Arthur Brown
"Több mint őrült, őrült jó énekes."

Brit pszichedelikus és shock-rock énekes.

Eredeti neve: Arthur William Brown

                    1944. június 24., Whitby, Yorkshire (Anglia)
Arthur Brown

Arthur Brown soha nem akart normálisnak látszani, s ezt hangsúlyozni is akarta első lemezével is, amelynek címe: The Crazy World of Arthur Brown (Arthur Brown őrült világa). Nem ő az első, aki hisztérikus fellépésével ideig-óráig nagy sikereket aratott a rockvilágban. A legnagyobb hatással kétségtelenül nagy kedvence, Screaming Jay Hawkins volt rá, akinek híres dalát, az I Put a Spell On You-t is átvette. Tetten lehet érni Little Richard vagy Frank Zappa színpadi produkciójának hatását is.
Zsenge ifjúságáról keveset tudni, zeneszeretete minden bizonnyal a kitűnően zongorázó apjáról ragadt rá. Testvérével templomban is énekelt (a vallást később is kiemelkedően fontosnak tartotta életében.) . Egyetemi tanulmányai előtt, közben már aktívan zenélt, fiatalon alakított egy rhythm and blues csapatot Blues&Brown néven. Screamin’ Jay Hawkins zenéje mindig inspirálta, de dalait nem koppintotta.
Amikor a hatvanas évek közepén Londonba került, a Southwest Five együttes frontembere lett (később Arthur Brown néven szerepelt a formáció.) Párizsban tanult látványtechnikát, közben Roger Vadim egyik filmjéhez írt dalokat. Nem sokkal később – egyes források szerint 1967-ben – visszatért Londonba és Vincent Crane billentyűssel megalakította azt az együttest, amelynek nevét köszönhette., a The Crazy World of Arthur Brownt. Vincent Crane, egyébként ugyanolyan őrült fazon volt, mint Brown. Egészen rövid ideig az együttes tagja volt Carl Palmer, számos kitűnő formáció dobosa is.
A banda leghíresebb száma az 1968-ban készült Fire Angliában és Kanadában listavezető, az Egyesült Államokban 2. lett a listán. Aranylemez lett, hiszen több mint egymillliót adtak el belóle a megjelenését követő rövid idő alatt. Első lemezének dalait többnyire ő maga írta, olykor Crane-nel társulva. Screaming Jay Hawkins I Put a Spell On You című dala mellett az albumra került James Brown I”ve Got Money című dala is. Nagy siker volt repertoárjából a Nightmare is. Több nagylemezre való dalt készített, de legtöbbjük eltűnt a rocktörténelem süllyesztőjében. A Crazy World of Arthur Brown produkciója egyre kevesebb feltűnést keltett, bár továbbra is szellemes volt.
Arthur Brown pályájának következő állomása a hetvenes évek elején a Kingdom Come együttes, amely a rhythm and blues, a rock, az elektronikus rock és a művészrock sajátos elegyét játszotta.
Három albumot készített ez a formáció.
A hetvenes években turnézott Klaus Schulze-cal (ex-Tangerin Dream) , az évtized végén a Who musicaljéből, a Tommyból készült filmben a lelkészt alakította.
A későbbi években a világ számos pontján megfordult: élt az Egyesült Államokban, Afrikában ( az ottani hatások különösen mély benyomást gyakoroltak rá.
A brit rock egyik legsokoldalúbb képviselője, aki a progresszív zenében, az etnóban, a bluesban és meditatív akusztikus zenében otthonos. Arthur Brown 2009-ben a paksi Gastroblues fesztiválon lépett fel a Póka Egon Experience-szel.
Arthur Brown a kilencvenes évek végén turnézott Tim Rose-zal, 2002-ben fellépett Robert Planttel, 2005-ben pedig a King Dom Come formáció tagjaival. 2010-ben és 2011-ben nagy sikerrel szerepelt a Glastonbury fesztiválon.. Ugyancsak 2011-ben fellépett a shock-rock másik kulcsfigurájával, Alice Cooperrel, és szerepelt a londoni Ray Davies Meltdown Festiválon 2012-ben ismét a The Crazy World of Arthur Brown formációval turnézott.
Arthur Brown hatása jól kimutatható Alice Cooper-en kívül a Kiss és Marylin Manson zenei világán is.
(Kovács Miklós)

 

Listavető kislemez:

Fire! (1968)

Nagylemezek:

The Crazy World of Arthur Brown (1968)
Backtrack 12 (1970)
Galactic Zoo Dossier (1971)
Kingdom Come (1972)
Journey (1973)
Dance (1975)
Chisholm in My Bosom (1977)
Faster Than Speed of Light (1979)
Time Actor (1979)
Brown, Black&Blue (1988)
Order from Chaos (1993)
Vampire Suite (2003)
Fire! – The Story of Arthur Brown (2003)
The Amazing World of Arthur Brown: Voice of Love (2007)
Arthur Brown

Arthur Brown

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Arthur Brown Arthur Brown Arthur Brown

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu