Emmylou Harris
"A folk és a country idősen is gyönyörű nagyasszonya."

Amerikai folk- és countryénekes, dalszerző.

Eredeti neve: Emmylou Harris

                    1947. április 2., Birmingham, Alabama. 
Emmylou Harris

A legendás fekete hajáról is híres Emmylou Harris több mint 60 évesen, őszbe fordult, hosszú, dús hajával is rendkívül szép nő. 2013-ban megjelent, Old Yellow Moon című albuma 4. helyezésig jutott a Billboard country-listáján, jelezve, hogy az igazi művészek kortalanok. Az évtizedek során 10 Grammy díjat, egyéb countryzenei díjat gyűjtött. Több dala, albuma vezetett listát, vagy került azok élmezőnyébe A műfaj legnagyobb előadóival énekelt együtt, köztük Dolly Parton-nal, Linda Ronstadt-tal, John Denverrel, Lucinda Williamsszel, a Band együttessel, Bob Dylan-nel, Willie Nelson-nal, Neil Young-gal, Mark Knopflerrel, Roy Orbison-nal, Elvis Costellóval, Bruce Springsteen-nel és másokkal. Vannak, akik több lemezt jelentettek meg, de albumai, mindig minőséget jelentettek, akárcsak érdekes, mélytónusú hangja. Elnyerte a Billboard’s Contury Award elismerést, a countryzene halhatatlanja, az amerikai művészetek és tudományok akadémiájának tagja, a Berklee College of The Music tiszteletbeli doktora.
Emmylou Harris katonacsaládba született, Virginiában nőtt fel. A University of North Carolina hallgatójként, a hatvanas évek közepén kezdett komolyabban énekléssel foglalkozni, évfolyamtársával Joan Baez és Bob Dylan dalait játszotta.
Első lemeze, a Gliding Bird 1968-ban jelent meg. A hatvanas évek végén David Bromberggel és Jerry Jeff Walkerrel New York-i Greenwich Village klubhálózatban lépett fel, Washingtonban a Flying Burrito Brothers együttessel lépett fel. A banda vezetőjével, Gram Parsonsszal élt együtt a kitűnő folkénekes 1973-ban bekövetkezett haláláig. Ezt követően jelent meg Emmylou Harris második albuma, az Elite Hotel.
Emmylou Harris eleinte inkább a folkzenéhez kötődött, mint a countryhoz. Az első sikerdala, az 1975-ben megjelent If I Could Only Win Your Love mégis "countrysra" sikerült. A műfaj tízes listájára felkerült a Together Again, a One of These Days, a To Daddy és a Sweet Dreams című dala. A hetvenes években a The Hot Banddel dolgozott.
Bob Dylan 1975-ös, Desire című albumának közreműködője, a következő évben a csodálatos Evangeline-t énekelte a Band együttes felejthetetlen búcsúkoncertjén.
A hetvenes évek második felétől egyértelműen a country felé fordult, első Grammy-díját is ebben a műfajban kapta 1976-ban Elite Hotel című daláért, három évvel később Blue Kentucky Girl című lemezéért. A többi Grammy-díját is country műfajban érte el. Volt egy közös Grammy-je Dolly Partonnal és Linda Ronstadttal, sokszor léptek fel duóban, vagy trióban. Soha sem tekintették egymást riválisnak. Rendszeresen meghívták a műfajban rangot jelentő Lilith Fair fesztiválokra, valamint Nashville-be, a countryzene egyik legfontosabb intézményének számító Grand Ole Opryba.
Emmylou Harris dalai és lemezei egyenletesen magas színvonalúak, nehéz közülük bármelyiket kiemelni. Nagyszerű az 1977-es Luxury Line, az 1980-as Roses in Snow, az 1981-es Evangeline, az 1982-es Cimarron, az 1983-as Last Date, az 1995-ös Wrecking Ball, az 1998-as Spyboy, 2000-es Red Dirt Girl, a 2011-es Hard Bargain, valamint számos válogatása.
Emmylou Harris a kilencvenes években Budapesten is koncertezett.
A kitűnő énekesnő kiállt a nők egyenlő jogaiért a zenében, a taposóaknáktól mentes világért, az állatok jogaiért, koncertezett a vietnami veteránokért.
A legjobb kiadók szerződésekkel ismerték el kitűnő teljesítményét: dolgozott a Reprise, a Warner Bros, az Elektra és az utóbbi években a Nonesuch kiadóval.
(Kovács Miklós)

Listavezető kislemezek:

Together Again (1976)
Sweet Dreams (1976)
Two More Bottles of Wine (1978)
Beneath Still Waters (1980)
(Lost His Love) On Our Last date (1983)

Nagylemezek:

Glinding Bird (1968)
Elite Hotel (1975)
Pieces of The Sky (1975)
Luxury Liner (1977)
Quarter Moon in a Ten Cent Town (1978)
Life of The Stable (1979)
Blue Kentucky Girl (1979)
Roses sin the Snow (1980)
Cimarron (1981)
Evangeline (1981)
The Last Date (1982)
The Ballad of Sally Rose (1985)
Trio ( Dolly Partonnal, Linda Ronstadtal) (1987)
At The Ryman (1992)
Wrecking Ball (1995)
Spyboy (1998)
Red Dirt Girl (2000)
All The Roadrunning (2005)
AlI Intended To Be (2008)
Hard Bargain (2011)
Old Yellow Moon (2013)
Emmylou Harris

Emmylou Harris

Emmylou Harris

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Emmylou Harris Emmylou Harris Emmylou Harris

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu