Mick Taylor
"Nem találta helyét a Rolling Stonesban, de kitűnő lemezeik közreműködője volt."

Angol rock- és blueszenész, gitáros, dalszerző.

Eredeti neve: Michael Kevin Taylor

                       1949. január 17. Welwyn Garden City, Anglia
Mick Taylor

A rock, a blues és a hard rock rendkívül technikás, stílusos gitárosa. Rendkívül erős egyéniség, így nem tudott sokáig egy helyben maradni. Tagja volt John Mayall Bluesbreakersének, majd a Rolling Stones következett szűk öt évre, s játszott Jack Bruce együttesében. A Rolling Stone magazin legutóbbi (2012-es) 100-as gitáros-listáján a 37. helyre került. A Rolling Stones tagjaként 1989-től a rock and roll halhatatlanja, kézjegye 1998-tól szerepel a hollywoodi rockhírességek sétányán.
Welwyn Garden Cityben született 1948. január 17-én, munkáscsalád gyermekeként. Kilencéves korában kezdett gitározni, anyai nagybátyja segítségével. Tizenöt éves korában már szülővárosa egyik bandájában játszott. Kamaszként találkozott először Muddy Waters, B. B. King és más meghatározó öreg blueszenész muzsikájával. Az iskolát is otthagyva a Gods együttessel kezdett zenélni, amelyben Ken Hensley, (Uriah Heep) és John Glasock (Jethro Tull) játszott..
Jelentős fordulatot hozott életében, amikor a hatvanas évek derekán egy alkalommal Eric Clapton helyett játszott John Mayall híres Bluesbreakers együttesében. Jó benyomást tett a brit blues fejedelmére, 1967-ben együttesének „rendes” tagja lett. Szerepelt Mayalll egyik korai sikerlemezén, a Crusade-en is. Közreműködött a kitűnő 1968-as Bare Wires és a Blues From Laurel Canyon című albumokon, valamint a Back To The Roots korongon.
Éppen húszévesen lett a Rolling Stone gitárosa. A londoni Hyde Parkban 1969. július 5-én 250 ezer ember előtt bizonyíthatott először. 1974. végéig maradt a Kövekkel, a Sticky Fingers, az Exile on The Main Street (szerzőként is), a Goats Head Soup, végül az It’s Only Rock and Roll című albumok közreműködője volt, válogatásokon is szerepelt. Keith Richards mindig elismeréssel nyilatkozott gitártudásáról. (ld: Rolling Stones szócikkünknél is.)
Nem volt showman, sem „kőarc, vagyis ”társaihoz hasonló balhés egyéniség, ezért csendben távozott, de a rocknak nem fordított hátat, ha több is lett ismét a blues. .
Már a Stones tagjaként, 1973-ban a királynő előtt fellépett Mike Oldfield-del. Először Jack Bruce-szal és Carla Bleyjel, majd a Little Feattel zenélt. Közös lemeze jelent meg John Philipsszel, a Mamas and Papas egykori vezetőjével. Első saját albuma, a rockos-bluesos Mick Taylor 1979-ben jelent meg. Szakmailag kitűnő lemez volt, de a közönség „nem kapott rá”, így a listákon is lemaradt. Szólólemezeivel összességében nem váltotta meg a világot.
Tagja volt a Bluesmasters nevű együttesnek, amelyben a Budapesten is járt Junior Wells szájharmonikázott és énekelt. A nyolcvanas években turnézott Alvin Lee-vel, John Mayallal, majd Európában kísérte Bob Dylan-t, lemezt is készített vele. Fellépett az évtized végén a Grateful Deaddel New Yorkban.Európában, Amerikában és Japánban is megszerette a közönség. A kilencvenes években Mick Taylor közreműködött John Mayall Wake Up Call című lemezén, majd az ezredforduló után ismét készített lemezeket a blueskirályjal, fellépett Mayall hetvenedik születésnapi koncertjén (Eric Clapton és mások társaságában), amelyről DVD jelent meg. Mayallt angliai színházi turnéján is kísérte. Jótékonysági koncertet adott 2010-ben Ron Wooddal (szerepelt szólóalbumán, akárcsak Keith Richardsén), fellépett Dick Taylor(a Stones első basszusgitárosa) koncertjén, zenélt Chris Barber pozanossal. 1998-ban Budapesten koncertezett, többször szerepelt a magyar televízió műsoraiban. Több DVD készült koncertjeiről.
Mick Taylor kétszer nősült, két leánya van.
( Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Mick Taylor (1979)
Stranger in This Town (1990)
Too Hot for Snakes (1991)
Live at 14 Below: Coastin’ Home (1995)
A Stone Throw (2000)
Shadow Man (2003)
Mick Taylor Collection (2006)
Mick Taylor

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Mick Taylor Mick Taylor Mick Taylor

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu