Walker Brothers
"Ilyen is van: amerikai import Angliában hódít."

1964-ben alakult amerikai popegyüttes.
Feloszlott: 1968-ban. Második fejezet: 1975-1978.

Eredeti felállás: John Walker (John Maus) ének, gitár;

                           Scott Walker (Scott Engel) basszusgitár, ének;

                           Gary Walker (Gary Leeds) ének, dob.
Walker Brothers

A banda választott neve ellenére az alapító tagok nem voltak testvérek. A rendkívül szép különlegesen mély énekhangot, vokált produkáló társaság ráadásul - ritka kivételként - Amerikából érkezett Angliába, szemben az Amerikát elárasztó brit inváziós rockerekkel, s megcsinálta a szerencséjét. Több listavezető daluk jelezte, hogy van (volt) igény a muzsikájukra – ha nem is túlságosan hosszú ideig. Ha voltak is rockos dalaik, alapvetően a pophoz közelebb állt stílusuk. A koncertpódiumokon természetesen az énekprodukciójukra helyezték a hangsúlyt.
A három Walker közül Gary járt először Angliában még 1963-ban P. J. Proby énekessel, s egy alkalommal Elvis Presley kísérőzenekarának is tagja volt. Ezt követően diáktársaival, Johnnal és Scottal megalakították együttesüket. Még Amerikában rögzítették első kislemezüket, azután 1965-ben landoltak brit földön.
Nagy slágereik már Európában születtek Három kislemezzel jelentkeztek 1965-ben, a Pretty Girls Everywhere, a Love Her, majd a lista élére törő Make It Easy On Yourself. Nem sokkal maradt el, dobogós lett a My Ship is Coming in című daluk is. Az utóbbi slágerük Amerikában a Billboardon is bekerült a legjobb 20 közé. Albumaik közül az 1965-ban kiadott Take It Easy With Walker Brothes aratta a legnagyobb sikert – harmadik helyezést ért el.
1966. elején jelent meg a The Sun ain’t Gonna Shine Anymore, amely szintén a brit lista élén kötött ki, s bekerült a tengerentúli lista 20 legjobbja közé. Voltak még más listás sikereik is, de a két listavezető daluk sikerét nem tudták megismételni. Sikerrel koncerteztek 1967-ben Angliában, Eurtrópában, majd 1968-ban Japánban, ezután feloszlottak.
Ezután a három Walker szólóban próbálkozott, de nem termett számukra túl sok babér, még ha jelentek is meg lemezeik. Ezért is határozták el 1974-ben, hogy ismét együtt folytatják.
Újabb albumaik jelentek meg (Lines és Nite Flight), a „felmelegített leves” azonban nem ízlett sem Angliában, sem Amerikában.
Az együttes végleges megszűnése, 1978 után mindhárom Walker valamelyest zeneközelben maradt. John stúdiót rendezett be, Scott saját lemezeket jelentetett meg, ezen kívül különböző fesztiválokat, rendezvényeket támogatott Garyvel együtt 2009-ben könyvet jelentettek meg saját, és a teljes együttes történetéről. Film is készült a bandáról, amelyet 2012-ben mutattak be az amerikai Sundance tv-csatornán.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Make It Eays On Yourself (1965)
The Sun ain’t Gonna Shine Anymore (1966)

Nagylemezek:

Take It Easy With Walker Brothers (1965)
Introducing The Walker Brothers (1965 – USA)
Portrait (1966)
The Sub ain’t Gonna Shine Anymore (1966 – USA)
Images (1967)
No Regrets (1975)
Lines (1976)
Nite Flights (1978)
The Walker Brothers in Japan (1987)
Anthology (1995)
After the Lights Go Out: The Best of 1965-1967 (2003)
Walker Brothers

Walker Brothers

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Walker Brothers Walker Brothers Walker Brothers

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu