Paco de Lucia
"A flamenco megújitója és nagykövete volt."

Spanyol gitáros, zeneszerző.

Eredeti neve: Francisco Sanchez Gomez

                       1947. december 21. Algecira, Andalúzia, Spanyolország.

                       2014. február 25., Cancún, Mexikó.
Paco de Lucia

Rendkívüli képességekkel megáldott spanyol flamenco gitáros hangszeres tudásával és zeneszerzőként egyaránt rászolgált arra, hogy a modern flamenco atyjaként emlegessék. A legnagyobb gitárművészekkel koncertezett, Budapesten is fellépett Al Di Meolával és John McLaughlinnal. Ha nem is árasztotdák el díjak tömegével, Latin Grammyvel azért büszkélkedhetett. 2003-ban megkapta a Prince Asturia Awardst, 2010-ben a Berklee College of Music tiszteletbeli doktori címét érdemelte ki. A szakmától kiérdemelte az El Maestro (Mester) megtisztelő címet
Művésznevét édesanyja tiszteletére vette fel. A család öt fiúgyermeke közül ő volt a legfiatalabb. Apja és egyik bátyja kezdte gitározni tanítani, amikor ötéves volt. Állítólag kisgyerekként is kijavította apja játékát.
Tízévesen lépett fel először a Radio Algecírasban, nem sokkal később az iskolát is félbehagyta, hogy teljesen a zenének szentelhesse életét. A José Gréco vezette flamencocsoport tagja lett, a hatvanas évek közepétől Ricardo Modregóval együtt készített lemezeket.
Első szólóalbuma 1967-ben jelent meg. (La fabulosa guitarra de Paco de Lucía) Ezen a korongon már fellelhetők a saját stílus kialakítására irányuló törekvései, a nem sokkal későbbi, Flamenco fantázia című lemezén pedig már rátalált saját hangjára, a flamenco hagyományokon alapuló, szerkezetileg jól felépített dalokban.
A cajon dob bevezetésével, a basszus és ütőhangszerek szerepeltetésével egyszerűen áthelyezte a hangsúlyt az addig szokásos flamenco hangzásról. Előadásában az improvizációra épülő, gyönyörű, szenvedélyes, szinte fájdalmas, tizenkét ütemű ritmus érzelemgazdagon, rendkívül virtuóz technikával szólal meg.
    Paco de Lucia már első külföldi fellépésén, 1970-ben óriási sikert aratott a New York-i Carnegie Hall színpadán, népszerűsége azóta is töretlen. A forró hangulatú koncertek mellett számos lemezfelvételt is készített. Albumainak elkészítésekor szívesen együttműködött más művészekkel is, többek között Chick Corea-val, Al Di Meolával és John McLaughlinel. Utóbbi kettő közreműködésével rögzítették 1981-ben a Friday Night in San Francisco-t, amely évekig vezette a különböző slágerlistákat, illetve ezek előkelő helyén szerepelt, sorra döntötte a lemezeladási rekordokat. A Paco De Lucía Sextet-et ugyanebben az évben alapította, világszerte számos sikeres koncertet adtak, majd 1990-ben megalapította trióját J. M. Banderával és J. M. Canizaressel, ez a csapat 1990-ig maradt együtt. Nagy sikerrel koncertezett 1992-ben a sevillai Expón, 1995-ben Madridban, két évvel később 16 fellépéssel spanyolországi turnét bonyolítottak le.  A más zenei stílusok iránti nyitottsága ötvöződött kreativitásával és azzal az igyekezettel, amellyel a flamencót a mai világ részévé kívánta tenni. Paco de Lucia stílusával a spanyol zenészek egy egész generációjára hatott. Az úgynevezett fúziós flamenco művelője volt, azé a flamenco stílusé, amelyben a különböző dél-amerikai dallamok keverednek a jazz-rockkal. Elsősorban az ő gitárjátékának köszönhető a flamenco-műfaj iránti, a huszadik század közepén kezdődött és azóta sem gyengülő, világszerte tapasztalható csodálat.
    Pályafutása alatt közel harminc lemezt készített. A 2004-ben megjelent Cositas Buenas című lemezért Los Angelesben megkapta az év legjobb flamenco albuma kategóriában a Latin Grammy-díjat. Szintén 2004-ben nyerte el a rangos Asztúria Hercege Művészeti-díjat is.
    Paco de Lucía filmzenéket is komponált, sőt Antonio Gades társulatával szerepet vállalt Carlos Saura híres táncfilmjében, az 1982-ben készült Carmenben.
    A flamenco császára legutóbb a 2013-ban járt Magyarországon, a VeszprémFesten lépett fel, ahol szólóban és zenekarával az elmúlt harminc év legsikeresebb szerzeményeiből adott elő.
Paco deLucia szívroham következtében hunyt el 2014. február 25-én.

 

Nagylemezek:

Dos guitarras flamencos en estereo (1964)
12 canciones de Garcia Lorca para guitarra (1965)
La fabulosa guitarra de Paco de Lucia (1967)
Fantasia flamenca de Paco de Lucia (1969)
El mundo de flamenco (1971)
Fuente y caudal (1973)
Almoraima (1976)
Interpreta a Manuel de Falla (1978)
Castro Martin (1981)
Passion, Grace nad Fire (1983 – Al Di Meolával)
Live…One Summer Night (1984–Paco De Lucia Sextet)
Siroco (1987)
Zyryab (1990)
Concerto de Aranjuez (1991)
Antología (1995)
The Guitar Trio (1996 – Al Di Meolával és John
McLauhghlinnal
Luzia (1998)
Integral (2003 – Boxset 26 CD)
Cositas buenas (2004)
Canción Andaluza (2014)
Paco de Lucia

Paco de Lucia

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Paco de Lucia Paco de Lucia Paco de Lucia

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu