Suzi Quatro
"Glicerinkirálynő bőrkötésben!"

Amerikai rockénekesnő, basszusgitáros, dalszerző.

Eredeti neve: Susan Kay Quatrocchio

                        1950. június 3. Detroit, Michigan.
Suzi Quatro

A hetvenes évek figyelemreméltó jelensége, szép sikereket elérő énekesnője volt az ezredforduló után is aktív Suzi Quatro. Amerikai létére Angliában, Európában és Ausztráliában nagyobb sikert ért el, mint hazájában.
A másfél méter „magasságot” alig meghaladó, csinos hölgy lemezeiből több, mint ötvenmillió fogyott szerte a világon. Suzi védjegye a szinte állandóan viselt bőrruha volt. A rockerhölgy, akinek magyar felmenői is vannak, zenekedvelő és művelő családba született, apjának jazzegyüttese volt. Nyolcéves korától zongorázni tanult, apja szerepeltette is. Már tizennégy éves korára elragadta a rock and roll. A hatvanas évek végén nővéreivel együtt a Suzi Soul and The Pleasure Seekers együttessel járták az országot és a nagyvilágot – eljutottak még Vietnamba és Guam katonai bázisra is. A bőrcuccok mellett Suzi különlegessége volt, hogy basszusgitározott, ami nem kifejezetten nőies hangszer.
Suzi a hetvenes évektől lett a zeneipar "nagylánya". Első kislemeze, a Rolling Stone 1971-ben csak Portugáliában keltett némi figyelmet.
Nagy-Britanniában listavezető lett Can The Can című dala 1973-ban (az ugyanezen a címen megjelent albumról). Nagy sikert aratott Elvis Presley All Shook Up című dalával, ami a Királynak is megtetszett. Még Gracelandbe is meghívta, de Suzi kitért a látogatás elől. A hetvenes évek közepén Alice Cooper-rel is fellépett. A hetvenes évek végének egyik nagy sikere, az If You Can’t Give Me Love.
Suzi and Other Four Letter Words
című dala (egyik albumának is a címe) szintén kelendő portéka. ATimes Squaere című filmben a Talking Heads, a Pretenders, a Ramones dalai mellett elhangzott az ő szerzeménye, a Rock Hard is. A jó néhány saját dala mellett, jelentős hányadát adták repertoárjának a feldolgozások. (Shakin All Over, Glad All Over, Wake Up Little Suzi, Keep a Knockin és mások). Noha rock és rock and roll volt az elsődleges műfaja, a popos, lágyabb slágereket sem utasította el. A glamrock mellett hard rock, pszichedelikus rock, s a szülővárosát jellemző soulzene színesítette a palettát.
Korántsem volt minden dala listavezető, de 16 közülük felkerült a brit húszas listára, és a Billboardra is jutott belőlük, ha nem is annyi. Nagy siker volt a Daytona Demon, a Devil Gate Drive, valamint a Race On is. Érdekes, hogy bár Angliában futott jobban, koncerten csak 1974-ben találkozott először angol közönséggel. A számos sztárt futtató Mickie Most egyengette pályáját akkoriban.
A hetvenes évek végén finomabb melódiák kerültek előtérbe. A Smokie együttes szerzőpárosa, a Chinn-Chapmann kettős Stumblin’ In című dala telitalálat, Chris Normannal énekelte. listát vezetett. Később Ausztráliában egyik lánya, Laura is fellépett vele. (1982-ben ment férjhez, két lánya van).
Az utóbbi években ismét kiadták sikerlemezeit, 2003-ban a Wake Up Little Suzy című új lemezzel jelentkezett. Saját tv-show-val szerepelt a VH1 és BBC televízióban. Több mint negyven éven át koncertezett, koncertezik.
   Többször járt Magyarországon, állítólag vidéken élő rokonaihoz is eljutott. Szinte inkognitóban érkezett Budapestre, fellépett az A38 hajón a Comets (Bill Haley zenekara) buliján, nagy ünneplésben részesítették. 2009-ben a Harley Davidson Motoros fesztivál sztárvendége volt Alsóörsön.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Can The Can (1973)

Suzi Quatro (1973)

Quatro (1974)

Aggro Phobia (1977)

If You Knew Suzi (1978)

Suzi…and Other Four Letter Words (1979)

Rock Hard (1980)

Live&Kickin’ (1991)

The Wild One: Classic Quatro (1996)

Daytona Demon (1998)

Then&Now (2002)

Wake Up Little Suzi (2003)
 
Back To The Drive (2006)

In The Spotlight (2011)


Suzi Quatro

Suzi Quatro

Suzi Quatro

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Suzi Quatro Suzi Quatro Suzi Quatro

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu