Linda Ronstadt
"Csodálatos hang, gazdag műfaji paletta."

Amerikai country, rock, rock and roll és popénekesnő, hangszeres zenész,
(gitár, ütőhangszerek), dalszerző

Eredeti neve: Linda Maria Ronstadt

                       1946. július 15., Tucson, Arizona
Linda Ronstadt

Linda Ronstadt az amerikai szórakoztató zene egyik legjelentősebb, legsokoldalúbb és legsikeresebb előadója. Ezt elég meggyőzően bizonyítja több mint 10 megnyert Grammy-díjával, tucatnál több jelölésével, Latin Grammy, countryzenei díjával, listavezető albumaival és dalaival. Tiszteletbeli doktorátust kapott a Berklee College of Musictól. Nyilván nem véletlen, hogy a legnagyobb énekesek, előadók is szívesen osztották meg vele a színpadot. Énekelt együtt egyebek között Dolly Parton-nal, Emmylou Harris-szel, Neil Young-gal, az Eagles együttessel, Aaron Neville-lel, Jackson Browne-nal. Elsősorban countrysztárként tartják nyilván, de bátran tett kitérőket a rock, a rock and roll, a popzene, de musical, operett és opera műfajban, gyermekeket is megcélzott dalaival. Szólóénekesnőként érezte magát elemében. Vagy két tucat filmben szerepelt. Elsősorban amerikai sztár, de nagy becsben tartják Európában is. 2011-ben egy sajtónyilatkozatban bejelentette teljes visszavonulását.
Apja gitáros volt, ő maga a zenélést a hatvanas években kezdte egyetemistaként. Először Bob Kimmel gitáros fickóval társult, együtt jutottak el Los Angelesbe. Itt Kenny Edwards gitárossal és dalszerzővel kiegészülve Stone Poneys néven léptek fel kaliforniai klubokban. 1967-ben megjelent első albumukról listavezető lett a Different Drum című dal, Mike Nesmith (Monkees) szerzeménye. További két album készült ezzel a korai együttessel.
Első önálló albuma 1970-ben jelent meg, s 1974-től a közönség is felfigyelt hangjára, dalaira, sorra követték egymást a listás slágerek. A You’re No Good, a When Will I Be Loved a Billboard élén kötött ki. A hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években is nagyszerű lemezei születtek Dolly Partonnal és Emmylou Harrisszel, akikkel kifejezetten jó barátnők voltak, közös lemezt készített és koncertezett.
Popdalai közül az egyik legnagyobb sikere a hetvenes évek derekán az It’s So Easy. A rockzenéről az volt a véleménye, hogy alapjában nem neki találták ki, de például 1974-es Heart Like a Wheel című kitűnő albumán tetten érhetők a rockos "beütések". Vezette vele a pop- és a countryalbumok listáját, platinalemez, dalai "bearanyozódtak". Hasten Down The Wind című, 1976-os albuma a countrylistán első, a poplemezek között 3., a Simple Dreams 1977-ben a country és poplistán is első, az 1978-as Living In The USA című korongja a popalbumok legjobbja. lett.
A nyolcvanas években kevesebbet hallatott magáról, de Canciones de Mi Padre című listavezető albumával bizonyította, hogy otthonos a latin zenében is. A soulzenész Aaron Neville-lel, 1989-bn Grammy-díjat nyertek együtt. A kilencvenes évek derekán egy nagyszerű, gyermekek számára készült lemezével, a Dedicated To One I Love jutott a csúcsra.
A válogatásokkal együtt mintegy negyven albuma, több mint hatvan kislemeze jelent meg. Lemezeit a legnevesebb cégek jelentették meg köztük a Capitol, az Elektra és a Warner. Zenés filmekben és televíziós sorozatokban szerepelt.
Kerülte ugyan a feltűnést, párkapcsolatai miatt mégis kitüntető figyelmet szentelt neki a bulvársajtó. Nem is csoda, hiszen élettársa volt, Steve Martin színész, George Lucas rendező és Jerry Brown kaliforniai kormányzó. Az énekesnő soha nem ment férjhez, így szült két gyermeket..
Linda Ronstadt hallatta a szavát a politikában csakúgy mint társadalmi kérdésekben, például a melegek jogaiért és környezetvédelmi kérdésekben. 2013-ban könyve jelent meg Musical Memoires címmel.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
You’re No Good (1975)
When Will I Be Loved (1975)
What’s Ne (1983 - Kanada)
I’ve Gotta Crush On You (1984-Kanada)
Don’t Know Much (1989)
All My Life (1990)

Nagylemezek:
Stone Poneys Featuring Linda Ronstadt (1967)
Hand Sown…Home Grown (1969)
Silk Purse (1970)
Don’t Cry Now (1973)
Heart Like a Wheel (1975)
Prisoner in Disguise (1976)
Hasten Down The Wind (1976)
Greatest Hits Vol 1 (1976)
Sinple Dreams (1977)
Living In The USA (1978)
Mad Love (1980)
Greatest Hits ( Vol 2. (1980)
Get Closer (1982)
What’s New (1983)
Canciones De Mi Padre (1987)
Trio (Dolly Partonnal és Emmylou Harrisszel1987)
Cry Like a Rainstorm (1989)
Mass Canciones (1990)
Dedicated To One I Love (1996)
Western Wall – The Tucson Sessions (1999)
Hummin To Myself (2004)
Adieu False Heart (2006)
The Collection (2011)
Linda Ronstadt

Linda Ronstadt

Linda Ronstadt

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Linda Ronstadt Linda Ronstadt Linda Ronstadt

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu