Johnny Cash
"A feketeruhás countrykirály"

Amerikai country énekes, gitáros, dalszerző, filmszínész.

Eredeti neve: John Ray Cash

                       1932. február 26. Kingsland, Arkansas.

                       2003. szeptember 12. Nashville, Tennessee.
A CD online megvásárolható!

Johnny Cash a múlt század amerikai szórakoztatóiparának meghatározó egyénisége. Énekesként, szerzőként és filmszínészként is letette névhegyét. Az egyik legamerikaibb műfaj, a country legnagyobb előadója és szerzője volt, több mint ötven évet töltött a pódiumon. Tizenhárom Grammy-díj mellett számos egyéb trófeát gyűjtött be. A rock and roll, a countryzene és a dalszerzők halhatatlanja.
Johnny Cash 1932. február 26-án született az Arkansas állambeli Kingslandben. Első lemezeit az ötvenes évek végén adta ki a Sun Records. Becslések szerint háromszáznál több lemeze jelent meg, s jóval több mint 100 milliót adtak el belőlük. A szakma elismerte, a közönség imádta a feketeruhást.
Példaképe volt többek között a Carter Family, Roy Acuff, Hank Williams, Hank Snow, Jimmie Rodgers, a fekete Leadbelly és Woody Guthrie. Első dalát tizenkét éves korában írta. Az amerikai Dél és a Közép-Nyugat fehér munkásainak életéről énekelt, maga is onnn származott. A country operettes világa sem állt messze tőle. Első ismert dala, a Cry, Cry, Cry 1955-ben helyi listát vezetett, országos listán a 14. volt. Legsikeresebb dalai: a Walk The Line, a Folsom Prison Blues, az A Boy Named Sue, a Get Rhythm, a Hey Porter és a Man in Black, a Ring of Fire. Rengeteg listavezető albuma és kislemeze volt, több halála után került az élre.
Pályája kezdetén barátja volt Elvis Presley, Roy Orbison, Carl Perkins és Jerry Lee Lewis (közös lemezt is készítettek.) A hatvanas évek közepe volt a legjobb időszaka. Közreműködött Bob Dylan 1969-es, Nashville Skyline című lemezén, és szerepelt a Dylan pályakezdése 30. évfordulójára rendezett koncerten, Sokan a Johnny Cash at St. Quentin című lemezét tartják legjobbjának, amelyet a híres börtönben vett fel.
Kétszer nősült, első feleségétől Viven Libertórtól négy gyermeke született, 1966-ban váltak el. 1968-ban vette feleségül a Carter Family tagját, June-t. Rendszeresen felléptek együtt, leghíresebb közös daluk a Grammy-díjas Jackson, közös szerzeményük a Ring of Fire volt. June maga is legendás előadó, az amerikai népzene kiválósága volt. A nyolcvanas évek közepén az énekes házaspár Budapesten is fellépett.
Nagy sikere volt a The Highwaymen nevű együttesnek, amelynek rajta kívül Waylon Jennings, Wilie Nelson és Kris Kristofferson volt a tagja. Utóbbiakkal filmekben is szerepelt. Cash a hetvenes évektől az alkohol és a drog rabja, gyógyszerfüggő lett, mindez siettette leépülését. Hosszas betegeskedés után 2003. szeptember 12-én halt meg, csupán hónapokkal élte túl feleségét. Halála után, 2010-ben is több tucat lemeze jelent meg.
Kovács Miklós

Nagylemezek:

Johnny Cash Wirh His Hot and Blue Guitar (1957)

The Fabulous Joohnny Cash (1958)

Hymns By Johnny Cash (1959)

Now, There Was A Song (1960)

Ride This Train (1961)

All Aboard The Blue Train (1962)

Blood, Sweat And Tears (1963)

Bitter Tears (Ballads of the american Indian (1964)

I Walk The Line (1964)

Sings The Ballads of True West (1965)

Orange Blossom Specialo (1965)

Mean As Hell! (1966)

Johnny Cash at Folson Prison (1968)

Johnny Cash at St. Quentin (1969)

The Man in Black (1971)

A Thing Called Love (1972)

Rockabilly Blues (1980)

Inside a Swedisd Prison (1982)

Johnny Cash is Coming To Town (1987)

American Recordings (1994)

My Mother’s Hymn Book (2004)

American VI: Ain’t No Grave (2010)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!
A CD online megvásárolható!  A CD online megvásárolható!  A CD online megvásárolható! Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu