Barbra Streisand
"Az igényes szórakoztatás nagyasszonya."

Amerikai énekesnő, színésznő, dalszerző, rendező, producer.

Eredeti neve: Barbra Joan Streisand

                       1942. április 24. Brooklyn, New York.
Barbra Streisand

Barbra Streisand hetvenéves kora fölött is rendkívül aktív, az új évezredben is koncertezik, számos sorlemeze és válogatása jelent meg. Az egyik legtermékenyebb művész világszerte. Frank Sinatra és Ray Charles mellett Amerika legfontosabb ikonja. Nyolc Grammy-díj (plusz életműdíj), Oscar-díj (a Funny Girlért és a Csillag születik betétdaláért), 9 Golden Globe, öt Emmy-díj, Tony-díj, no meg a számos jelölés mellett az amerikai filmintézet életműdíjasa, az amerikai Nemzeti Medál és a francia Becsületrend birtokosa. Több mint 140 millió lemeze fogyott világszerte: 13 multiplatina, 30 platina, több mint 50 aranylemez. Albumai közül kilenc vezette a Billboard-listát, volt, amelyik Angliában is csúcsra ért, valamivel több listavezető kislemezeinek száma. A zenés darabok betétdalai mellett a könnyen emészthető, Amerikában igen népszerű "felnőtt" slágerek előadója. Legemlékezetesebb filmszerepei – a Funny Girl mellett – a Hello Dolly, az Ilyenek voltunk, a Yentl, a Callgirl 500-ért, a Hullámok hercege, a Csak a férjem meg ne tudja.
Idős korára vonzó, elegáns maradt, noha nem szépség, szexis nőiességével, belülről jövő kedvességével, eleganciájával milliók kedvence. A sztárok között ritkaság: nem titkolja életkorát.
Édesanyja énekesnő, apja főiskolai tanár volt. Tizenévesen klubokban kezdett énekelni, majd tehetségkutatón tűnt fel. Néhány évig vendéglátózott, bárokban próbálgatta tehetségét, majd 1963-ban megjelentette első lemezét. A The Barbra Streisand Album azonnal bekerült a listán a tíz legjobb közé, s aranylemez lett. Nagyjából akkoriban mutatkozott be színésznőként a Broadway-n az I Can Get It For You Wholesale című darabban. A Funny Girlben nyújtott alakítása után, 1964-től világhírű színésznőként ünnepelték, sorra kapta a nagy szerepeket. A hatvanas években kezdte a Grammy-díjak gyűjtését.
Hosszú éveken át a színház töltötte ki életét. Játszott a Hello Dollyban, az Ilyenek voltunk (The Way We Were) valamint A bagoly és a cicababa című darabban. A Funny Girl filmen is meghozta számára a sikert és az Oscart, s ugyanezt az elismerést megkapta a Csillag született (The Star Is Born) című filmben elhangzott Evergreen című daláért.
A hetvenes években Laura Nyro dalával, a Stoney Enddel, a Neil Diamond-dal előadott You Don’t Bring Me Flowers (Ne hozz nekem virágot), majd Donna Summers-szel közösen a No More Tears című dalával tarolt, 1980-ban a Guilty az egyik legsikeresebb lemeze, producere Barry Gibb, a Bee Gees tagja volt. A hetvenes és nyolcvanas években párhuzamosan futott színészi és zenei karrierje.
Streisand 2000 szeptemberében nagy hírverést követően New Yorkban, a Madison Square Gardenben adta „utolsó” koncertjét, de 2007-ben visszatért. Nagy sikert aratott Berlinben, miután korábban visszautasította németországi meghívásait. Nem adott túl sok koncertet hosszú pályája során, olykor évtizedeket hagyott ki. 2009-ben jelent meg Barbra Streisand "Love Is The Answer" című stúdióalbuma. A CD-n dzsesszesített klasszikusok és sztenderdek hallhatóak - Diana Krall jazzzénekesnővel és zongoristával dolgozott együtt.
A sztár ritka fotóival album jelent meg 2011-ben. Közös felvételek találhatók benne John F. Kennedyvel, Ray Charlesszal, Louis Armstrong-gal, Sammy Davisszel, Judy Garlanddal, Omar Shariffal, Liza Minnellivel, Jack Nicholsonnal, Paul Newmannel, II. Erzsébet angol királynővel és Bill Clintonnal. A könyvvel egy időben jelent meg a What Matters Most: Barbra Streisand Sings The Lyrics of Alan and Marilyn Bergman című albuma.
Mintegy 50 sorlemez mellett ennél sokkal több válogatás fűződik a nevéhez.
Streisand mindig keményen kiállt és kiáll az emberi jogokért, s jelentős filantróp tevékenységet folytat a Streisand Foundation keretében - több millió dollárt adományozott nonprofit szervezeteknek. Kétszer ment férjhez, első házasságából született egy fia.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

People (1964 Billboard)
Sleep in Heavenly Peace (1966- Billboard)
The Way We Were (1974 – Billboard, Kanada )
My Heart BNelongs To Me (1977 – Billboard)
Evergreen (1977 – Billboard, Kanada)
You Don’t Bring Me Flowers (1978 - Billboard)
Songbird (1978 – Billboard)
No More Tears (1979 – Billboard)
Woman In Love (1980 – Billboard, brit lista, Kanada, Írország)
What Kind of Fool (1981 – Billboard)
The Way Make Me Feel (1983 – Billboard, Kanada)

Nagylemezek:

The Barbra Streisand Album (1963)
People (1964)
My Name is Barbra (1965)
Je M’appelle Barbra (1966)
A Christmas Album (1967)
Funny Girl (1968)
Hello Dolly – Soundtrack (1969)
Stoney End (1971)
The Way We Were (1974)
A Star Is Born (1976)
Streisand Superman (1977)
Songbird (1978)
Guilty (1980)
Yentl (1983)
The Broadway Album (1985)
Back To Broadway (1993)
The Concert (1994)
Higher Ground (1997)
Christmas Memories (2001)
The Movie Album (2003)
Guilty Pleasures (2005)
Love Is The Answer (2009)

Barbra Streisand

Barbra Streisand

Barbra Streisand

What Matters Most: Barbra Streisand Sings The Lyrics
of Alan and Marilyn Bergman (2011)
Ultimate Barbra Streisand (2012)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintan.!

Barbra Streisand Barbra Streisand Barbra Streisand

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu