Annie Lennox
"Kivételes hang, társadalmi elkötzelezettség."

Skót pop, alternatív, kékszemű soul, elektronikus rockénekesnő, dalszerző.

Eredeti neve: Ann Lennox

                       1954. december 25., Aberdeen, Nagy-Britannia, Skócia.
Annie Lennox

Egyike a legkitűnőbb brit énekesnőknek és dalszerzőknek. Nem véletlenül került be a Rolling Stone magazin 100 leghíresebb énekeseinek listájára, a VH1 zenés televízió száz legnagyobb énekesnőjének listáján is szerepel. Egyéb trófeáit is hosszan lehet sorolni: négy Grammy, nyolc Brit Awards, négy Ivor Novello (kettő szerzőtársával, Dave Stewarttal), a Billboard magazin életműdíja, MTV Video Music Award, Golden Globe. Az Oscar díj sokat mond róla, hogy nem csak hazájában vagy Európában lépett a listák csúcsára, hanem Amerikában is. Nyolcvanmillió lemeze fogyott szerte a világon (A Eurhythmics tagjaként és szólóban). Különösen szimpatikussá teszi őt, hogy tehetsége mellett kiemelt figyelmet fordít a társadalmi és emberi jogi aktivitásra is. Az AIDS elleni tevékenységéért II. Erzsébet 2011-ben a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata címet adományozta az énekesnőnek, aki szószólója egyebek mellett a Tibet jogaiért küzdő moz-galomnak is.
Szülei nem „zeneközeli” foglalkozása ellenére érdeklődése korán a zene felé fordult, hétéves korától zongorázott, szépen megtanult fuvolázni is. A Royal Academy of Music hallgatója volt, de itteni tanulmányait nem fejezte be. Amatőr csoportokkal járta az országot, majd vendéglőben dolgozott, hogy megélhetését biztos alapokra helyezze.
A hetvenes évek közepén ismerkedett meg Dave Stewart billentyűssel és gitárossal, akivel Tourists néven indultak harcba a népszerűségért, de nem sok sikerrel. A hetvenes évek közepétől kezdték közös felvételeik készítetését. Annie korai éveinek nagy sikereként duettet énekelhetett a soul legendás alakjával, Al Greennel. Dave Stewarthoz egyébként nemcsak szigorúan szakmai okokból kötődött.
A Eurythmics – Stewarttal együtt alkotott szintipop duettje - 1981-ben indult, egykettőre szerződést kapott az RCA kiadótól. és a formáció csaknem egy évtizeden át nagy sikerrel működött. A kettős arany és platinalemezek sokaságát produkálta Amerikában listát vezetett a Sweet Dreams (Are Made of This), de Annie már 1989-ben, a duett működése idején a legjobb brit énekesnőként megkapta a Brit Awardst.
A kilencvenes évek elejétől teljesen önállósította magát. Dalait játszotta több rádió, bemutatkozott az ITV és a BBC televízió műsoraiban és 1992 elején már 5. helyezett volt Why című dala és nagy siker lett a Walking On Broken Glass. Ugyanebben az évben jelent meg Diva című albuma, amelyet vitt a nép, mint a cukrot, s végül kétszeres platinalemez lett. A következő Brit Awards legjobb albuma lett a listavezető Diva, (ő maga ismét a legjobb brit énekesnő lett). A Billboard listájára is felkerültek dalai már a nyolcvanas évek végétől, több közülük a 100-as listára, de a dance listát is vezette néhány száma. Gyakorlatilag mindegyik albuma aranylemez, de legalább platina(a Diva négyszeres platina).
Annie Lennox nagy dobása az 1995-ös, Angliában első Medusa, amely betört a Billboard 200-as listájára. A lemezen hallható a Whiter Shade of Pale, a Procol Harum, valamint Julie Driscoll nagy sikere, a Take Me To The Water, Al Green, Bob Marley, Paul Simon, és mások korábbi dalai.
Annie Lennox sokféle stílushoz kiválóan illő erőteljes hangja nagy tömegeket ejtett és ejt ámulatba. Nagy szakmai diadala 1996 februárja, amikor a divatos cicababákat megelőzve megnyerte a legjobb popénekesnőnek járó Grammy-díjat a Medusa egyik sikerdaláért, a No More I Love You’s-ért.
1997-ben elővett egy korábbi Eurhytmics-dalt Diana hercegnő emlékére készített albumához. Ebben az évtizedben felújította együttműködését Dave Stewarttal, de Lennox szólóprodukcióival sokkal többet mutatott.
Az új évezredben kitűnő albumokkal rukkolt elő: 2003-ban a Bare 2007-ben Songs of Mass Destruction egyaránt mestermunka volt. Fellépett Dél-Afrikában Nelson Mandela 4664 címet viselő koncertjén és II. Erzsébet londoni gyémántjubileumi szuperkoncertjén.
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:
(Eurhytmicsszel)
Sweet Dreams (1983 – USA)
There Must Be An Angel (1985 – UK)

Nagylemezek:
(Eurhytmics)
In The Garden (1981)
Sweet Dreams (Are Made of This) (1983)
Touch (1983)
Be Yourself Tonight (1985)
Revenge (1986)
We Too Are One (1989)
Peace (1999)

Szóló:
Diva (1992)
Medusa (1995)
Bare (2003)
Songs of Mass Destruction (2007)
The Annie Lennox Collection (2009)
A Christmas Cornucopia (2010)
Annie Lennox

Annie Lennox

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Annie Lennox Annie Lennox Annie Lennox

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu