Petula Clark
" Az elegáns brit popénekesnő.”

Angol énekesnő, zeneszerző, színésznő, filmszínésznő.

Eredeti neve: Petula Sally Olwen Clark

                       1932. november 15., Epson, Surrey, Anglia
Petula Clark

Petula Clark a hatvanas évek egyik legsikeresebb angol énekesnője, aki Franciaországban, Németországban, Olaszországban valamint a tengerentúlon is a legjobbak közé került. Mintegy hetvenmillió lemeze kelt el világszerte. A különleges, mély hangú énekesnő Grammy díjjal is büszkélkedhet.
Tehetségét operaénekesnő édesanyjától örökölhette. Színésznőt szeretett volna nevelni belőle, s ha nem is bizonyult tehetségtelennek, énekesnőként aratta a babérokat. Édesanyja végül áldását adta az énekesnői pályához.
Alig múlt tízéves, amikor foglalkoztatták a rádióban, nem sokkal később pedig filmszerepet is kapott. Az igazi hírnévre a negyvenes évek végéig kellett várnia. Első lemezfelvétele, a Music, Music, Music 1949-ben készült. Első slágerei az Alone, a With All My Heart, The Little Shoemaker – utóbbi 1954-ben hetedik volt a brit listán - valamint a Suddenly There’s a Valley és Baby Lover című dalai is kelendők voltak.
Angol létére fiatal korától szívesen látott előadó a párizsi Olympia színpadán, későbbi pályafutása során gyakran visszatért. Az ötvenes és hatvanas években legalább annyira népszerű volt Franciaországban, mint Angliában, ezekben az években talán gyakrabban "szólalt meg" franciául, mint anyanyelvén.
A hatvanas évek újabb nagy sikereket hoztak: a Seeman című német dal általa Sailor címen lett kapós angolul. A sokak által énekelt Ya, Ya Twist, majd a My Friend The Sea után következett a védjegyévé vált Downtown, amelyből hárommilliónál több kelt el és listavezető lett Angliában és Amerikában is, Grammy-díjat kapott érte 1964-ben. Grammy díjat érdemelt I Know a Place című dala is 1965-ben. Ezek a dalok hosszú évekre "bebetonozták" Petulát az élvonalba. Pályája későbbi szakaszában jól megélt e sikereiből - kellett az aranytartalék, mert később egyre kevesebb sikerszámot produkált. A hatvanas évek második felében az I Could’nt Live Without Your Love valamint This is My Song (Charlie Chaplin szerzeménye) volt a legemlékezetesebb dala.
Később a BBC-ben és az NBC TV-ben kapott önálló műsort, kikiáltották a legnépszerűbb tv-személyiségnek. A hetvenes években Las Vegas-i sztár lett. Dalai később is előkerültek a listák élvonalában, igaz, olykor alaposan átdolgozva.
A nyolcvanas évek nagy Petula-sikere a Natural Love, amellyel szintén a tízes listára került. A kilencvenes években a Broadwayn is szép sikerrel lépett fel, 2000-ben Andrew Lloyd Webber Sunset Boulevard című darabjában került reflektorfénybe. Nagy sikert aratott 2008-ban a montreux-i jazzfesztiválon, ahol Quincy Jones 75. születésnapi gáláján a Goin To Chicago Blues című dalt énekelte.
Mély tónusú énekhangjával jól meg lehetett különböztetni a rock and roll korszak gyakran cérnavékony hangú énekesnőitől. Volt valami előkelő, "nagyasszonyos" egész viselkedésében, színpadi megjelenésében. Ez nem mindig volt előnyös számára, gyakran rásütötték a konzervatív jelzőt, egyes bírálói szemére vetették, hogy dalai kissé egysíkúak.
Petula Clark fénykorában az amerikai Brenda Lee, a brit Marianne Faithfull, Dusty Springfield és Sandie Shaw voltak a vetélytársnői, akikhez képest jóval több aranylemezt produkált. Később is szeretettel fogadták dalait, albumait. Pályája mintegy hatvan éve alatt több mint ezer dalt énekelt, rögzített lemezre. Gyakran lépett fel jótékony célú rendezvényeken.
Mintegy harminc filmben szerepelt a negyvenes évek közepétől. Legemlékezetesebb közülük az Isten vele, Tanár úr (1969) és a Szivárványvölgy (1968 - Francis Ford Coppola rendezésében).
II. Erzsébet 1998-ban a Brit Birodalom Rendje Parancsnoka ( CBE) címmel tüntette ki.
Kovács Miklós

 

Listavezető kislemezek:

The Little Shoemaker (Anglia 1953)

Sailor (Anglia 1960)

Coeur Blesse (Franciaország 1963)
Downtown (USA – 1964)

My Love (USA 1965)

This Is My Song (Anglia 1966)

Nagylemezek:

Petula Clark Sings (1956)

You Are My Lucky Star (1957)

Petula Clark in Hollywood (1959)

Tete á Tete avec Petu8la Clark (1961)

In Other Words (1962)

Downtown (1964)

I Know a Place (1965)

My Love (1966)

I Could’nt Live Without Your Love (1966)

Colour My World (1967)

Finian’s Rainbow – filmzene (1968)

Portrait of Petula (1969)

Memphis (1970)

Live at Royal Albert Hall (1972)

Just Petula (1975)

20 All-time Greatest (1977)

An Hour in concert With Petula Clark (1983)

Treasures (1992)

Downtown: The Greatest Hits of Petula Clark (1999)

Live at The Paris Olympia (2004)

Then and Now: The Very Best of Petula Clark (2008)
Petula Clark

Petula Clark

Petula Clark

Petula Clark

Petula Clark

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Petula Clark Petula Clark Petula Clark

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu