Pete Seeger
"Hová tűnt a sok virág..."

Amerikai folkzenész, énekes, dalszerző, emberi jogi és környezetvédelmi aktivista.

Eredeti neve: Peter Seeger

                       1919. május 3. Manhattan, New York. 

                       2014. január 27. New York, New York.
Pete Seeger

Pete Seeger több mint hetven éves zenei pályáját a társadalmi igazságtalanságok ellen és a békéért vívott harc határozta meg. Dalai nem mozgalmár dalok, a Where Have All The Flowers Gone, a Guantanamera, a We Shall Overcome, a Little Boxes és a többiek milliók kedvencei, slágerként is megállták a helyüket. Grammy díjjal is elismerték, igaz, az elsőt csak a kilencvenes években, a másodikat nem sokkal kilencvenedik születésnapja előtt kapta meg, Grammy életműdíjas. A rock and roll halhatatlanja, mint olyan művész, aki tevékenységével jelentősen hatott a rockzene fejlődésére.
Pete Seeger zeneértő családban született, apja zenetudós, zeneszerző és karmester, anyja hegedűművész és tanár volt. Apja békeaktivistaként is példát mutathatott fiának. Pete két testvére, Peggy és Mike is folkzenész volt.
Bendzsón, gitáron (12 húros gitáron) és ukulelén tanult meg játszani. Járt a Harvard egyetemre, de még a záróvizsgák előtt otthagyta. A 30-as évek végétől a farmerek, munkások között járva megismerte életüket, kutatta és megtanulta dalaikat. Az 1940-es év rendkívül fontos volt életében és pályáján: megismerkedett és barátságot kötött Alan Lomax népzenekutatóval, majd Woody Guthrie-val együtt játszott a The Almanac Singers formációban . Az együttesben játszott rajtuk kívül a népzene és a blues olyan kiválóságaival, mint Leadbelly, Sonny Terry, Brownie McGhee és mások. Dolgozott többek között Josh White fekete folk- és blueszenésszel is.
Nem mindenki nézte jó szívvel társadalmi aktivitását, a negyvenes évek végén egy vidéki útján megtámadták, feleségét és gyermekét könnyebben megsebesítették.
Pete Seeger neve összefort az 1950-ben alakult Weavers együttesével. Az évtized elején született egyik leghíresebb dala, az If I Had a Hammer, amelyet zenészek tucatjai dolgoztak fel. Ő maga Leadbelly Goodnight Irene című dalát vette át.
Miközben egy évtizeden át a Weaversszel járta az országot, szólózenészként is koncertezett. Az ötvenes években a társadalom peremére kényszerült milliók melletti kiállásáért feketelistára került "Amerika-ellenes" és "kommunista" tevékenységéért. Ez korlátozta a Weavers programját is.
Pete Seeger első lemeze 1951-ben jelent meg. A leghíresebb dalai közül a Where Have All The Flowers Gone (Hová tűnt a sok virág?) 1956-ban született, németül is világsláger lett Marlene Dietrich előadásában. A Guantanamerán és a Little Boxes-en kívül az Oh, Freedom, az Abi Yoyo és a Tshotsholosa is a folkkincsek közé sorolható.
A hatvanas években a Vietnam elleni háború idején Johnson akkori elnököt bírálta szóban és dallal. Műsorára tűzte Woody Guthrie híres számát, a This Land is Your Land-et. A Turn, Turn, Turn Bob Dylan és a Byrds együttes repertoárjában is nagy siker volt. A 70-es években megjelent egy 50 lemezből álló válogatása .
Az ezredforduló után is több albuma került a boltokba, a legutóbbi At 89 címmel (Grammy-díjat kapott érte). Lemezeinek számát – az átfedések miatt – nehéz meghatározni, válogatások nélkül is százra tehető. A 90. születésnapjára a legendás ötlemezes American Favorite Ballads és a Live in 65 című albuma jelent meg.
A New York-i Madison Square Gardenben ünnepi koncertet rendeztek 90. születésnapjára, A koncerten több mint negyvenen léptek fel köztük, Bruce Springsteen, Joan Baez, Emmylou Harris, Arlo Guthrie (Woody Guthrie fia) , Kris Kristofferson, Richie Havens, Roger McGuinn (Byrds), Taj Mahal. Bruce Springsteen kitűnő lemezzel tisztelgett Pete Seeger előtt. (We Shall Overcome -Seeger Session) 2014 január 27-én hunyt el egy New York-i korházban.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Songs of The Lincoln and International Brigades (195?)

Pete Seeger (1953)

A Pete Seeger Concert (1953)

Frontier Ballads (1954)

How To Play The 5 String Banjo? (1954)

American Industrial Ballads (1957)

American Favourite Ballads (1957, 1958,1959, 1961, 1962)

Sleep Time: Song&Stories (1958)

Pete Seeger at The Village Gate With The Memphis Slim&Willie Dixon (1960)

Songs of Civil War (1960)

Pete Seeger at Carnegie Hall (1963)

Little Boxes and Other Broadsides (1965)

Dangerous Songs!? (1966)

Abyoyo and Other Story Songs for Children (1967)

Pete Seeger Sings Wody Guthrie (1967)

Pete Seeger Now (1968)

Pete Segger Sings Leadbelly (1968)

Where Have All the Flowers gone? (1968)

Pete Seeger Young vs. Old (1971)

Rainbow Race (1973)

The World of Pete Seeger (1974)

Circles&Seasons (1979)

Sing-A-Long (1980)

Carry It On – Songs of America’s Working People (1986)

Pete Seeger’s Family Concert (1992)

A Link in The Chain (1996)
Pete Seeger

Pete Seeger

Pete Seeger

Pete Seeger

In Prague 1964 (2001)

At 89 (2008)

Tomorrow's Children (2010)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Pete Seeger Pete Seeger Pete Seeger

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012 - 2014
e-mail: Literatura.hu