Bobby Darin
"Széles skálán a laza poptól a jazzig."

Amerikai pop, rock and roll és jazz-énekes, dalszerző, színész.

Eredeti neve: Walden Robert Cassotto

                       1936. május 14. Bronx, New York.

                       1973. december 20., Los Angeles, California.
Bobby Darin

Bobby Darint a Bicska Maxi című Koldusopera-slágerrel ért nagy sztárrá, de több sikeres dal kitűnő előadója az ötvenes és hatvanas években. A popban volt a legerősebb, de jól állt neki a country, “talált fogást” a blues-, és jazzdalokon is. Kitűnő dalszerző, színészként is megállta a helyét. Két Grammy-díjat nyert, bekerült a rock and roll, a dalszerzők halhatatlanjai közé, s csillagot kapott Hollywoodban a hírességek sétányán, több aranylemezt, listavezető vagy élvonalbeli sikert mondhatott magáénak. Több mint másfélszáz dalt írt. Filmjei közül Magyarországon csak a televízió mutatta be a Mr. Szeptember című fillmjét. Elkötelezett demokrata, békeharcos volt. 2010-ben a rock and roll halhatatlanjainak életműdíjasa lett.
Zűrös családba született, ő maga sem volt egészen tisztában, ki az anyja, ki az apja. Gyermekkorától súlyos szívbeteg, a család orvosa úgy vélte, a tizenöt évet sem éri meg. A gyógyszerek mellett a zenével vette fel a harcot, állapota javult.
Középiskolás korától a zenének szentelte életét: énekelt, gitározott, zongorázott, dobolt. Az ötvenes évek közepén alakított zenekarával mulatókban, rendezvényeken léptek fel. Nem volt húszéves, amikor megkezdte saját dalainak gyártását, amelyben Don Krishner, az ismert zeneszerző segítette. Első szerződése a Deccához kötötte, akkoriban vette fel művésznevét egy mandarinreklám nyomán. Első dala  Leadbelly szerzeménye a Rock Island Line 1956-ban – ezzel nem került reflektorfénybe. Szoros szál fűzte Connie Francis énekesnőhöz, de a hölgy apja véget vetett románcuknak.
Az Atlantic Recordsnál 1957-ben készítette első átütő sikerét, a Splish Splasht, amely a a Billboardon 1., több más listán is top 10-es siker lett, egymilliónál több eladással. Következő nagy sikere, a Dream Lover saját szerzemény volt, egészen a listák csúcsa közelébe jutott. (Feldolgozta többek között Johnny Burnette, Ricky Nelson, Dion, később John Lennon). 1959-ben született meg Bertolt Brecht és Kurt Weil Koldusoperájából „kölcsön vett” sikere a Mack the Knife, azaz a Bicska Maxi (ezt később a politikai szerepvállalása miatt egy ideig nem énekelte.) Bobby That’s All című albumán jelent meg, s annak ellenére lett legnagyobb sikere, hogy a szakmabeliek megpróbálták lebeszélni elénekléséről. Kétmillió fogyott a kislemezből, két Grammyjét is ezért kapta, s még ideálja, Frank Sinatra is műsorára tűzte. A dal később bekerült a Rolling Stone 500-as listájára, valamint a Grammy-halhatatlanok közé.
Szép sikert hozott Charles Trenet francia sanzonénekes La Mer című dalának angol nyelvű változata (Beyond The Sea) is. E két dallal bebiztosította helyet a legnagyobb amerikai előadók között, a legjobb klubokba, koncerttermekbe hívták New Yorktól Las Vegasig. Sikereket ért el a countryzenében is, a Things és az If I were a Carpenter és más dalaival.
Egyik legismertebb filmjét, Mr. Szeptembert 1960-ban Olaszországban készítette (az alakításért Golden Globe díjat kapott). Filmbeli partnernőjével Sandra Dee-vel házasságot kötött. Több mint tíz film (köztük a Nyomás alatt, a Nősülni kötelező, a Hősök pokla és a Captain Newman, MD) készült közreműködésével, s nem egynek zenéjét jegyezte. Több Golden Globe, Oscar jelölést kapott.
Pályájának legszebb évei a hatvanas évek végéig tartottak, a zenei divat változása miatt pályája hanyatlásnak indult. A politikában vállalt szerepet, segítette Robert Kennedy kampányát, háború ellenes dalokat írt saját kiadója számára is, a korábbiaknál mérsékeltebb sikerrel. A hetvenes évek elején inkább koncertjeivel tartotta fenn az érdeklődést maga iránt.
Bár Bobby Darin igyekezett egészséges életmódot élni – nem ivott, nem drogozott - egészségi állapota a hatvanas évek végétől folyamatosan romlott, 1973-ban szívbillentyű-műtét következményeként elhunyt.
( Kovács Miklós)

Listavezető kislemezei:
Splish Splashz (1958)
Mack The Knife (1959)
 
Nagylemezek:
Bobby Darin (1958)
That’s All (1959)
For Teenagers Only (1960)
Darin at The Copa (1960)
Love Swings (1961)
Things&Other Things (1962)
It’s You or No One (1963)
Hello Dolly To Good Bye Charlie (1964)
In a Broadway Bag (Mame) (1966)
The Ultimate Bobby Darin (1988)
Capitol Collectors Series (1989)
Splish Slash (1991)
Mack The Knife (1991)
As Long as I’m Singing: Bobby Darin Coillection (1995)
The Hit Singles Collection (2002)
Live from Las Vegas (2005)
The essential Bobby Darin (2013)
Bobby darin

Bobby darin

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani.

Bobby Darin Bobby Darin Bobby Darin

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu