Phil Spector
"Minden idők egyik legkiemelkedőbb producere."

Amerikai zenész, producer, zeneszerző, menedzser.

Eredeti neve: Harvey Phil Spector

                       1939. december 26.  New York, New York.
Phil Spector

Phil Spector, aki producerként és alkotó zenészként sokat tett a popzenéért, Lana Clarkson színésznő és modell 2003-ban történt meggyilkolásáért börtönre ítélték. Kérdőjelek voltak a bizonyítás során - az áldozat mellett talált pisztolyon nem találták Spector DNS-ét sem - mégis egy kaliforniai börtön lakója. A zeneipar egyik legfontosabb nem előadói szereplője, a rock and roll és a dalszerzők halhatatlanja, számos szakmai elismerés tulajdonosa, listavezető dalok szerzője. A rock and roll mellett laza pop, soul, de még punk műfajban is letette a névjegyét. A Ronettes, a Crystals, a Beatles, Ike és Tina Turner, Cher, köszönhette neki a sikereket. Találmánya, a Wall of Sound visszhangosítással és számtalan technikai „trükkel” kitágította a popzene technikai lehetőségeit.
Eladósodott apja öngyilkossága után a család az ötvenes évek elején Los Angelesbe települt. Spector itt kezdett gitározni, mindössze 16 ésesen kitűnően gitározta le Lonnie Donegan Rock Island Line című dalát.. Még mindig szemtelenül fiatalon írta a Teddy Bears együttes számára a To Know Him is To Love Him című, jó néhány feldolgozást megért dalt, a kislemezből 1958-ban több mint egymillió fogyott. (A cím apja sírfelirata). Kitűnő változatot készített belőle évtizedekkel később Dolly Parton, Emmylou Harris és Linda Ronstadt. Ennél is népszerűbb volt, a szintén sokszor feldolgozott Spanish Harlem. Ő volt a producere a Ray Petersen által bemutatott Corinne, Corinna című dalnak, amelyet Jerry Lee Lewis, Alexis Korner és más rock and roll és blues-előadók vettek fel repertoárjukba.
  A hatvanas évek elején női énekegyütteseket indított el a siker útján - a Be My Baby-t éneklő Ronettes triót, a Then He Kissed Me-vel nyomuló Chrystalst, a Shangri Las együttest.
Ő volt a szerzője a Da Doo Ron, Ron, a Baby Love, a Walking in The Rain, a Chapel of Love és más korai slágereknek. Dolgozott többek között Elvis Presley-vel, Gene Pitneyvel, majd Johnny Nash-sel. A hatvanas évek elején saját lemezkiadót is alapított Philles néven.
Az Ike and Tina Turner által énekelt River Deep, Mountain High egyik szerzője, amely eredeti verziójában lemaradt a listákon, A Righteous Brothers You’ve Lost That Lovin Feeling viszont számos lista éllovasa.
A hatvanas évek elején általa kifejlesztett Wall of Sound a több sávos felvételi technika megalapozója lett.
A hatvanas évek derekán megismerkedett a Beatles tagjaival, de csak utolsó lemezük, a Let It Be készítésénél bábáskodott. A felvételt szimfonikus háttere, az album végső hangzása Paul McCartney nagy dühét váltotta ki. (Érdekes, hogy az évtizedekkel később megjelent „eredeti”, lecsupaszított változat nem volt siker.) A Let It Be film producereként Oscar díjat kapott.
Lennon „John Lennon Plastic Ono Band”, „Imagine” és „Rock and Roll” albumának, a Happy Xmas (War is Over) kislemezének producere. Társproducere a The Concert for Bangla-Desh” című koncertlemeznek (Grammy-díjat kapott érte), közreműködött George Harrison My Sweet Lord című sikerlemezének, első szólólemezének munkálataiban. Felkarolta Chert, Leonard Cohen-t és a Ramones együttest, de a hetvenes évek második felétől egyre kevesebbet hallatott magáról. A nyolcvanas, kilencvenes évek, majd az új évezred elején is, teljes visszavonultságban élt nem számítva az általa csöppet sem kívánt gyilkossági ügyét. A BBC 2008-ban portréfilmet készített róla.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemez:

To Know Him is To Love Him

Nagylemezek:

A Christmast Gift for You from Phil Spector (1963)
Phil Spector’s 20 Greatest Hits (1977)
Back To Mono 1958-1969 (1991)
Phil Spector’s Wall of Sound Retrospective (2008)
Phil Spector: Early Productions (2010)
The Essential Phil Spector (2011)
Phil Spector

A CD-k online megrendelhetőek, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Phil Spector Phil Spector Phil Spector

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu