George Clinton
"A funky elpusztíthatatlan sztárja és bohóca."

Amerikai funky, soul, rhythm and blues és rockénekes, dalszerző.

Eredeti neve: George Clinton

                        1941. július 22., Kannapolis, Észak-Karolina.
George Clinton

 George Clinton szólóban és Parliament valamint Funkadelic nevű csapatával a fekete muzsika egyik legőrültebb fazonja. Zenéje, eszméletlen színösszetételű fejdíszei, színpadi produkciója szerzett hírnevet – elsősorban a tengerentúlon, de Európában is. Az énekes, billentyűs, dalszerző és producer Clintont, a rapzenészek sokaságára jelentős hatást gyakorló funkyzene egyik megteremtőjeként tisztelik. Nem döntögetett rekordokat, első helyezett albuma mindössze egy, dala csak néhány van. Bekerült viszont együttesével a rock and roll halhatatlanjai valamint Észak-Karolina zenei halhatatlanjai közé. Szólóban Grammy-díjat, MTV Video Music Awardst kapott, a Berklee College of Music tiszteletbeli doktora.
Bár saját honlapja 1941-et jelöli meg világra jöttének esztendejeként, sok ismerője 1940-re esküszik. Szinte gyerekként a New Jersey állambeli Plainfielde települt, s akkor már megfertőzte őt a zene. 1955-ben alakította meg a később szorosan hozzánőtt Parliament együttes első változatát. A csapat és Clinton évekig nem tett le semmi érdemit a fekete zene asztalára, első sikere, amivel felhívta a figyelmet magára és társulatára, az 1967-es I Want To Testify című dala volt, amelyikre már a rajongók és a szakmabeliek is felfigyeltek. Clinton mindenesetre már a hatvanas évek elejétől a Motown kiadó házi szerzője volt. George Clintonra nagy hatással volt többek között Sun Ra, a legendás jazz-zenész és zeneszerző, azután Jimi Hendrix, valamint Sly (Sylvester) Stone, a soul egyik meghatározó egyénisége – miközben ő maga is legendává vált.
Az 1970-es évektől Clinton áttörést ért el a Parliament Funkadelic – vagy P-Funk – nevű együttesével. Ez a két együttes gyakorlatilag ugyanazokból a zenészekből állt, ezért is emlegették együtt. Clinton emellett működtette a P-Funk Allstars illetve The Brides of Dr. Funkenstein nevű formációt is. A látványos színpadi showban a „főnökhöz” gyakran több tucat zenész csatlakozott, s vele tartottak a turnékra is - a feltűnés soha nem maradt el. A Parliament és a Funkadelic a hetvenes években mintegy ötven muzsikust foglalkoztatott.
A Clinton és társai által művelt, életörömet sugárzó pszichedelikus soulzenét egyre többen követték: az ismertebbek közül De La Soul, a Red Hot Chilli  Peppers együttes,  Snoop Dogg és Eazy-E rapzenészek, valamint az N. W. A. rap-banda nevezte meg őket zenei ősforrásuknak.
George Clinton a nyolcvanas évek elején feloszlatta együtteseit és szólókarriert kezdett. (Annak ellenére tette ezt, hogy 1978-ban és 1979-ben nagy sikert ért el ezekkel a bandákkal.) Zenésztársaival a későbbiek során mégis gyakran talált alkalmat a közös fellépésekre.
Személyes fellépéseinek nagyobb volt a visszhangja, mint egyéni vagy csapat-lemezeinek, nem kevés a listás sikereinek száma sem. Első helyezett volt 1983-ban  a legtöbbet emlegetett Atomic Dog, s az élmezőnybe került tíz évvel később a Paint The White House Black című dala. Jól jegyezték a listákon a Computer Games, az R and B Skeleton In The Closets című albumait.
A Parliamenttel listavezető volt a hetvenes években a Flash Light és az Aqua Boogie. Funkadelic bejegyzéssel pedig a (Not Just) Knee Deep és a One Nation Under a Groove volt éllovas. Mindkét formációval több albuma került a legjobbak közé.
Az új évezredben is folytatta lemezkiadásait szólóban és együttesekkel, emellett a funky és rockszíntér számos formációjával dolgozott együtt, miközben folyamatosan jelentek meg válogatásai.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
Flash Light (Parliamnettel – 1978)
One Nation Under a Groove 1 (a Funkadelickel 1978)
Aqua Boogie (a Parliementtel – 1979)
One Nation Unders a Groove 2 (a Funcadelickel 1979)
Atomic Dog (szólóban 1983)

Nagylemezek:
Funkadelic (1970)
Parliament – Osmium (1970)
Funkadealic –America Eats Its Young (1972)
George Clinton Band Arrives (1974)
Tales of Kidd of Funkadealic (1976)
Computer Games (1982)
Some of My Jokes Are Friends (1985)
R&B Skeletons In The closet (1986)
The Mothership of Connection – Live fron Houston
The Cinderela Theory (1989)
Hey Man, Smell My Finger (1993)
Dope Dogs (1993)
Mothership of Connection – Newberg Session
T.A.P.O.A.F.O.M. (1996)
500.000 Kilowats of P-Funk Power (2004)
Take It To The Stage (2006)
George Clinton and his Gangster of Love (2008)
George Clinton


George Clinton

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

George Clinton George Clinton George Clinton

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu