" A country és a pop között."

Amerikai énekes, színész, dalszerző, producer.

Eredeti neve: Kenneth Donald Rogers

                        1938. augusztus. 21. Houston, Texas.

A CD online megvásárolható!

Kenny Rogers a legsikeresebb amerikai műfaj, a country egyik legelismertebb énekese, dalszerzője és producere. Emellett színészként is szép sikereket könyvelhet el. Több mint hatvan sorlemez, számos kislemez, megszámlálhatatlan koncert tanúsítja, hogy a legjobbak között van a helye. A Billboardon közel harminc albuma és több mint egy tucat kislemeze volt listavezető, jó néhány „dobogós” helyezést ért el. Kenneth „Kenny” Donald Rogers egy ácsmester hét gyermeke közül a negyedikként 1938. augusztus 21-én született a texasi Houstonban. Zenészpályafutása az ötvenes években kezdődött.
Előbb jazzel próbálkozott a The Bobby Doyle Trio tagjaként. A hatvanas évek végén a countryzene felé fordult érdeklődése és e műfaj autentikus előadója lett. Együttesekkel kezdett énekelni, a The First Edition volt a legismertebb. Velük készítette el első milliós példányszámban elkelt kislemezét a Reuben James-t.
A 70-es évek közepétől szólókarriert kezdett, előadói stílusa poposabb lett, az első komolyabb sikere, a Love Lifted Me is ilyen volt, de a Lucille igazi countrysiker. Példaképei között van Johnny Cash, Johnny Horton, George Jones, Tom Paxton, Hank Williams, Roger Williams.
Az általa énekelt hatalmas mennyiségű dalból feltétleül említést érdemel a The First Editionnal készített Ruby Don’t Take Your Love To Town. Szólósikerei közül a The Gambler, a She Believes in Me, a Lady, az Islands in The Stream, a Crazy, a Tomb of the Unknown Love, s a legutóbbiak közül a Buy Me a Rose volt a legemlékezetesebb.
Sorlemezei közül a korábbi évjáratúak színvonalasabbak, dalaiból sok kitűnő válogatás született. A legkedveltebb számai közé sorolható a Me and Bobby McGee, nemcsak a műfajhoz kötődő előadók dolgozták fel, hanem például Janis Joplin is. Koncertezett vagy felvételt készített többek között Dolly Parton-nal, Dottie Westtel, Sheena Eastonnal. Énekelte Lionel Richie dalát, dolgozott a Bee Gees együttessel, Toby Keith-szel, Hank Snow-val, s még nagyon sok neves előadóval. Részt vett 1985-ben a We Are The World című dal feléneklésében is.
A jóképű, korán őszülő fickó hamar bekerült a film, a televízió világába. Tucatszám kapta a lehetőségeket sorozatokban vagy szólófilmekben. A három Grammy-díjon kívül több alkalommal kapta meg a műfaj legrangosabb elismerését, a Country Music Awardst, de elismerték képességeit American Music Awardsszal. A BBC a legnagyobb countryénekes címet adomámyozta Kenny Rogersnek, s kitüntették az Academy of Country Music elismeréssel is.
Kenny Rogers ötször nősült, öt gyermeke van. A KFC étteremláncnál dolgozott évekig, majd saját hálózatot hozott létre.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Fools (1970)

Tell It All brother (1971)

The Ballad Of Calico (1972)

Love Lifted Me (1976)

Kenny Rogers (1977)

The Gambler (1978)

Kenny (1979)

Gideon (1980)

Lady (1981)

Love Will Tourn You Around (1982)

Eyes That See In The Dark (1983)

What About Me? (1984)

Heart Of The Matter (1985)

I Prefer The Moonlight (1987)

Love Is Strange (1990)

Back Home Again (1991)

Timepiece (1994)

The Gift (1996)

Across My Heart (1997)

Ruby (1998)

She Rides Wild Horses (1999)

There You Go Again (2000)

Back To The Well (2003)

After Dark (2006

Water & Bridges (2006)

A Poem For My Little Lady (2008)

I Swear (2009)

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011
e-mail: Literatura.hu