Lovin Spoonful

1965-ben alakult amerikai folkrock, pszichidelikus rock együttes.

Eredeti felállás: John Sebastian ének, gitár, harmonika;

                           Zalman (Zal) Yanowski ének, gitár;

                           Steve Boone basszusgitár;

                           Joe Butler dob.
Lovin Spoonful

Az amerikai folkrock és pszichedelikus rock egyik zászlóshajója volt a hatvanas évek közepén a Lovin' Spoonful együttes. Vezetője, frontembere, John Sebastian éveken át szólóban is sikerrel szerepelt. Az együttes története folytatásos regény, hiszen az 1969-es feloszlást követően a hetvenes évek végén, majd a kilencvenes évek elején is összeállt két eredeti zenésszel. A Lovin Sponfult 2000-ben iktatták be a rock halhatatlanjai közé.
Az eredeti együtes 1965 elején alakult, amikor az amerikai rockszíntér a brit invázió “uralma alá került”. A négy alapító tag a dallamos, ám korántsem nyálas zenéhez vonzódott, a közönség kedvére való zenét játszott. John Sebastian, a rendkívül kellemes hangú énekes, dalszerző és hangszeres zenész a Lovin’ Spoonful előtt nem hallatott magáról. Zenésztársa, Zal Yanowski viszont abból a Mugwumpsból érkezett, amelynek két tagja. Mama Cass Elliott és Denny Doherty – csatlakozott a nagyszerű Mamas and Papas-hoz.
A Lovin’ Spoonful első felvételei az Elektránál készültek 1965 elején, ezek egy válogatáson kaptak helyet. Menedzserük, Eric Jacobsen irányításával készült első sikerdaluk, a Do You Believe in Magic?, amely az amerikai lista 9. helyéig jutott. Hasonló pozícióba került a You Didn’t Have to Be So Nice című daluk is. Az év során megjelent a Do You Beleieve in Magic album, amelyet, annak ellenére, hogy csak a 32. helyig jutott a listán, szakmai körökben igen kedvezően fogadtak. A lemezen hallható a Did You Ever to Make Up Your Mind című daluk, amely a kislemezek között a 2. helyre futott be.
1966-ban jelent meg az együttes névjegyévé vált Daydream és a Summer In the City – előbbi 2. helyezett (Angliában is), utóbbi pedig Amerikában listavezető, Európa több országában is siker. Kislemezeik közül a legjobb tíz közé került a Rain on The Roof és a Nashville Cats című daluk. A Daydream albumnak a 10. volt a legmagasabb helyezése a listán. A következő évben Eric Jacobsen után Joe Wissert vette át a zenekar irányítását. Ennél lényegesebb azonban, hogy a drogproblémákkal is küszködő Yanowski távozott a Lovin Spoonfulból, helyére Jerry Yester érkezett. A mérsékeltebb sikerek nyomán Sebastian is szólópályát kezdett. A Lovin Spoonful első korszakának búcsúlemeze 1969-ben jelent meg.
John Sebastian 1969-ben a She’s a Lady című dallal indította új zenészéletét. Woodstockban az I Had a Dream és a Rainbows All Over The Blues című dalokkal ért el szép sikert. Érdekes, hogy dobosnak hívták a Crosby, Stills and Nash együtteshez, de ezen a hangszeren nem akart megújulni, igaz időnként fellépett a szupergruppal.
Első önálló albuma, a The Tarzan Kid 1974-ben jelent meg. Két évvel később következett szólópályája legnagyobb sikerét jelentő Welcome Back Kotter című dala, amely az első helyre került Amerikában. Időnként turnézott a Sha,Na,Na együttesssel, dalszerzőként és producerként is dolgozott a hetvenes-nyolcvanas években. Lendülete egészen a kilencvenes évekig változatlan maradt, de hangszálai megbetegedése miatt abbahagyta az aktív zenélést. Televíziózással kárpótolta magát. Az NBC Super Channel hónapokon át sugározta remek sorozatát a rock and roll történetéről - szakértelemmel, jó ízléssel idézte fel a múltat.
1979-ben nagyon rövid időre összeált az eredeti együttes, majd a kilencvenes években újraalakult a Lovin Spoonful, Sebastian és Yanowski nélkül. A rock and roll halhatatlanjainak beiktatásán mind a négy eredeti tag megjelent 2000-ben. Yanowski 2002-ben meghalt.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Do You Believe in Magic? (1965)

Daydream (1966)

Hums of The Lovin’ Spoonful (1966)

You’re a Big Boy Now (1967)

Everything Playing (1968)

Revelation Revolution (1969)

The Very Best of the Lovin’ Spoonful (1970)

File (1977)

All the Best of the Lovin Spoonful (1988)

Lovin Spoonful Kama Sutra Box (1999)

Live at Hotel Seville (1999)
Lovin Spoonful


Lovin Spoonful

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Lovin Spoonful Lovin Spoonful Lovin Spoonful

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu