Sandie Shaw
"A Paprikajancsi lett a befutó dala."

Angol popénekesnő.

Eredeti neve: Sandra Ann Goodrich

                       1947. február 26., Dagenham, Nagy-Britannia.
Sandie Shaw

A maga korában csinos, jó hangú brit énekesnő, az egyik legsikeresebb előadó a hatvanas években. Bár a hatvanas évek első felében is voltak sikerdalai, az áttörést a magyarul Paprikajancsiként fordított Puppet ont The Stringgel érte el. Az évtized derekától 2013. áprilisáig koncertezett. Ő volt az első, aki brit színekben indult az Eurovíziós dalfesztiválon, s meg is nyerte azzal a bizonyos Paprikajancsival. Egy időben rendszeresen mezítláb lépett színpadra, ezért a hatvanas évek mezítlábas hercegnőjeként is emlegették.
Nem kapkodta el, csak 17 éves korától énekelt közönség előtt, miután Adam Faith, az ismert énekes felfedezte. Menedzsere, Eve Taylor bejuttatta a Pye kiadóhoz, ahol egykettőre megkapta művésznevét, s megjelent első dala, az As Long As You’re Happy Baby (Taylor és az ismert énekes, Chris Andrews szerzeménye). A dal nem hagyott nyomot a listákon, viszont a második kislemezéről a There’s Always Something There Remind Me vezette a brit kislemezlistát, s az amerikai Billboardon is jegyezték (Burt Bacharach és Hal David jól ismert páros szerzeménye). A hatvanas években több dala, lemeze is felkerült az amerikai listára. Harmadik lett Angliában az 1965-ös Girl Don’t Come című Andrews-dal, majd ismét listavezető sikert ünnepelhetett: a Long Live Love jutott fel a csúcsra.
Közben sikeresen szerepelt a brit zenés tv-műsorokban.
A mérsékeltebb 1966-os esztendő után Taylor benevezte az énekesnő tudta nélkül a bécsi Eurovíziós Dalfesztiválra a Puppet on a Stringgel, s meg is nyerte a dalversenyt, s első lett vele Nagy-Britanniában, s nagy sikert ért el Németországban.
A hetvenes években tervei nem valósultak meg - családi vállalkozásba kezdett volna. Visszavonult az énekléstől. Ráadásul a brit sajtó rosszindulatú pletykákat közölt róla. Gyermekkönyvek írásával foglalkozott dalokat írt a Pye kiadó megrendelésére.
Énekesnőként a nyolcvanas évek elején a Heaven 17 együttes fedezte fel ismét. Flevette Cilla Black Anyone Who Had A Heart című korai sikerét, majd a Smith együttessel együtt elkészítette a Hand in Globe című kislemezt, amely listára került. Újrakeverte első kislemezét, s albumot is készített, s több mint 20 év után sikeres koncerteket adott egyetemeken, békefesztiválokon és más rendezvényeken. Közben elmélyülten foglalkozott a buddhiuzmussal. Az új évezredben is koncertezett, turnézott többek között Jools Holland zongoristával, fellépett a BBC Tv egyik újévi műsorában, s több más adásában is. Megjelentek dalai franciául, olaszul, spanyolul és németül, kiadták dalainak egy négylemezes összeállítását. 2013 áprilisában bejelentette, hogy végleg visszavonul a színpadtól.
A kilencvenes években válogatásai jelentek meg, Az ezredforduló után elkészítette egykori világsikerének, a Puppet on a Stringnek az újrakevert változatát. Saját honlapot indított Háromszor ment férjhez,második házasságából két gyermeke született.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
There’s Always Something To Remind Me (1964)
Long Live Love (1965)
Puppet on a String (1967)

Nagylemezek:
Sandie (1965)
Me (1965 – Amerikában 1964)
The Golden Hits of Sandie Shaw (1966)
Love Me Please, Love Me (1967)
Puupet on a String (1967)
The Sandie Shaw Supplement (1968)
Reviewing The Situation (1969)
Choose Life (1983)
Hello angel (1988)
Nothing Less Than Brilliant (1994)
Princess of Britpop (1999 – USA)
The Pye Anthology 2000 – USA)
Nothing Comes Easy – boksz (2004)
The Collection (2007)
Long Live Love: the Very Best of Sandie Shaw (2013)
Sandie Shaw

Sandie Shaw

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Sandie Shaw Sandie Shaw Sandie Shaw

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu