Crosby, Stills, Nash and Young
"Ha eltűnnek a felhők és elhalványul a szivárvány,
a fejemben motoszkál egy dallam, fájdalom maradvány."

1969-ban alakult amerikai folk-rock szupergrup.

Tagok: David Crosby (ex Byrds)

            Graham Nash (ex Hollies)

            Stephen Stills (ex Buffalo Springfield)

            Neil Young (ex Buffalo Springfield) 
Crosby, Stills, Nash and Young

A múlt század hatvanas és hetvenes évek szupergrupjai között előkelő helye volt a Crosby, Stills & Nash együttesnek amely, laza szálakkal, Neil Younggal is együtt működött. A szupergrup sikere jóval felülmúlta a tagok eredeti együtteseinek sikerét. A négy zenész egyebek között azzal büszkélkedhet, hogy mindannyian a Rock and Roll kétszeres halhatatlanjai – hárman a közös csapat és az eredeti együttesük révén is. (Neil Young a Buffalo Springfield tagjaként és szólóban vált halhatatlanná.) A Grammy-díjjal elismert együttes két lemeze – Crosby, Stills & Nash és a Déja Vu - bekerült a Rolling Stone magazin minden idők 500 legkiemelkedőbb albumának listájára. Több listavezető, illetve top 10-es albumuk és kislemezük, platina- és multiplatina lemezeik is jelzik: nemcsak a szakma, hanem a közönség is nagyra értékeli munkásságukat. Válogatásaik is legalább annyira kelendőek voltak, mint sorlemezeik. Közel két tucat kislemez tette teljessé zenei kínálatukat. A dalok komponálásában valamennyien részt vettek.
A CSN 1968-ban alakult a rocktörténelem egyik első szupergrupjaként. A háttér minden alapító tag esetén azonos volt: valamennyi korábbi együttes kifáradt, különböző okok miatt érdektelenné vált (Legalábbis a zenészek így érezték.) Pedig a Byrds és a Buffalo Springfield 1967-ben eredeti felállásban igen nagy sikert aratott a Monterey Pop Festiválon.
A Crosby, Stills & Nash támaszkodhatott az elődzenekarok kiváló vokális-folkos hagyományaira A Byrdstől és a Buffalo Springfieldstől örökölték a folkos beütést, a Hollies-tól a poposabb elemeket – bár a brit együttes is kitűnő albumot készített Bob Dylan dalaiból. A többletet az jelentette, hogy az új együttes politikai tartalmú zenével jelentkezett. Legismertebb ilyen dalaik a Let’s Impeach The President és a Find the Cost of Freedom.
Első lemezük 1969-ben jelent meg rajta a gyönyörű Suite: Judy Blue Eyes, a Marrakesh Express és a Wooden Ships dalokkal. A 6- helyezett, többszörös platinalemez korongot évtizedekkel később bónuszokkal újra megjelentették. Az egy évvel később megjelenő Déja Vu az első helyre került és hétszeres platinalemez lett, s listát vezetett a Four Way Street koncertalbum és a So Far című válogatás is. Egyetlen Grammy-díjukat 1970-ben az év felfedezettjeként nyerték. A zenekar már egy évvel alakulása után a woodstocki fesztivál egyik legnagyobb szenzációja volt.
Az együttes a hetvenes évek derekáig volt a legaktívabb, de soha nem mondta ki feloszlását. Voltak – az együttes szempontjából - eseménytelen időszakok is. A zenekar tagjai már a banda első éveiben is folyamatosan járták saját útjukat. Neil Young rendre kitűnő lemezekkel örvendeztette meg a rajongókat, de voltak szólóprojektjei Stephen Stillsnek is, aki kitűnő lemezt készített a például a fehér blues olyan kiválóságaival, mint Mike Bloomfield és és Al Kooper. David Crosbynak is voltak saját próbálkozásai, ezek egyike volt a CPR trió. David Crosby számára ugyanakkor a zene mellett börtönbüntetés, súlyos egészségügyi problémák jelentettek kellemetlen elfoglaltságot: alkohol- és drogfüggősége a nyolcvanas években különösen kritikus mértéket ért el, életét 1994-ben csak a májátültetés menthette meg.
Hosszú évek után 1994-ben, majd 2000-ben (Neil Younggal együtt) álltak össze közös koncertre, nagy sikert arattak 17 ezer néző előtt. 2006-ban a Freedom of Speech turné következett, amelynek nyomán készült a Déja Vu film - hanganyaga 2008-ban albumon is megjelent. A lemez nem követte az évtizedekkel korábbi, eredeti Déja Vu albumot, de felkerült dalai közül a címadó Déja Vu, a Living With The War, a Wooden Ships, a Teach Your Children, sőt Buffalo Springfeld repertoárjából a For What Its Worth, valamint a már említett Let’s Impeach The President és a Find the Cost of Freedom.
A zenekar 2012-re újabb koncertekre határozta el magát.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Crosby, Stills & Nash (1969)

Déja Vu (1970)

4 Way Street (1971)

So Far ( 1974)

CSN (1977)

Daylight Again (1982)

American Dream (1988)

CSN (Boxset) (1991)

After The Storm (1994)

Carry On (1998)

Looking Forward (1999)

The Greatest Hits (2005)

Studio Archives (2006)

Déja vu Live (2008)

Demos (2009)
Crosby, Stills, Nash and Young

Crosby, Stills, Nash and Young

Crosby, Stills, Nash and Young

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Crosby, Stills, Nash and Young Crosby, Stills, Nash and Young Crosby, Stills, Nash and Young

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu