Suzanne Vega
"Zöld alma, különleges hang, művész, irodalmi dalszövegek."

Amerikai alternatív rockénekesnő, dalszerző és producer.

Eredeti neve: Suzanne Nadine Vega

                       1959. július 11. Santa Monica, California.
Suzanne Vega

Suzanne Vega a nyolcvanas és kilencvenes évek egyik legeredetibb énekesnője, aki dalszerzőként és producerként is meghatározó egyéniségként volt jelen az akkori és későbbi alternatív pop és rock, a rock és a városi folk színtéren. Nyert Grammy-díjat, volt listavezető dala, s a listák élvonalába is kerültek szerzeményei.
Jellegzetes énekhangja mellett (elsősorban akusztikus) gitárjátékáért is kedvelik. Több alkalommal volt Budapest vendége – 2004-ben fellépett a Kapcsolat koncerten, 2009-ben a Művészetek Palotájában, Margit-szigeten valamint a Gödör Klubban. Számos turnét bonyolított le Európában.
Az énekesnő elsősorban Leonard Cohen-t, Lou Reed-et és Bob Dylan-t, Laurie Andersont, Joni Mitchell-t, Laura Nyro-t, Randy Newmant, Paul Simon-t tekintette példaképének. Nem véletlenül emlegették és emlegetik őt a nyolcvanas évek Joni Mitchelljeként is.
Suzanne Vega ugyan Kaliforniában született, de egészen kisgyermek korában New Yorkba költözött családjával. Versírással kezdte kilencéves korában, majd 14 éves korától rákapott a dalszövegekre. Tizenévesként belekóstolt a modern táncművészetbe. Énekesként a hetvenes évek végén hallatott magáról először.
Angol irodalmat tanult a Columbia egyetemen, de közben már a hetvenes és nyolcvanas évek fordulóján fellépett New York különböző klubjaiban. Bemutatkozó lemeze, a Suzanne Vega 1985-ben jelent meg. Érdekes módon az Egyesült Államokban nem volt különösebb visszhangja a közönség körében, szakmai körökben azonban méltatták. Nagy-Britanniában viszont csaknem bekerült a legjobb tíz album közé.
Ezt követte két évvel később egyik legmarkánsabb korongja, a nemzetközi visszhangot jelentő Solitude Standing – 11. helyre kapaszkodott a Billboardon, míg ennek az albumnak Luka című dala 3 a Billboard 100-as listáján. Az album megjelenésének 25 évfordulóján, 2012-ben megjelent egy koncertváltozat is.
Harmadik lemeze, a Days of Open Hand Grammy díjat nyert, miközben ez is Angliában aratott nagyobb sikert mint hazájában. 1990-ben. Ugyanebben az évben a Tom’s Diner, két évvel később a Blood Makes Noise listát vezetett.
A kilencvenes évek első felében az aktív koncertezés mellett viszonylag kevés lemeze jelent meg. Ezek közül az 1996-ban megjelent Nine Objects of Desire keltette a legnagyobb figyelmet. A kilencvenes évek közepétől bekapcsolódott a Lilith Fair utazó koncertekbe. A kilencvenes évek végén magánéleti okból visszavonult a szerepléstől és lemezkészítéstől.
Az új évezredben a Song in Red and Gray, albummal tért vissza, majd ismét több év szünet után a Beauty &Crime következett. Szép lemez volt, akárcsak a 2014-ben kiadott Tales from The Realm of The Queen of Pentaches – ez utóbbi felkerült a Biloard több listájára, dalaival turnézott.
Suzanne Vega versekkel kezdte szerzői karrierjét, ám később nem jeleskedett ezen a területen. Sikert aratott viszont a prózai írásaiból válogató Passionate eye című kötetével.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Tom’s Diner (1990)
Blood Makes Noise (1992)

Nagylemezek:

Suzanne Vega (1985)
Solitude Standing (1987)
Days of Open Hand (1990)
99,9 F (1992)
In Concert (1993)
Nine Objects of Desire (1996)
The Best of Suzanne Vega: Tired and True (1999)
Song sin Red and Gray (2001)
Retrospective: The Best of Suzanne Vega (2003)
Beauty&Crime (2007)
Close-Up vol 1-2 (2010)
Solitude Standing Live at the Barbican:
The 25th Anniversary Concert 2012 (2013)
Tales from The Realm of the Queen of Pentaches (2014)
Suzanne Vega

Suzanne Vega

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Suzanne Vega Suzanne Vega Suzanne Vega

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu