Erzsébet angol királynőtől. Prágában tartott hatvanadik születésnapi partiján jelen volt többek között Václav Havel, a cseh ellenzéki aktivistából lett köztársaság elnök is..
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Just Another Night (1985 – USA)

Dancing In The Streeet (1985 – Nagy-Britannia)

Don’t Tear Me Up (1993 –USA)

Nagylemezek:

She’s The Boss (1985)

Primitive Cool (1987)

Wandering Spirit (1993)

Goddess int he Doorway (2001)

The Very Best of Mick Jagger (2007)

SuperHeavy (2011)
Mick Jagger

Mick Jagger

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Mick Jagger Mick Jagger Mick Jagger

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu