Poco
"A nagy ígéretek egyike, mely nem tudta kifutni magát."

1968-ban alakult amerikai country rock, soft rock zenekar.

Eredeti felállás: Richie Furay gitár, ének;
                            George Grantham dob, ének;
                            Randy Meisner basszusgitár, ének;
                            Jim Messina gitár, ének;
                            Rusty Young gitár ének.
Poco

Amikor Neil Young és Stephen Stills elhagyták a Buffalo Springfield zenekart, a magára maradt két tag, Richie Furay és Jim Messina kénytelenek voltak Rusty Young segítségével befejezni az együttes hattyúdalát, a Last Time Around-ot. Ezzel máris adott volt az új formáció magja, mely nevét egy népszerű rajzfilmfiguráról kapta volna (Pogo), de nyomdai elírás történt így lettek ők a Poco. A kiváló zenésszekkel indult együttes, country-rock-ot játszott, nem is akármilyen színvonalon. A szakemberek már az első felvételek után kikiáltották a Poco-t a hetvenes évek nagy reménységének. Koncenrtjeik valóságos attrakció számba mentek, ahol a zenészek improvizációs betétekkel sűrűn megtűzdelve adták elő szerzeményeiket.
Első nagylemezük a Pickin' Up The Pieces 1969-ben látott napvilágot és komoly sikert aratott szakmai és közönség körében egyaránt. Sajnos már ekkor látni lehetett, hogy a Poco egyike lesz a sok tagcserével operáló zenekaroknak, mivel a felvételek Randy Meisner nélkül fejeződtek be, aki az Eagles együttesbe távozott. Helyét Timothy B. Schmit vette át hamarosan. 70-ben kiadott albumuk ugyanúgy kivívta a szakma és közönség elismerését, annak ellenére, hogy kereskedilmi szempontból nem hozott sokat a konyhára. Ettől függetlenül, koncenrtjeiket rengetegen látogatták és improvizatív gitárjátékuk kezdett etalonná válni a rajongók körében.
A tagcserék azonban nem álltak meg, ami előbb-utóbb óhatatlanul a zenekar stílusának változásához vezetett. A távozó Messina helyét Paul Cotton vette át és a zenekar egyre inkább a folk-rock, soft-rock irányba mozdult, bár country elemeket azért továbbra is fel lehetett fedezni alkotásaikban. A From The Inside című korong már ebben az összeállításban születt. Áttörést csak a 73-as Crazy Eyes című korong hozott mely hat hónapig tanyázott a sikerlisták élmezőnyében. Ennek ellenére a tagcserék tovább folytatódtak, az alapember Richie Furay is távozott, az együttes vezetését Coton vette át.
Ennek ellenére a 74-es Cantamos című korong igazán jól sikerült, a szakemberek a kezdeti  ígéret kiteljesedéséről kezdtek cikkezni. Ám az igazi nagy, nemzetközi sikerre 78-ig kellet várnia a csapatnak. A Legend című album tartalmazta a Crazy Love-ot mely hetekig vezette a sikerlistákat és a Heart Of The Night-ot mely szintén a top tízbe került.
Sajnos a folyamatosan változó felállású zenekar nem tudta megismételni ezt a sikert és bár albumaik színvonala soha nem csökkent egy szint alá az igazi nagy bumm, valahogy mindíg elmaradt. Zenéjük legfőbb jellegzetessége a jól hallgathatóság lett, de az a kis rendkívüliség valahogy folyamatosan hiányzott belőle.
Bár 2013-ban még megjelent egy album, de ezt már zömében olyan zenészek jegyezték akik nem vettek részt a formáció életrehívásában és az már csak névleg Poco.
Az együttest 2015-ben beiktatták a Colorado Music Hall of Fame-be.

 

Listavezető kislemezek:
Crazy Love (1979)

Nagylemezek:
Pickin' Up The Pieces (1969)
Poco (1970)
From The Inside (1971)
A Good Feelin To Know (1972)
Crazy Eyes (1973)
Seven (1974)
Cantamos (1974)
Head Over Heels (1975)
Rose Of Cimmaron (1976)
Indian Summer (1977)
Legend (1978)
Under The Gun (1980)
Blue And Gray (1981)
Cowboys & Englishmen (1982)
Ghost Town (1982)
Inamorata (1984)
Legacy (1989)
All Fired Up (2013)
Poco

Poco

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Poco Poco Poco

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2015
e-mail: Literatura.hu