Björk
"Nemcsak az angolszász rockereké a világ."

Sok műfajban dolgozó izlandi énekesnő, dalszerző, zeneszerző, színésznő.

Eredeti neve: Björk Gudmundsdóttir

                       1965. november 21., Reykjavik, Izland.
Björk

 Björk alaposan megcáfolta, hogy csak angolszász vagy mediterrán országok szülötte lehet világsztár a pop-rock vagy a film világában. A törékeny, fekete hajú, izlandi művésznő zavarbaejtően sokféle zenei stílust próbált ki pályafutáása során. elsősorban az alternatív rockkal hozzák kapcsolatba, de az elektronikus, mindenfajta kisérleti zene, a folk, az acid jazz is belefért életébe. Tizenkétszer jelölték Grammy-díjra, egyszer Oscar- kétszer Golden Globe díjra, Cannes-ban a Táncos a sötétben című filmben nyújtott alakításáért a legjöbb színésznőnek járó trófeát érdemelte ki. Gyűjteményében szerepel a Polar-díj, több brit videódíj, MTV videódíj, több Brit Awards, bekerült a Rolling Stone magazin minden idők 100 leghíresebb énekese közé.
Kétéves korától hibátlanul énekelte a Muzsika hangjai musical slágereit, ötéves korától zeneiskolába járt, zongorázni, énekelni és fuvolázni tanult. 12 éves korában jelent meg a nevét címként viselő első lemeze. Ezen az albumán egyebek között hallható a Beatles Fool on the Hill című dalának átdolgozása. A lemezből származó első jövedelméből vásárolt zongorán kezdett saját dalokat írni.
Serdülő volt még, amikor a Spit and Snot nevű lányokból álló punkegyüttes tagja lett, egy évvel később a fúziós jazzt és mindenféle kísérletező zenét játszó Exodusszal folytatta. A nyolcvanas évek elején a Tappi Tikarrass nevű társulattal csinált két lemezt. (Az együttes neve magyarul azt jelenti, hogy "dugó a szajha fenekében"). Ezt a KUKL nevű formáció követte, majd a nyolcvanas évek közepén a Sugacubes együttessel folytatta. Ez volt az első izlandi zenekar, amely hírnevet szerzett magának a szigetországon túl. Több lemeze jelent meg a zenekarral, majd a kilencvenes évek elején Londonba költözött, ami jót tett karrierjének.
Az elektronikus zene felé próbálkozott a kilencvenes évek első felében, 1993-as, Debut című albuma is ezt tükrözte. Az album több dala felkerült a brit listára, a New Musical Express szerint az év lemeze lett, az amerikai Billboard listáját is vezette.
Kedvezően fogadták a következő lemezeit is: listára került a kilencvenes években a Post, a Homogenic, majd a Selmasongs is. Ez utóbbi a Magyarországon is bemutatott, Táncos a sötétben című nagy sikerű filmjének a zenei anyaga, teljes egészében az ő alkotása volt. A film elnyerte az Aranypálmát, az európai filmdíjat, maga Björk pedig a legjobb színésznőnek és legjobb európai filmszínésznőnek járó trófeát.
Különleges lemezzel jelentkezett 2001-ben: az eszkimó kórussal és nagyzenekari kísérettel készített Vespertine nagy nemzetközi sikert aratott, vezette többek között a Billboard listáját. Előkelő helyre került a Billboardon az ezredforduló után a Family Tree ugyancsak ktűnő lemez volt a Medúlla, amelynek Oceania című dalát Björk elénekelte az athéni olimpia megnyitóján , szintén a Billboar lista élvonalában szerepelt.
Kedvező volt a szakmai fogadtatása az Army of Me és a Drawing Restraint 9 című filmzene-albumnak. A filmben Björk is szerepelt.
Björk kisebb csend után az utóbbi években ismét magára vonta a figyelmet. A Bilboardot vezette a 2007-es Volta, a Biophilia pedig 2011-ben és 2012-ben is az elektrnikus zenei kista éllovasa lett. Kislemezei közül is több vezette a Billboardot.
Húsz albumán kívül több mint két tucat video készült közreműködésével.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Björk (1977)

Post (1995)

Homogenic (1997)

Selmasongs (2000)

Vespertine (2001)

Family Tree (2002)

Live Box (2003)

Medulla (2004)

Vespertine Live (2004)

Drawing Restraint 9 (2005)

Surrounded (2006)

Volta (2007)

Voltaic (2009)

Mount Wittenberg Orca (2010)

Biophilia (2011)
Björk

Björk

Björk

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Björk Björk Björk

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu