"Feltöltjük az akkumlátorainkat,
és tele leszünk energiával."

1970-ben alakult német együttes.

Eredeti felállás: Florian Schneider

                            Ralf Hütter

                            Klaus Dinger

                            Thomas Homann

A CD online megvásárolható!

    A két alapító tag, Ralf Hütter és Florian Schneider Düsseldorfban találkoztak a zeneakadémián, ahol klasszikus zenei tanulmányaikat folytatták. Mivel mindketten a kísérleti elektronikus zene iránt érdeklődtek, létrehozták az Organisation nevű együttest mely 1970-ben megjelentette a Tone Float című albumot. Ez a korong azonban nemigen hasonlít a későbbi, már Kraftwerk néven létrejött munkákhoz. Még ebben az évben a Hütter - Florian duó felvette az "Erőmű" nevet és csatlakozott hozzájuk Klaus Dinger valamint Thomas Homann. Stúdióba vonultak és Connie Plank segítségével elkészítették első albumukat mely már magán viseli a zenekar stílusvilágának meghatározó jegyeit. Szigorú fegyelmű, programozott, elektronikus muzsika ez, egy új zenei forma a "robot pop" első megnyilvánulása. Az erősen minimalista jellegű zene, kopogó, gépies ritmikájával, kikevert hangszerelésével hipnotikus hatású. A Kraftwerk "receptje" stílusteremtő volt és nagyon sok előadóra hatott inspirálólag.
Ennek ellenére nehezen jutottak ki a nemzetközi porondra. Az áttörést az 1974-es Autobahn című korong hozta meg, melynek 22 perces címadó dala akkora siker, amilyet csak Mike Oldfield Tubular Bells-e ért el ebben a zenei stílusban. Közben tagcserék voltak az együttesben, Klaus Roeder és Wolfgang Flür csatlakozott a két alapemberhez, majd Roedert Karl Bartos váltotta. Az 1976-os Radio-Activity a formáció hatalmas népszerűségére tekintettel, német és angol kiadásban is megjelent. Az éterben terjedő rádióhullámok inspirálta korong után a vonaton történő utazás hangtani monotóniáját használja fel a 77-es Trans-Europe Express című album. Ebben a periódusban az együttes népszerűsége a csúcson van, amit tovább tudtak növelni a az 1978-as The Man-Machine című lemezzel, melynek a We Are The Robots című száma a Kraftwerk védjegye lett. Ezt követően a formáció eltűnt a nyilvánosság elől és csak 81-ben jelentek meg újra a Computer World című album kiadása kapcsán. A lemez  siker lett, és a Computer Love című szám sokáig vezette a slágerlistákat. Koncertkörutak következtek, de új stúdióalbummal csak 86-ban rukkoltak elő. Az Electric Cafe óta azonban csupán egy koncertlemezt jelentettek meg, Minimum-Maximum címen. De a Kraftwerk  nem szűnt meg, ha nem is túl sűrűn de koncerteznek, járják a világot bár nem úgy tűnik, hogy hamarosan új alkotással rukkolnának ki.
Rockzenei jelentőségük viszont óriási, hatásuk kimutatható a legkülönfélébb zenei stílusokban, úttörők voltak akik megpróbálták kifejezni koruk legégetőbb problémáit és ehhez létrehozták a megfelelő zenei eszköztárat is.

Nagylemezek:

Kraftwerk (1971)

Kraftwerk II. (1972)

Ralf And Florian (1973)

Autobahn (1974)

Radio-Aktivitat (1975)

Trans-Europe Express (1977)

The Man-Machine (1978)

Computer World (1981)

Electric Café (1986)

Minimum-Maximum (2006)

 A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2010
e-mail: Literatura.hu