Chet Atkins
"Gitár úr a rockerek példaképe volt."

Amerikai gitáros, dalszerző, producer.

Eredeti neve: Chester Burton Atkins

                        1924. június 20. Luttrell, Tennessee.

                         2001. június 30. Nashville, Tennessee .
Chet Atkins

Chet Atkins, a Gitár Úr, a country mestereként vált fogalommá a zenésztársadalomban, ám a klasszikus zene, a jazz és a popzene sem volt idegen tőle. Les Paul, Django Reinhardt, a Carter Family, Jimmie Rogers, Hank Williams volt a példaképe, s szinte áttekinthetetlenül hosszú azoknak a listája, akik őt választották példaképüknek. Több mint hetven sorlemez, számtalan forrás értékű válogatás őrzi emlékét. Sok lemeze dala került fel a listák élvonalába, még első helyre is jutott. A Grammy életműdíjasa, összesen 14-et nyert el a legrangosabb zenei trófeából. A countryzene halhatatlanja, halála után került a rock halhatatlanjai közé. Számos country-díj kitüntetettje, a Rolling Stone szakmagazin 100-as gitáros-listáján a 21. helyet érdemelte ki. Virtuóz akusztikus zenész volt, nélküle soha nem kerülhetett volna a countryzene a pop slágerlistáira.
Chet Atkins ötéves korában ukulelén kezdte a zenélést, majd hegedűvel folytatta, s kilencéves korára jutott el a gitárhoz. Apja zenetanár volt, testvére Les Paullal, a múlt század másik folk- és countryzenét játszó gitárzsenijével játszott. Ő maga középiskolai tanulmányait elvégezve vette komolyra a zenélést. Rádióműsorokban is dolgozott. Fiatal éveiben Atkins hegedűn dixielandet játszott, majd eljutott a countryhoz és a folkzenéhez, de közben belekóstolt a rock and rollba.
Huszonhárom éves korában az RCA lemezkiadó kötött szerződést vele. Egyetlen nap alatt 16 felvételt készítettek vele, de ezekkel még nem sikerült betörnie a zene piacára. Nem sokkal később bemutatkozhatott a Grand Ole Opryban, a countryzene nashville-i szentélyében. A negyvenes évek végén a countryzene egyik legfontosabb ihletőjének számító Carter Familyvel is koncertezett.
Viszonylag későn, 1953-ban jelent meg első lemeze, a Chet Atkins’ Gallopin’ Guitar. Azután ontotta a saját albumokat. Elvis Presley Heartbreak Hoteljének közreműködője volt, játszott az Everly Brothersszel, Hank Williamsszel, Jim Reevesszel, Hank Snow-val, Floyd Cramerrel, Boots Randolph-fal és másokkal. A nashville-i hang megteremtőjének tekintik. Már az ötvenes évek végén kiérdemelte a Mr. Guitar (Gitár úr) művésznevet. Sajátos játékstílust alakított ki: hüvelykujjával és többnyire jobbkezének két első ujjával pengetett.
A newporti jazzfesztiválra is meghívást kapott1960-ban, de a zavargások miatt ez a fellépése elmaradt. A hatvanas években Les Paullal, Hank Snow-val, Doc Watsonnal együtt koncertezett és készített lemezt. Rengeteg tehetséget fedezett fel, köztük Waylon Jenningst, Charley Pride-ot, Don Gibsont és másokat.
A hatvanas évek végén az RCA alelnöke lett, s létrehozta a Studio B-t, innen indult Bobby Bare, Dolly Parton, Porter Wagoner és mások pályája. Dalait énekelte-játszotta többek között Ray Charles, Duane Eddy, Albert Lee, Wanda Jackson. Zenészként vagy producerként közreműködött Roy Orbison, Charlie Rich, Roger Whittaker és nagyon sok más zenész lemezén. A rock and roll művelői közül mások mellett Eddie Cochran, a Ventures együttes és George Harrison is példaképének tekintette, akárcsak George Benson jazzgitáros.
A hetvenes évek végén szakított az RCA-val, mert a cég irányítói nem teljesítették azt a régi vágyát, hogy jazzlemezt készíthessen. Ennek ellenére még az RCA-nál készítette egyik legsikerültebb lemezét, a Chester&Lestert Les Paul közreműködésével.
A Columbiához 1982-ben szerződött, első albuma 1983-ban jelent ennél a társaságnál, egészen a kilencvenes évek végéig dolgozott itt. Segítette Mark Knopflert, Jerry Reedet és Tommy Emmanuelt lemezfelvételeik során.
Chet Atkinst a kilencvenes évek végén agydaganattal operálták, attól kezdve eltűnt a zene világából.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Chet Atkins’ Gallopin’ Guitar (1953)

Stringing Along With Chet Atkins (1953)

Sessions With Chet Atkins (1954)

Chet Atkins in Three Dimensions (1955)

Finger Style Guitar (1956)

Chet Atkins at Home (1957)

Chet Atkins in Hollywood (1959)

Mister Guitar (1959)

Chet Atkins’ Workshop (1961)

Our Man in Nashvilee (1963)

Guitar Country (1964)

More of That guitar Country (1965)

Solo Flights (1968)

Chet Picks on The Pops (1969)

Me and Jerry (1970)

Now and Then (1972)

Chet Atkins Picks on Jerry Reed (1974)

The Night Atlanta Burned (1975)

Chester&Lester – Les Paullal (1976)

Me and My Guitar (1977)

Tennessee Guitar Man (1984)

Stay Tuned (1985)

Sneakin’ Around (1991)

The Essential Chet Atkins (1996)

The Day Finger Picker Took Over The World (1997)
Chet Atkins

Chet Atkins

Chet Atkins

Chet Atkins

Simpatico (1994)

Almost Alone (1996)

Workshop (2012)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Chet Atkins Chet Atkins Chet Atkins

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu