The Tremeloes
„A Decca választása a Beatlesszel szemben.”

Eredeti név: Brian Poole and The Tremeloes
1958-ban alakult angol rock and roll majd popzenekar.

Eredeti felállás: Brian Poole ének;

                           Graham Scott szólógitár;
                         
                           Alan Blakely ritmusgitár;

                           Alan Howard basszusgitár;

                           Dave Munden dob.
The Tremeloes

 Ez az angol együttes több szigetországi zenekarhoz (Manfred Mann vagy Moody Blues) hasonlóan gyökeresen változtatott eredeti stílusán. Az amerikai rock and rollból merítő együttest a Decca „jó megérzéssel” választotta 1962-ben a Beatles-szel szemben. Amikor 1965-ben távozott a „fazont adó” Brian Poole énekes, eredeti zenekarvezető, a zenekar egyértelműen a poposabb slágerek gyártásába fogott. Nem tette rosszul, hiszen az 1966 utáni korszakuk sokkal jobban rögződött az emberek emlékezetében.
Kis klubokban, Nagy-Britanniában lévő amerikai katonai támaszpontokon kezdte karrierjét az együttes. Eleinte énekesük, Brian Poole hangjához alkalmazkodva keményebb rock and roll és rhythm and blues dalokból állították össze a repertoárjukat. Már az ötvenes-hatvanas évek fordulóján felkarolta őket a BBC Radio, itt hangzott el első élő showműsoruk, szerepet kaptak a Top of Pops tv-programban. Nincs rocktörténet, amely meg ne említené, hogy 1962-ben a Decca cég a felfelé nyomuló Beatlesszel szemben őket választotta. Mindkét zenekar játszotta a Twist and Shout című sikerszámot, a Tremeloes kislemeze 4. lett a brit listán, s a legjobbak közé került a Do You Love Me című feldolgozásuk is. Sikert hozott számukra a Someone, Someone című, rhythm and bluesos, lassú szám, amely 2. helyezett lett a brit listán, valamint a Roy Orbison által korábban sikerre vitt Candy Man, amellyel a 6. helyig jutottak.
A Brian Poole vezette csapatról az Egyesült Államokban alig vettek tudomást. Brian Pole távozott 1965-ben, s vele együtt elhagyta az együttest Alan Howard is. Rick West előlépett frontembernek, érkezett Len „Chip” Hawkes basszusgitáros, aki énekesként is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az együttes megtalálta új hangját.
1967-ben sorra jöttek a sikerek: elsőnek a Here Comes My Baby Angliában a 4. a tengerentúli Billboardon a 13. lett, ezzel sikerült megvetni a lábukat az amerikai lemezpiacon. Szintén 1967-ben született az Even The Bad Times Are Good, amely „hazai pályán” ugyancsak a 4. és Amerikában bekerült a Billboard 100-as listájára.
A Tremeloes legnagyobb sikere a Silence is Golden, amellyel Angliában már listát is vezettek, s Amerikában a 11. helyezést érték el a Billboard 100-asán. A dalt abban az időben a Tremeloes saját számaként tartották nyilván, de nem árt tudni, hogy eredetileg néhány évvel korábban a Four Seasons nevű amerikai énekegyüttes együttes vitte sikerre. A legjobb 10 közé került Angliában az 1968-as Suddenly You Love és a Helule, Helule, 1969-ben a Hello World és a Call Me Number One és 1970-ben a Me and My Life. A második Tremeloes sikeres volt Németországban, a hetvenes évek elején eljutottak Budapestre is.
A hetvenes évektől a Tremeloes több személyi változás után kikopott a listákról. Az együttes viszont elég sokat turnézott, koncertjein sikereket aratott. Az új évezredben meglepetésre ismét csatlakozott egykori társaihoz Brian Poole, akinek nem nagyon váltak valóra a szólókarrierhez fűzött reményei. Egy lemezük megjelent az általa fémjelzett időszak slágereiből.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Big Hits of ’62 (1962)

Twist and Shout (1963)

It’s About Time (1964)

Brian Poole is Here (1966)

Here Comes The Tremeloes (1967)

Even The Bad Times Are Good (1967)

Chip, Dave, Alan and Rick (1967)

Suddenly You Love Me (1968)

1958/68 World Explosion (1968)

The Live In Cabaret (1969)

Master (1970)

Silence is Golden (1995)

The Very Best of Brian Poole and The Tremeloes (1996)
The Tremeloes


The Tremeloes


Do You Love Me? (2006)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

The Tremeloes The Tremeloes The Tremeloes

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu