Rita Coolidge
"Popsztár jazzes-soulos gyökerekkel."

Amerikai pop, rock, country énekesnő.

Eredeti neve: Rita Coolidge

                       1945. május 1., Lafayette, Tennessee.
Rita Coolidge

Rita Coolidge a hetvenes-nyolcvanas évek kivételes képességű énekesnője, akit kitűnő hangja mellett a felvállalt stílusok sokfélesége (pop, rock, country, rhythm and blues) tett méltán népszerűvé. Példaképei között található többek között Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Peggy Lee, Roosemary Clooney, Aretha Franklin, Jackie Wilson. A hetvenes években két Grammy-díjat nyert, dalai közül kettő volt első helyezett, több a legjobb tíz közé került, s volt listavezető albuma is. Rita Coolidge skót és cherokee felmenőktől származik. Templomban kezdett énekelni, ahol apja lelkész volt. A Florida State University hallgatója volt, de már közben írt dalokat. Háttérénekesnőként nővérével, Priscillával együtt csatlakozott a Delaney and Bonnie együtteshez. Áttelepült Memphisbe, majd Los Angelesbe. Az „angyalok városában” Eric Clapton, Joe Cocker, Leon Russell, Stephen Stills és mások felvételeinek közreműködője volt.
Első saját albuma 1971-ben jelent meg, a Rita Coolidge korong ugyan nagyon jó szakmai kritikát kapott, ám a közönséget még nem tudta meghódítani vele, s így járt az egy évvel később megjelent második albumával is. Annál nagyobb sikere volt az 1973-ban Kris Kristofferson-nal közösen készített Full Moonnak, amely a Billboard countrylistán első helyre, a 200-as albumlistán is az élvonal közelébe került. Kris Kristoffersonnal több lemezt készítettek. A szakmai kapcsolatból szerelem, majd 1973-ban házasság lett, közös gyermekük is született, 1980-ban váltak el. Közben 1973-ban és 1975-ben a legjobb country teljesítményért Grammy-díjat kapott előbb a From The Bottle to The Bottom, majd a Lover Please című daláért.
A hetvenes években Rita több albuma és kislemeze került a Bilboard listáira. Volt amelyik az élmezőnyig, vagy annak közelébe, s olyan is, amelyik középmezőnyig jutott, vagy hátrébb. Emlékezetes sikerei ebben az évtizedben a Fever, a Higher and Higher (a 2. helyre került), a We’re All Alone (listát vezetett), a the Jealous Kind, a You (3. helyezett). Feldolgozta többek között Jackie Wilson, a Temptations, Boz Scaggs és mások dalait.
A nyolcvanas években az előző évtizedhez képest szerényebb sikereket ért el, de azért jutott lemeze és dala a listákra. Az All Time High 1983-ban a Billboard felnőtt popdalok listáján az első helyezett volt, a Something Said Love ugyanebben a körben a 15. helyig jutott.
A kilencvenes években az amerikai gyökerű zene (Native American Music) felé fordult az érdeklődése. Nővérével, Priscillával, valamint annak lányával megalakították a Walela triót, két albumuk jelent meg 1997-ben, 2000-ben, majd 2007-ben. Rita Coolidge belekóstolt a bluesba is: 1996-ban megjelent az Out of The Blues, rajta olyan világszerte ismert dalokkal, mint a Stormy Monday, a Hallelujah I Love Him So.
Szerepeltek dalai különböző válogatásokon, majd 2005-ben hosszú szünet után megjelent az And So Is Love című albuma, többek között az évtizedekkel korábban listát vezető We’re All Alone című dalával és ismert jazz-darabokkal. A kritikusok ezt a korongot is dicsérték, de a közönség nem kapkodott különösebben utána. Rita Colidge az új évezredben Kaliforniában telepedett le.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

Rita Coolidge (1971)

Nice Feeling (1971)

The Lady’s Not for Sale (1972)

Fall In to Spring (1974)

Anytime…Anywhere (1977)

Love Me Again (1978)

Satisfied (1979)

Greatest Hits (1980)

Heartbreak Radio (1981)

Never Let You Go (1983)

Love Lessons (1992)

Cherokee (1995)

Out of The Blues (1996)

Rita (1996)

All Time High (2001)

Delta Lady: The Rita Coolidge Anthology (2004)

And So is Love (2005)
Rita Coolidge

Rita Coolidge

Rita Coolidge

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Rita Coolidge Rita Coolidge Rita Coolidge

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu