Ry Cooder
"A sok forrásból gazdagon építkező."

Amerikai folk, rock és blueszenész, énekes, zenegyűjtő, dalszerző.

Eredeti neve: Ryland Peter Cooder

                        1947. március 15. Los Angeles, California.
Ry Cooder

Ry Cooder az amerikai zene egyik különleges és sokoldalú egyénisége. A kontinens népeinek zenei gyökereit kutatva alakította ki sajátos zenei világát, a folkzenéből, a bluesból és más olyan műfajokból, amely talán nem feltétlenül rádióbarát. Nem slágergyáros, de több dala került előkelő pozícióba a különböző listákon. Hatszoros Grammy-díjas, egy dokumentumfilmjét Oscar-díjra jelölték. Két alkalommal szerepelt a Rolling Stone magazin által összeállított minden idők 100 legjobb gitárosa listán. 
Gyermekkorában ismerkedett meg a gitárral, tizenévesen Jackie de Shannon együttesébe került, később Rising Sons néven szervezett rövid életű együttest Taj  Mahal-lal (a fekete bluesgitáros a Rolling Stones "Rock and Roll  Circus" című filmje kapcsán került ismét  reflektorfénybe, amúgy Budapesten is fellépett.) 
    Ry Cooder első együttesének gyors megszűnése után sem maradt hosszú ideig magányos, szívesen csatlakoztak hozzá élvonalbeli   blues-, rock- és folkzenészek. Felbukkant például a  hatvanas években Captain Beefheart társaságában, közreműködött a  debütáló lemezén. A Rolling Stones "Let It Bleed" című albumán is pengetett, szó volt  róla, hogy ő veszi át Brian Jones helyét. Nem lett Stones-tag, de közreműködött páédűul a banda 1971-es "Sticky Fingers" című albumán.
Rajta hagyta kézjegyét a Little Feat együttes első lemezén is.
1970-ben jelent meg első önálló lemeze, a Ry Cooder. Klasszikus bluestémákat dolgozott fel többek között Leadbelly, Sleepy John  Este és Blind Willie Johnson hagyatékából. Játszott a kiváló ír énekessel, Van Morrison-nal is.
    Sok mindennel próbálkozott: játszott reggae-t, soult és rockot. A hetvenes évek vége felé "Jazz" című korongja érdemelt figyelmet, amelyen a negyvenes évek bigband stílusához kanyarodott vissza.  A nyolcvanas években alkalmi társai között találjuk Eric Clapton-t, Jeff Beck-et, és fellépett az ötvenes évek legendás  gitárosával, Duane Eddie-vel. A magyar blueskedvelők is láthatták  a televízióban azt a felvételt, amelyen a blues talán utolsó  "mohikánjával", John Lee Hoker-rel együtt játszott, s a bluesveterán  meghívta őt "Mr. Lucky" című kitűnő lemezéhez is közreműködőnek. Nagy tisztlelője volt Hookernek.
A film világában is szép sikerei voltak: az ő nevéhez fűződik - több  más mellett Wim Wenders "Párizs, Texas" című filmjének zenéje, de az ő munkája az „Erőszak vége” című film zenéje is.
Ry Coodert a kilencvenes években kubai élményei alaposan felforgatták. A karibi szigetországból visszatérve öreg, feledésbe ment kubai zenészekkel az évtized végén elkészítette a Buena Vista Social Club című lemezt. Nagyszerű közreműködői közül többen Magyarországon is felléptek. Érdemes kiemelni közülük Compay Segundo, Eliades Ochoa Ibrahim Ferrer és Omara Portuondo nevét. Valóban az utolsó pillanatban terelte össze a kubai öregeket, hiszen azóta többen már meghaltak. Közreműködője volt az azonos című filmnek is, amelyet Wim Wenders rendezett.
Ő maga feltűnt többek között Martin Scorsese bluestörténeti sorozatában, valamint Robert Johnson blues-legendáról készült, Crossroads című filmben.
Több mint harminc sorlemeze jelent meg, s jó néhány válogatása. Ezeket a szakma rendre nagy elismeréssel fogadta, több közülük rangos elismerést kapott a – Grammy díjakon felül is. Mambo Snuendo című korongja például a Billbord több listáját is vezette.
Az új évezredben jelent meg a My Name Is Buddy című lemeze, amelyen egy macska kalandjai hallhatók 17 „tételben. Folyanatosan jelentetett meg más korongokat is. Ry Cooder az aktív zenélés, zeneszerzői munka mellett elmélyült zenekutató, az amerikai zene eredetét nyomozza.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Ry Cooder (1970)
Into The Purple Valley (1971)
Boomer Story (1972)
Paradise and Lunch (1974)
Slow Time (1976)
The Long Riders (1980)
The Slide Area (1982)
Alamo Boy (1985)
Crossroads (1986)
Get Rhythm (1987)
Paris Texas (filmzene) 1989)
A Meeting By The Ricer (1993)
End of Violence (1997)
Mambo Sinuendo (2003)
Chavez Ravine (2005)
My Name is Buddy (2007)
San Patricio (2010)
Pull Up Some Dust and Sit Down (2011)
Delta Time (2012)
Live at The Great American Music Hall, San Francisco (2013)
Ry Cooder

Ry Cooder

A CD-k online megrendelhetőek, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Ry Cooder Ry Cooder Ry Cooder

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu