Lonnie Donegan

Brit skiffle, pop, blues, folk énekes, gitáros, bendzsós, dalszerző.

Eredeti neve: Anthony James Donegan 

                       1931. április 29. Glasgow, Skócia.

                       2002. november 3. Peterborough, Anglia.
Lonnie Donegan

Lonnie Donegan, a skóciai születésű sokoldalú muzsikus nagyon sok kiváló zenészre gyakorolt meghatározó hatást. A country, a folk, a blues, de mindenekelőtt a rockabilly és skiffle művelői tanulhattak sokat tőle. A brit Guinness rekordok könyve szerint a Beatles előtti korszakban, az ötvenes évek végén és a hatvanas évek első felében Nagy-Britannia legsikeresebb, legtermékenyebb zenésze volt. Több mint húsz Top 30-as sikere volt.
A skiffle királyaként emlegetik, a Brit Birodalom rendjének kitüntetettje, a dalszerzők egyik legrangosabb kitüntetését, az Ivor Novello életmű-díjat is megkapta.
Apja a Scottish National Orchestra hegedűse volt, a fiúra jócskán ragadt zeneszeretetből és tehetségből, még ha az apa nem is erőltette a zenei pályát számára. Tizenkét éves korában kezdett gitározni, első saját hangszerére 14 éves korában tett szert. Eleinte Glenn Miller, Tommy Dorsey, az Ink Spots és az Andrews Sisters együttes felvételeit hallgatta, majd a jazzt is megkedvelte. Louis Armstrong, King Oliver, Ken Colyer és mások játékát leste-hallgatta, majd a blues következett. Josh White, Lonnie Johnson, Blind Lemon Jefferson, Bessie Smith és Leadbelly dalai hatottak rá elsősorban, a negyvenes évek végére már otthonos volt ebben a műfajban is. Olyan klasszikusokat tanult meg, mint a The House of The Rising Sun vagy a Frankie and Johnny.
Fiatalon csatlakozott a brit jazz emblematikus egyénisége, Chris Barber zenekarához. Attól kezdve bendzsón is játszott. Amikor katona lett, az amerikai katonák révén, az amerikai hadsereg rádióját hallgatva jobban megismerte és megkedvelte az Újvilág zenéjét.
A hadseregtől leszerelve több jazz-együttesben zenélt. Első saját zenekarát, a Tony Donegan Jazzbandet 1952-ben alakította, de közben tartotta a jó kapcsolatot Chris Barberrel is. Leadbelly klasszikusát, a Rock Island Line-t 1954-ben vette lemezre, némileg gyorsabb tempóban. A dal első angol számként felkerült az amerikai húszas listára. A Cumberland Gappel 1956-ban listát vezetett Angliában, a Long John című dala pedig második lett a brit listán, ezeken kívül is több dala került a legjobbak közé.
Lonnie Donegan új színt vitt az angol popzene langyos világába – zenéjét követve skiffle zenekarok alakultak. A hatvanas évek elején Amerikában a Does Your Chewing Gum Lose Its Flavor című dalával került a legjobbak közé, kabarésztár lett a tengerentúlon.
Az ötvenes és hatvanas években volt csúcsformában, de a hetvenes évekre is maradt energiája, igaz, egészségi állapota megromlott, több szívrohama is volt. 1978-ban megjelent Puttin’On The Style című lemezén közreműködött Rory Gallagher, Elton John, Brian May és Ringo Starr.
Lonnie Donegan a legkülönbözőbb stílusú együttesekre gyakorolt jelentős hatást, köztük a Beatlesre, a Rolling Stones-ra, a Kinks-re és más együttesekre. John Lennon és George Harrison állítólag a Rock Island Line hallatán ragadott gitárt. Példaképei között emlegette őt Mark Knopfler, Van Morrison és Brian May - Morrisonnal jelentette meg 2000-ben "Skiffle Sessions: Live in Belfast" című albumát.
A leghíresebb dalai között említést érdemel a Don’t You Rock Me Daddy, a My Old Man’s a Dustman, a Does Your Chewing Gum Lose Its Flavour, a Gamblin' Man és a Pick A Bale Of Cotton. Több mint húsz albuma, számos válogatása jelent meg.
Lonnie Donegan 2002 novemberében brit turnéján szívroham következtében hunyt el, nem sokkal azelőtt, hogy fellépett volna George Harrison emlékére rendezett koncerten a londoni Royal Albert Hallban.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Lonnie Donegan Showcase (1956)

Lonnie Donegan Live (1957)

Lonnie (1958)

Lonnie Rides Again (1959)

Sing Hallelujah (1962)

Folk Album (1965)

My Old Man’s a Dustman (1971)

Puttin’on The Style (1978)

Sundown (1978)

Jubilee Concert (1981)

Rock Island Line: The Singles Anthology 1955-1967 (1985)

The EP Collection (1992)

The Skiffle Sessions: Live in Belfast (2000)

Talking Guitar Blues: The Very Best of Lonnnie Donegan (2000)

Complete Conway: Live 1957 (2001)

Midnight Special. The Skiffle Years (2008)

The Hit Collection (2011)
Lonnie Donegan

Lonnie Donegan

Lonnie Donegan

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Lonnie Donegan Lonnie Donegan Lonnie Donegan

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu