Iggy Pop
"A punk ősapja."

Amerikai rock, punk, alternatív rockénekes, dalszerző, producer és színész.

Eredeti neve: James Newell Osterberg

                       1947.április 21., Muskegon, Michigan.
Iggy Pop 

A punk ősapjaként, nagyapjaként, keresztapjaként szokták címkézni ezt a hatvanas évek végén feltűnt csodabogarat.
Sokféle stílus alakította zenei világát. Rock, hard rock, new wave, jazz, pop és blues. Dalai nem feltétlenül hoztak számára osztatlan népszerűséget, ám lemezei és dalai közül több előkelő helyet is elért a Billboardon vagy más listákon, még Nagy-Britanniában is. Együttesével , a Stooges-szal együtt 2010 óta a rock halhatatlanja.
Gyermekkoráról keveset lehet tudni. Apja révén angol és ír, anyja révén dán és norvég vér csörgedezik benne.
A hatvanas évek elejétől kezdve dobosként lépett a zenei életbe. Sokan hasonlították őt a jó évtizeddel korábban működő, bluesban és úgynevezett horror-rockban utazó Screaming Jay Hawkinsra, s ő maga sem tiltakozott a hasonlítás ellen. Későn tűrhető szinten megtanult gitározni, s billentyűs hangszereken is játszott.
Különböző iskolai bandákban dobosként szerepelt eleinte. Első zenekara az Iguanes névre hallgatott. A Rolling Stones nyomán belekóstolt a bluesba is és Prime Movers néven szervezett csapatot maga köré.
Bár a rock and roll maradt a kedvenc műfaja, mégis inkább keményebb rock fel fordult olyan neves elődök nyomán mint Lou Reed, a Velvet Underground legnagyobb egyénisége, vagy Jim Morrison, a Doors frontembere. (Egy időben egy zenekarban játszott Ray Manzarekkel, a Doors billentyűsével is.)
A 2009-bn elhunyt Ron Asheton gitárossal, basszusgotárossal, akivel hosszú ideig játszott a Stooges együttesben, már főiskolai időkben zenésztárs volt - 1967-ben szervezte meg a Psychedelic Stooges nevű zenekart. Kezdetben olajoshordók és más hasonló tárgyak jelentették eszköztárukat, de egy idő után a hagyományos hangszerekre tértek át. Első lemezeik, a The Stooges, a Fun House, a Lust for Life és a Raw Power nem volt érdektelen, de nagy tömegeket nem tudott megszólítani. Ugyanakkor a Fun House szerepelt a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb albumának listáján. A Stooges együttessel először 1968 és 1975 között dolgozott együtt.
Iggy Pop 1977-ben jelentkezett első szólólemezével, a The Idiot-al. Ezután rendszeresen jelentkezett albumokkal, s maga mögött tudhatta David Bowie-t is. A brit énekes a hetvenes évek második felében dolgozott Iggy Poppal, s egy időre Berlinben zenéltek.
Iggy Pop előadóként bekerült a sztárok sokaságát felfedező Arista műhelyébe is. Első önéletrajza, az I Need More 1980-ban jelent meg, nem kisebb személyiség, mint Andy Warhol előszavával. Nem volt soha egy mellőzhető személyiség a pop-rock színtéren, amit bizonyítanak közös produkciói többek között Madonnával (többször is) és Debbie Harryval.
A 2000-es években Iggy Pop ismét a Stoogesszal dolgozott. A zenekar és az énekes nagy sikerrel lépett fel 2007-ben a Glastonbury fesztiválon. Iggy Pop a vegyesen fogadott zenei karrier mellett színészként is szerepelt – több tucat filmben kapott szerepet.
Iggy Pop több mint húsz albumot jelentetett meg az évek során. A Lust For Life Hollandiában és Belgiumban bekerült a lista 10 legjobbja közé. Kislemezei közül a Home 2., a Candy pedig az 5. helyet szerezte meg a Billboard listáján. Noha az átütő közönségsiker elmaradt, a Billboard szakírói több albumot magasra értékeltek.
Bár ellentmondásos figura, a már említetteken kívül zenélt Slash-sh-sel, Tom Waitszel és Henry Rollonsszal. 2014-től a BBC foglalkoztatta rádiós műsorvezetőként. 2006 augusztusában fellépett a Sziget Fesztiválon.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

The Idiot (1977)
Lust for Life (1977)
Kill City (1977)
New Values (1979)
Soldier (1980)
Live in San Francisco 1981 (1986)
Brick By Brick (1990)
American Caesar (1993)
Live at The Channel, Boston (1995)
Wild Animal (1995)
Nude&Rude The Best of Iggy Pop (1996)
Hippodrome – Paris 77 (1998)
Nights of The Iguana (1999)
Skull Ring (2003)
Ultimate Live (2004)
A Million in Prizes: the Anthology (2005)
Preliminaires 2009)
Live at The Old Waldor Sa n Francisco nov 27. 1979 (2011)
Icon (2014)  
Iggy Pop 

Iggy Pop

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Iggy Pop  Iggy Pop  Iggy Pop 

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu