Steve Miller Band
"A megbízható, könnyen emészthető rockot szállították."

1966-ban alakult amerikai rock, bluesrock együttes.

Eredeti tagok: Steve Miller (Steven H. Miller) ének, gitár, szájharmonika;

                         Lonnie Turner basszusgitár ( elhunyt 2013)

                         James Cooke gitár
Steve Miller Band

Az új évtizedben is „üzemelő” Steve Miller Band nem döntött ugyan csúcsokat a rockszíntéren, de megbízható, fogyasztható rockzenét szolgáltatott, listavezető dalra (The Joker) is telt az erejéből. A 2013-ban 70 esztendős névadó a bluestól indulva jutott el a rockig, együttesében számos kitűnő zenész fordult meg, köztük a legismertebb Boz Scaggs énekes-gitáros, akivel Steve Miller sihederként bluesbandát is alakított. A zenekar csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán,
Steve Miller családjának barátja volt a legendás gitáros, Les Paul, akitől a fiatalembernek volt lehetősége tanulni. (még gitárt is kapott tőle ajándékba). Az ötvenes évek végén a The Marksmen együttes tagja volt Boz Scaggs gitáros-énekessel együtt egészen főiskolás korukig zenéltek együtt az Ardells és a Fabulous Night Trains nevű bandákban. A hatvanas évek elején Miller Barry Goldberg billentyűssel alakította meg a Goldberg-Miller Blues Bandet, amely San Franciscóban mutatkozott be. Goldberg később több blues formáció szereplője lett, Miller pedig 1966-ban megalakította első Bandjét, James Cooke helyére hamarosan érkezett a régi zenészbarát, Boz Scaggs akivel együtt szerepeltek az 1967-es legendás Monterey Pop Festivalon.
A Steve Miller Band a hatvanas években fellépett a Doors-szal, Chuck Berry-vel - utóbbival többek között a Fillmore Westben is fellépett a zenekar,ezen a koncertlemezen is szerepelt. A Steve Miller Band a Fillmore-nak egyébként is gyakori vendége volt. Boz Scaggs nem volt tartós tagja a csapatnak, bár gyakran visszatért barátjához.
Steve Miller a hatvanas évek elejére együttesével meglehetősen sűrűn foglalkoztatott zenész lett, ha nem is sztár. Mindenesetre 30-40 koncert egyhuzamban meg sem kottyant neki. Az együttes lemezei már a korai időszakban is minőségi termékek voltak, bár tomboló közönségsikert nem értek el velük. Áttörést az 1973-ban megjelent The Joker jelentett, amely a Billboard 200-on második, Kanadában pedig 1. lett. Első lett a lemez címadó dala is. Jó volt az 1976-os Fly Like an Eagle album szakmai fogadtatása, s jól jegyezték a listákon is – 97 héten át maradt a listán. A zenekar már akkor körbeturnézta az Államokat és nagy sikerrel szerepelt a londoni Rainbow színházban. A hetvenes évekre a rock lett a jellemző műfaj, bár abéues sem tűnt el teljesen.
Angliába csak a nyolcvanas években jutottak el Steve Millerék, Abracadabra című albumuk itt jelent meg először 1982-ben, míg a The Joker a brit és több európai lista éllovasa lett.
Steve Miller lételeme mindig inkább a színpad, fontosabbnak tartja, mint a lemezkészítést .Ennek megfelelően olykor évekre eltűnt a stúdiókból. A kilencvenes  években mindössze egyetlen albuma jelent meg a társaságnak, s 2002-ben, majd 2003-ban is csak egy-egy válogatással jelentkezett a Steve Miller Band. A koncertezés viszont gyakorlatilag egy pillanatra sem szünetelt. Hatvanadik születésnapjára, 2003-ban jelent meg nagyon sikeres válogatása, a Young Hearts: Complete Greatest Hits című összeállítás. Az album 22 dala valóban pályafutása legszebb darabjai, igazi közönségkedvenc slágerek.
A Steve Miller Band készített lemezt egyebek között a The Allman Brothers Banddel, Paul McCartney-val, Elvin Bishoppal, Country Joe-val és Paul Rodgersszel, turnézott Joe Cocker-rel is. .
A Steve Miller Band a létezése több mint negyven éve során több mint 30 zenészt „fogyasztott” – az ismertebbek közül egy ideig Nicky Hopkins is játszott velük. Összesen több mint húsz sorlemez, jó néhány válogatás készült dalaikból.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
The Joker (1974)
Rock In Me (1976)

Nagylemezek:
Children of The Future (1968)
Sailor (1968)
Brave New World (1969)
The Joker (1973)
Fly Like an Eagle (1976)
Book of Dreams (1977)
Abracadabra (1982)
Steve Miller Band: Live! (1983)
The Best of 1968-1973 (1990)
Wide River (1993)
Steve Miller Band (Boxset) (1994)
Steve Miller Band On tour (2002)
Young Hearts: Complete Greatest Hits (2003)
Bingo (2010)
Let Your Hair Down (2011)
Shake Your Tree: The Classic 1973 Radio Broadcast (2012)
Steve Miller Band

Steve Miller Band

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Steve Miller Band Steve Miller Band Steve Miller Band

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu