Richie Havens
"Woodstockban „dobta””a legnagyobbat."

Amerikai folk, rock és funky zenész, énekes-gitáros.

Eredeti neve: Richard Pierce Havens

                       1941. január 21. Brooklyn, New York.

                       2013. április 22. Jersey City, New Jersey.
Richie Havens

Másokkal együtt Woodstockban fedezte fel őt a közönség. Viszonylag sok és kitűnő, elgondolkodtató lemeze, sikeres koncertjei és turnéi ellenére soha nem aratott zajos sikereket, de a szakma, a zenésztársak mindig méltányolták sajátos zenei világát. Legsikeresebb lemezei az 1967-es, bemutatkozó Mixed Bag és az 1971-es Alarm Clock. Bár elsősorban a folkhoz vonzódott, más műfajokban, a popban, a jazzben és funkyban is kipróbálta magát. Woodstockban a Freedommal megadta a legendás fesztivál alaphangját. A számot évtizedekkel később átdolgozta.
A kilencgyermekes családba született Havens New Yorkban cseperedett fel. Igen fiatalon belevetette magát a szórakoztató ipar mélyvizébe, mindössze 14 esztendős volt, amikor bemutatkozott gospel együttesével. Gitárral a hóna alatt fantasztikusan energikus dalokat énekelt. Greenwich Village-ben telepedett le a hatvanas évek elején, s már akkor a folkzene felé fordult az érdeklődése. Eleinte Bob Dylan és mások dalait dolgozta át, de lassacskán kedvet kapott a Beatles dalaihoz is. Hihetetlen lendülettel, energiával énekelte és gitáron kísérte első saját szerzeményeit.
1965-ben kiadót is talált magának, a Douglas Recordsnál készítette első két lemezét, a harmadik és negyedik lemezét a Verve Recordsnál jelentette meg.
A helyi sikerek után eljutott a folkzenészek Mekkájába, Newportba, számos fesztivál színhelyére, s Miamiben is sikert aratott az 1968-as popfesztiválon. A Verve kiadónál megjelent albumai már a listákon is feltűntek.
Woodstockban Havensnek a rockvilág akkori nagyágyúira türelmetlenül várakozó félmillió ember előtt, az elsők között kellett játszania. Freedom című csodaszép dala csatát nyert, s korai számai ennek köszönhetően a rádióállomások programján is szerepeltek. Woodstockban elhangzott dala egyébként a fesztivál anyagából kiadott tripla lemezén, a fesztivál filmjén is szerepelt, különben elképzelhető, hogy neve feledésbe merül.
Woodstock után jelent meg Alarm Clock albuma, amellyel Amerikában a harminc legjobb album közé került, a Here Comes The Sun feldolgozása a Beatlestől a húsz közé került. Fellépett a Wight szigeti fesztiválon, de másutt is turnézott Európában.
A hetvenes években nagy csend vette közül, ez jó másfél évtizeden át tartott, csak egy dupla albummal törte meg a hallgatást - szerepelt ugyan a Who Tommyjának színházi változatában. A nyolcvanas évek végén más koros zenészekkel ő is nekiállt turnézni, nosztalgiázni. Akkor kezdett ismét albumokat megjelentetni, többek között 1987-ben jelentkezett a Simple Things albummal, amely jól sikerült, akárcsak az ugyancsak 1987-es feldolgozás-lemeze, amelyet kedvencei, Bob Dylan és a Beatles dalaiból válogatott.
A kilencvenes évektől a Sonynál jelentette meg albumait Részt vett a Bob Dylan pályafutásának 30. évfordulóján rendezett koncerten, amelyen a rockvilág több jeles művésze is hallatta hangját és hangszerét. Az eseményről készült lemezen is hallható éneke.
Zenésztársa volt a Peter Paul and Mary folktriónak, dolgozott Steve Hackettel és az Electric Flag együttessel.
Az új évezredben ismét szép lemezekkel jelentkezett. A Wishing Well című 2002-es lemezen Pink Floyd-dal is hallható. Az elmúlt néhány évben kiadott albumai komoly szakmai elismerést hoztak számára, ha a szélesebb közönséget nem is hozták lázba. 2008-ban fellépett a cannes-i filmfesztiválon, ugyanebben az évben jelent meg Nobody Left To Crown című albuma. 2009-ben szerepelt Pete Seeger 90. születésnapjára rendezett koncerten. Látható az ugyancsak 2009-es Soundtrack for Revolution című filmben, amely a polgári jogi mozgalom történetét dolgozta fel.
Rendszeresen fellépett jótékonysági, adománygyűjtő koncerteken is. 2013. április 22-én Jersey Cityben hunyt el, szívroham következtében.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:

Mixed Bag (1967)
Something Else Again (1968)
Electric Havens (1968)
Richard P. Havens (1969)
Stonehenge (1970)
Alarm Clock (1971)
The Great Blind Degree (1971)
Richie Havens On Stage (1972)
Mixed Bag 2 (1974)
The End of The Begining (1976)
Connections (1980)
Common Ground 1983)
Sings Beatles&Dylan (1987)
Resume: The Best of Richie Havens (1993)
Wishing Well (2002)
High Flyin’ Bird: The Verve Forecast Years (2004)
Dreaming As One: The A&M Years (2004)
Grace of The sun (2004)
Nobody Left To Crown (2008)
My Own Way (2012)
Richie Havens

Richie Havens

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Richie Havens Richie Havens Richie Havens

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu