Olivia Newton-John
"A hetvenes évek üdvöskéje."

Brit pop, soft rock és countrty-énekesnő, dalszerző, színésznő.

Eredeti neve: Olivia Newton-John

                        1948. szeptember 26., Cambridge, Anglia.
Olivia Newton-John

A Nagy-Britanniában született, de Ausztráliában nevelkedett Olivia Newton-John főként a hetvenes években aratott sikereket világszerte, a pop- a country és az úgynevezett felnőtt popzenében. Később sem tűnt el teljesen a süllyesztőben, hiszen még a múlt század kilencvenes éveiben is volt listavezető sikere. Négy Grammy díj, több listavezető dal, album, színházi és filmsiker jelezte diadalútját. Megkapta a brit birodalom rendje kitüntetést Nagy-Britanniában. A 2000-es években sem vonult vissza, turnézik, lemezei jelentek meg. Átvehette a Brit Birodalom Parancsnoka kitűntetést, neve szerepel a hírességek sétányán Hollywoodban. A Grammy-díjak mellett többször elnyerte egyebek között az American Music Awardst, a Billboard Awardst, a Country Musc Awardst. Több listavezető kislemeze és albuma volt az évek során, több közülük platina illetve aranylemez lett. Világszerte 100 milliónál több albuma fogyott.
Walesi apa és német anya leánya egy lánycsapat tagjaként lépett először színpadra tizenévesen. A hatvanas években egy ausztráliai tv-műsorban is lehetőséghez jutott, s bekerült Cliff Richard turnécsapatába. 1971-ben egy Bob Dylan szerzeménnyel debütált a listán, s ugyanabban az évben Angliában a tíz közé került a The Banks of Ohio című ( Az Ohio folyó partján) klasszikus country-dal feldolgozásával. Ugyancsak a tíz közé került Angliában Bob Dylan „If Not for You”című dalával – ugyanezt a címet kapta első albuma is, amely 1971-ben jelent meg. Ugyanabban az évben még egy nagylemeze jelent meg, s a nyolcvanas évekig minden évre jelentkezett egy koronggal – a legértékesebb közülük az 1974-es Let Me Be There volt – Grammyt kapott érte, első helyezett volt a Billboardon, akárcsak az If You Love Me, Let Me Know vagy az egy évvel későbbi Have You Never Ben Mellow. Maradtak a sikerek a nyolcvanas években is, ha csúcspozícióba egyik korong sem került már. Pályafutása e szakaszában volt viszont vagy 10 listavezető, s jó néhány top tízes dala.
1978-ban nagy sikert hozott a Grease című film, akárcsak a filmzenéből készült lemez. A "Back With a Heart" című lemezével sikerült meghódítania az amerikai pop- és countryzene rajongóit.
A sikereinek felsorolásánál nem hagyható ki a Xanadu és a Physical sem. Vitatkozni lehet az általa választott stíluson, de népszerűségét tagadni lehetetlen. A meglehetősen szirupos popzene világába tett kiruccanása ellenére az "igazi" számára mindig a country maradt.
Jól ismeri, számon tartja fiatal "vetélytársnőit" és a country sikeres férfi előadóit is, de csöppet sem irigykedik Trisha Yearwoodra, LeAnn Rimes-ra, Shania Twain-re és másokra. Nagy tisztelője Andrea Bocellinek, közreműködő volt egy későbbi lemezén
Későbbi lemezei között vannak olyan albumok, amelyeknek minden dalát ő maga jegyzi, de további lemezeken is gyakran szerepelnek saját dalok. Szerzőtársai között gyakran feltűnnek neves nashville-i country zenészek, s ebből is nyilvánvaló, hogy miért nem tudott - és nem is akart - elszakadni ettől a zenei világtól. A countryzene újabb hullámai is jelentősen hatottak rá, s szívesen énekelte a műfaj legendás balladáit. Pályája során ugyanakkor mindig visszatért a pályakezdése táján megismert stílusához.
Ami az énekesnő későbbi pályafutását illeti, a a koncertek és lemezek mellett időről-időre feltűnt a televíziók műsorában, DVD-i jelentek meg. 2010 után sokállomásos turnét bonyolított le Ázsiában, 2013-ban 30 év után az első koncertjeit adta szülőhazájában.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
If Not For You (1971)
I Honestly Love You (1974, 1998)
Something Better To Do (1975)
Please Mr. Please (1975)
Let It Shine (1976)
Don't Stop Believin' (1976)
Sam (1977)
Magic (1980)

Nagylemezek:
If Not For You (1971)
Olivia Newton-John (1971)
Let Me Be There (1973)
If You Love Me, Let Me Know (1974)
Long Live Love (1974)
Have You Never Be Mellow (1975)
Come On Over (1976)
Making A Good Thing Better (1977)
Totally Hot (1978)
Xanadu (1980)
Physical (1981)
Two Of A Kind (1983)
Soul Kiss (1985)
The Rumour (1988)
Warm And Tender (1989)
Gaia (1994)
One Woman's Live Journey (2000)
2 (2002)
Women Of Song (2004)
Stronger Than Before (2006)
Grace And Gratitude (2007)
A Celebration In Song (2008)
This Christmas (2012)
Olivia Newton-John

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Olivia Newton-John Olivia Newton-John Olivia Newton-John

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2015
e-mail: Literatura.hu