The Ramones
"Magyar legénnyel a fedélzeten"

1974-ben alakult amerikai punk együttes.

Eredeti felállás: Douglas Colvin basszusgitár, ének;

                           John Cummings gitár;

                           Jeffrey Hyman ének;

                           Erdélyi Tamás dob.
A CD online megvásárolható!

A The Ramones a punk rock amerikai zászlóshajója volt. 1974 - 1996 között működött. Ha már hajóról beszélünk, mindjárt említsük meg az egyik „matrózt” Erdélyi Tamást, hazánkfiát, aki 1952-ben Budapesten született, s 1956 után gyermekként került Amerikába szüleivel együtt. . Az együttes alakulása után már csak Tommy Ramone néven ismerték, mint ahogy a többi zenésztársa is a Ramone családi nevet viselte, őket is csak az új családi néven emlegették. A rend kedvéért nem árt tudni, hogy Johnny Ramone, a zenekar gitárosa Johnny Cummings néven született, Joey Ramone énekes és dobos eredetileg Jeffrey Hyman, míg Dee Dee Ramone basszusgitáros Douglas Colvin néven éldegélt a zenekar alapítása előtt.
A New Yorkban alakult Ramones nagyon sok forrásból alakította ki saját stílusát, egyáltalán nem bonyolult dallamokból, viszont igen vad ritmusokból. Olyan nagy elődök hatottak rájuk, mint a Beatles, a Rolling Stones, a Beach Boys, Chuck Berry, Alice Cooper, The Stooges. Az igénytelen zenéhez, szakadt közönség csapódott - ruházatukon, testükön biztosítótűkkel és egyéb kellékekkel. Törzshelyük New Yorkban, a CBGB nevet viselő újhullámos klubban volt.
Tommy Ramone, aki eleinte dobos volt, elég hamar belefáradt a koncertezésbe, de producerként és menedzserként továbbra is segítette a csapatot. Valamivel több, mint húsz albumuk jelent meg a válogatásokat nem számítva. A legsikerültebbnek és legeredetibbnek a legelső lemezeiket tartják ( Ramones, Leave Home, Road to Ruin). Az ismertebb Ramones dalok közül néhány: Beat on the Brat, Blitzkreg Bop, I Wanna Be Sedated, Now I Wanna Sniff Some Glue, Teenage Lobotomy, Sheena Is a Punk Rocker és a Chinese Rock.
A zenekar 1996-ban egy nagyszabású turné, az Adios Amigos című stűdiólemez és a We’re Outta Here! koncertlemez megjelentetése után feloszlott. Tommy kásőbb bluegrass és rockbandákat pátyolgatott.
A Ramones az évezred elején lett a rock and roll halhatatlanja, Több szaklap, köztük a Rolling Stone magazin a műfajuk legjobbjai közé sorolta, akárcsak a VH1 zenés tvcsatorna. A Ramones Grammy díjat ugyan soha nem kapott, s aranylemeze csak egy volt, 2011-ben mégis a Grammy életműdíjjal tüntették ki.
A Ramones hatott több későbbi rockegyüttes, köztük a Green Day és az Offspring zenéjére. Joe Strummer, az angol Clash együttes frontembere a Ramonest a punkzenekarok ősének nevezte.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Ramones (1976)

Leave Home (1977)

Rocket to Russia (1977)

Road To Ruins (1978)

It’s Alive (1979)

End Of The Century (1980)

Rock 'N' Roll High Scool (1981)

Subterranean Jungle (1983)

Too Tough To Die (1985)

Animal Boy (1986)

Halfway To Sanity (1987)

Brain Drain (1989)

Loco Live (1991)

Mondo Bizarro (1992)

Adios Amigos (1995)

NYC 1978 (2003)  
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
 
A CD online megvásárolható!  A CD online megvásárolható!  A CD online megvásárolható! 


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu