Shania Twain
"Már fiatalon a country állócsillaga volt."

Kanadai country- és popénekesnő, dalszerző, televíziós személyiség.

Eredeti neve: Eileen Regina Edwards

                       1965. augusztus 28., Windsor, Ontario, Kanada.
Shania Twain

A Shania Twain művésznéven világhírűvé vált énekesnő nemcsak rendkívül erőteljes és mégis hihetetlenül gazdag, hajlékony hangjával, hanem szerzői kvalitásaival is beírta nevét a country aranykönyvébe. Ötszörös Grammy-díjas, emellett több jelölése is volt a legrangosabb zenei trófeára. Első nem-amerikaiként nyert Country Music Awardst. A Billboardon több mint 10 dala került a listák élére – volt, amelyik többször és több műfajban is. Hazájában Céline Dion mögött a második legkelendőbb előadó a lemezpiacon – közel nyolcvan millió lemeze fogyott világszerte, s természetesen hazai pályán is tarolt. Csillagot kapott a hírességek hollywoodi sétányán valamint a kanadai hírességek sétányán. A Billboard 2000 és 2010 között az évtized művészei közé is beválogatta, emellett több alkalommal kiérdemelte a Billboard Music Awardst, valamint a kanadai Juno Awardst. Az ötödik x-hez közeledve is rendkívül mutatós hölgy.
Rendkívül nehéz gyermekkora és fiatalkora volt. Szülei elváltak, s mire Shania 21 éves volt, mindketten meghaltak. Egy kis mezőgazdasági településen, Timminsben nála kisebb testvéreit gondozta. Korán kezdett énekelni és gitározni, 13 éves korában már meghívást kapott a CBS egyik televíziós műsorába. Mulatóhelyeken, üdülőkben lépett fel, hogy eltarthassa kisebb testvéreit. Az emberek megszerették mély hangját és csöppet sem érzelgős dalait. Repertoárján eleinte George Gershwin és Andrew Lloyd Webber szerzeményei túlsúlyban voltak a countryval szemben. Művészneve valami olyasvalamit jelent a környék indián törzsének nyelvén, hogy a magam útját járom – ez jól tükrözi egyéniségét is.
Első lemeze 1993-ban jelent meg, ezzel azonban még nem sikerült berobbannia. Szerencséjére egy korai videoklipjét látta Robert Lange producer, aki több évtizedes szakmai gyakorlattal a háta mögött megérezte az üzletet már első lemezéből is, azután 1995-ben "kipréselte" a lányból a kifejezetten karakteres Woman In Me korongot, amelyik a több mint hatmilliós eladás nyomán már a 2. helyre futott be a Billboard listáján és Grammy-díjat kapott. Lange, aki többek között az AC/DC, a Cars, a Def Leppard, Bryan Adams mellett dolgozott, a második lemez megjelenése után feleségül vette felfedezettjét, akivel 2001-ig maradt együtt, három közös gyermekük született.
Az 1997-ben piacra dobott Come On Over teljes diadalt hozott Shania Twain számára: első lett Kanadában, az amerikai countrylistán és 2. a Billboard 200-as albumlistáján. Grammy-díjat hozott az album címadó dala és You’re Still The One című dala is. Az album Amerikában és Angliában is éveket töltött a listán, 36 millió példánynál többet adtak el belőle.
A kilencvenes évek végére Shania országosan ismert, ünnepelt énekesnő lett. A Grammy-díjak mellett 1998 a VH1 zenés televízió jóvoltából ő is részese lehetett a nagy sikerű Diva-koncerteknek. A szakmában nála sokkal előbbre tartó nagyágyúk - Aretha Franklin, Céline Dion, Mariah Carey és Gloria Estefan mellett is megállta a helyét, és az akkoriban még sokkal húzósabb előadók sem tudták őt elnyomni. Sikerei nyomán "visszatapsolták" Shania Twaint a következő Grammy-gálára is, bár a jelöltek között nem szerepelt.
A 20. században megjelent utolsó lemeze, az On The Way ennek ellenére nem mondott többet, mint a lemez címe. Viszont a 2002-ben megjelent Up! album nyomán Shania és új menedzsmentje ismét ünnepelhetett – a lemez vezette a Billboard 200-at csakúgy, mint a „hazai” listát. Az új évezred első éveiben kitűnő válogatáslemezekkel örvendeztette meg rajongóit
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:
Any Man of Mine (1995)
(If You’re Not in It for Love) I’m Outta Here! (1995)
Woman In Me (1995 – csak Kanadában)
You Win My Love (1996)
No One Needs To Know (1996)
God Bless The Child (1996 – Kanadában)
Love Gets Me Every time (1997)
You’re Still The One (1998)
Honey, I’m Home (1998)
From This Moment On (1998)
I’m Gonna Getcha Good (2002)
Forever and For Always (2004)
 
Nagylemezek:
Shania Twain (1993)
Woman in Me (1995)
Come on Over (1997)
On The Way (1999)
Platinum Collection (2001)
Up! (2002)
Greatest Hits (2004)
Shania Twain

Shania Twain

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Shania Twain Shania Twain Shania Twain

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu