Rockzenei fogalmak G - P

glitterrock

A rocknak a hetvenes évek elején kialakult rövid életű, ám maradandó hatású irányzata, amelyben a külsőségek, a színpadi megjelenés, az öltözék, a show a sikerekben fontosabb szerepet játszottak mint a zene. A leghíresebb glitterrock együttesek: Sweet, Gary Glitter, Mud. A nyolcvanas években a divatorientált, látványcentrikus popzene újjászületése idején a glitterrock csillogása, magakelletése mint sikertényező ismét divatba jött.

A húszas években az amerikai nagyvárosok gettóiban felállított utcai templomokban létrejött vallásos dalforma. Szó szerinti fordításban az evangélium dalai. Vallásos költők és zeneszerzők olyan műveit illetik e névvel, amelyeket vallási ünnepségek céljaira írtak, s mindenekelőtt a tradicionális afro-amerikai énekek (jubilee, spirituale) mintájára születtek. Az első gospel szerző Georgie Thomas Dorsey zongorista volt, ai a húszas évek közepén a Pilgrim Baptist Church számára írt olyan híressé vált gospeleket, mint a Take My Hand vagy a Precious Lord.

gospel

gothrock

A nyolcvanas évek legelején született, némileg a dark wave-ból származtatható rockstílus. Zeneileg meglehetősen zárt és zilált világ, áthatja a kiszolgáltatottság érzése, a sötét romantika elvágyódása és az okkultizmus. Szövegeiben gyakori téma a halál, az elmúlás, a dance macabre.

Szó szerint: kemény mag. A nyolcvanas évek punkzenéjének egyik irányzata, amelyet kemény megszólalás, szélsőséges színpadi magatartásformák jellemeznek.

hardcore

hardrock

A hatvanas évek végén kialakuló stílusirányzat, amely más esztétizáló vagy különleges hangstruktúrákat alaklmazó irányzatok ellenében született meg. jellemzői a kemény, többnyire 4/4-es ütem kihangsúlyozása, a bluesformák adaaptálása. Igazából a a klasszikus rockelemek keményebb hangzású változata.

Nehézfémzene, amely zeneileg túllép a hardrocksoundon. A heavysoundban a két vagy három gitár mellett többnyire külön énekes és billentyűs játszik. A fémes gitárhangzás és nemegyszer a gigantikus színpadi show, a férfiasság és a brutalitás hangsúlyozása jellemzi. Ennek megnyilvánulási formái a fekete, szegecselt bőrszerkó, az erőszakot hírdető kifejezések, pózok, dalszövegek. Rocktörténetileg a heavyrocksoundhoz tartozik a zeneileg, szövegileg letisztultabb softrock és west coast néhány harsány stílusa.

heavyrock sound

house

Zenei irányzat, amely a nyolcvanas évek második felében alakult ki Chicagóban. Lényegében folytatása a 70-es évek slágergyártási metódusának. Ez a zenei irányzat alapvetően megszüntette a zenekészítés több évszázados elitizmusát, hiszen megfelelő technikai felszereltséggel akár zenei képzettség nélkül is készíthet bárki felvételt.

Imázs. Az eladási stratégia részeként egy énekesről vagy együttesről a nyilvánosság számára kialakított személyiségkép, amely bizonyos sajátosságokat, érdekességeket hangsúlyoz. Egy zenész imageje függ öltözékétől, frizurájától, megnyilvánulási módozataitól. Olyan tulajdonságaitól, amelyekkel a potenciális vásárló azonosulhat, s ezáltal az eladásra kínált - az adott sztárral összefüggő - termékekre is kiváncsi lesz. Az adott piaci helyzettől és a forgalmazó szándékaitól függően az adott sztárhoz alkalmazkodva alakítják ki, figyelembe véve a konkurennciát is.

image

jam session

Zenészek érdek és kényszer nélküli együttléte, találkozása, hogy megbeszélt felállás vagy hangszerelés és műsor nélkül zenéljenek, improvizáljanak, mindenféle kötöttség nélkül.

A hatvanas évek második felétől a blackbluesból, a white countryból kialakult soul és rockmuzsika modern és klasszikus dzsesszelemekkel dúsított irányzata.

jazzrock

jungle

A kilencvenes évek elejétől ismert stílus, gyökerei a reggae-hez, a hip-hophoz és a technóhoz nyúlnak vissza. Ritmusa szaggatott, az ütemek és a szünetek bonyolult kombinációja. Sok dob és pergő használata jellemzi. Előadói gyakran használnak extrém mély frekvenciákat basszusként.

A hatvanas évek végén a mexikói származású Carlos Santana és latin-amerikai származású zenészekből álló együttes által Amerikában kialakított rockzenei stílus. A rockot latin-amerikai ritmusokkal ötvözte, a hagyományos rockzenei felállást kibővítette és az improvizatív játékot vidám hangulattal töltötte meg.

latin rock

live A hanghordozókkal (kazetta, lemez, Cd) ellentétben a zene színpadi előadására utal. Hanghordozókon azokat a felvételeket jelöli amelyeket a koncerteken rögzítettek, vagy az így felvett zenei anyagot a stúdióban finomították, újrakeverték.

A hetvenes évek közepén az USA-ban elterjedő fogalom, amely a showbusinissen kívül a rockzene esztétikai és ideológiai újjáértékelésével kapcsolatos törekvésekre vonatkozott. Később a megtalált gyökereken (rock and roll, underground) a kissebségi zenészek, valamint a társművészetek bekapcsolásával, s a technikai újdonságok segítségével számos, a rock megújítását célzó törekvés bontakozott ki, amelyeket - az eredeti fogalmat kisajátítva - most már a tömegkommunikáció, majd az e törekvéseket mindinkább kommercializásó popipar vont ismét egy fogalomkörbe.

new wave

off beat

El az ütemtől. A technikai stílusok (rave, house, acid, techno stb.) egyik alapeleme. A hangsúly árnyalati előlegezését vagy késleltetését jelenti az alapütéshez - a beathoz - képest.

Olyan gyűjtőfogalom, amely a legkülönbözőbb zenei irányzatokra, formákra, kifejezésmódokra vonatkozik. A nagy tömegekhez szóló és az emberek életében komoly igényeket támasztó zene. (Populáris zene.) Ide tartoznak az alkalmazott zenék különféle formái az indulóktól a tánczenéig.

pop

punk

A szó eredeti jelentése: korhadt, piszkos, visszataszító. A kifejezést a XVIII. században a prostituáltakra használták, a század ötvenes éveiben a silány hollywoodi kommerszfilmekre. A punk a rocksound egyik megjelenési, kifejezési formája a hetvenes évek második felében, amely a korszak társadalmi-gazdasági-kulturális fejleményeivel párhuzamosan alakult ki, kezdetben Amerikában, majd Angliában, ahonnan széles körben elterjedve világjelenséggé vált. A punk anarchisztikus, radikális beállítottságágának megfelelően a zenében is a nemet mondás, a tagadás attitűdje a jellemző rá. Melódiaszegény, ritmikus, dinamikus háttér, egyszerű dalszerkezetek, erőszakos, agresszív hangvétel jellemzi.

Vissza/Back            Tovább/Next

copyright © László Zoltán 2000 - 2015
e-mail:
Literatura.hu