Quicksilver Messenger Service
"A San Francisco Sound egyik letéteményese."

1965-ben alakult amerikai zenekar.

Eredeti felállás: John Cippolina gitár;

                           Gary Duncan gitár, ének;

                           Greg Elmore dob;

                           David Freiberg basszusgitár, ének;

                           Jim Murray ének, szájharmónika.
Quicksilver Messenger Service

A Jefferson Airplane és a Grateful Dead társaságában a legjelentősebb San Francisco-i formációk egyike volt a Quicksilver, annak ellenére, hogy a bennük lévő zenei potánciált nem sikerült maradéktalanul megvalósítani. Az együttes létrejöttének furcsasága, hogy azt Dino Valente folkénekes hozta tető alá, de mire zenélni kezdtek, őt drogügyek miatt rács mögé dugták, így csak jóval később csatlakozhatott a csapathoz.
Muzsikájuk lényege a blues és folk elemekből táplálkozó psychedélia, melyet kortársaiknál sokkal merészebben ötvöztek improvizatív, vagy kísérleti elemekkel. Talán ennek köszönhető, hogy népszerűségben nem sikerült az Airplane vagy a Dead szintjét elérniük. Ennek ellenére óriási tömegek örjöngtek koncertjeiken, melyek sokkal inkább megfeleltek a zenekari tagok habitusának mint a stúdiók. Talán ezért is tartják számon legjobb lemezükként a Happy Trails-t, amely élő felvételeket tartalmaz.
Első sikerüket a Revolution című dokumentumfilm kísérőzenéjével érték el, ezt követően léptek fel a Monterey-i fesztiválon, ami meghozta számukra a kellő ismertséget. Ezután Murray otthagyta a csapatot, akik egy hosszú West Coast-i turné után 1968-ban adták ki első albumukat, amit a szakma és a közönség egyaránt jól fogadott. A korong mára már a psychedélia egyik ragyogó alkotásaként van számon tartva. Akiket ez a bemutatkozó album nem győzött meg azok kénytelek voltal behódolni, a Happy Trails megjelenésekor mert a fiúk az élő felvételeken hozták legjobb formájukat.
1970-ben Dino Valente csatlakozott az együtteshez, ami ezáltal lényegesen megváltoztatta stílusát. A Just For Love és a What About Me már Valente folkcentrikus zenei beállítottságát tükrözi. Az akkorra már igencsak népes rajongótábor egy részének ez a változás nem nagyon tetszett, hiányolták a zenekartól a blues-os, jamszerű elemeket, zenei megoldásokat. Ennek ellenére a két album szép sikert könyvelhetett el. Sajnos ez a sítlusváltás nem feküdt Cippolinának és Freibergnek, akik elhagyták a zenekart, hogy a Copperhead illetve a Jefferson Airplane/Starship-ben follytassák zenei karrierjüket.
A folyamatos tagcserék megpecsételték az együttes sorsát. Valente még két korong erejéig fenn tudta tartani a Quicksilvert, de ez a formáció már csak árnyéka volt annnak a lendületes, innovatív csapatnak mely beírta magát a rock történelemkönyvébe. Nem is csoda, hiszen a zenekar hangzásvilágának egyediségét Cippolina különleges, bravúros gitárjátéka biztosította, akit a gitárosok gitárosának neveztek, mivel egy generációnyi zenész nevelkedett az ő gitátechinikáját tanulmányozva. A banda 1972-ben feloszlott. Három évvel később egy album erejéig ismét összejöttek, de az összejövetel nem volt tartós, a Quicksilver immár végleg megmarad a rock nagy legendáinak világában.
LZ

 

Nagylemezek:

Quicksilver Messenger Service (1968)

Happy Trails (1969)

Shady Grove (1969)

Just For Love (1970)

What About Me? (1970)

Quicksilver (1971)

Comin' Thru (1972)

Solid Silver (1975)

Maiden Of The Cancer Moon (1983)

Reunion (2009)
Quicksilver Messenger Service

Quicksilver Messenger Service

Quicksilver Messenger Service Quicksilver Messenger Service Quicksilver Messenger Service

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu