"When shadows are deep
And light is alien"

1957-ben alakult amerikai énekduó.

Paul Simon énekes, gitáros, szerző.
1941. október 13 Newark, New Jersey.

Art Garfunkel énekes, filmművész.
1941. november 5 Forest Hills, New York.

A CD online megvásárolható !

 

A Simon and Garfunkel minden idők egyik legkitűnőbb és legsikeresebb folkrock duója volt. A hatalmas közönségsiker mellett temérdek szakmai elismerést zsebelhetett be Paul Simon és Art Garfunkel az együtt töltött néhány év alatt. Grammy-díjat kaptak Mrs. Robinson című dalukért, s öt díjat a nyolcszoros platina Bridge Over Troubled Water című dalukért és albumukért. A Rock and Roll halhatatlanjai és szerepelnek a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb művészének listáján. A munka nagy részét Simon vállalta magára, amit jól egészített ki Garfunkel tiszta tenor hangja. Bársonyosan összecsengő énekük egy sor nagy sikerű szerzeményt eredményezett. Lemezeik, munkásságuk ma is óriási hatással van a lírai rockzenére: Simon művészi értékű költői szövegeivel, a folk hagyományaiban gyökerező de mégis aktuális mondanivalót hordozó szerzeményeivel a műfaj valódi gyöngyszemeit alkotta meg, amelyekben érzékenyen reagált a korosztályát foglalkoztató problémákra.
A két zenész, Paul Simon és Art Garfunkel először 1957-ben készített közös számot. Eleinte különböző művészneveket használta, mint például a Tom and Jerry. A rajzfilmekből jól ismert név alatt jelentették meg első jelentősebb számukat, a Hey Little Schoolgirl -t. A "Hé, kis iskoláslány" sikere a profi zenélés felé mozdította volna őket, de a "nagy iskolásfiú", Art inkább tanulmányait folytatta. Az 1941-ben született Garfunkel még középiskolás volt, amikor megismerkedett a vele egyidős Paul Simonnal. A szülői ösztönzés és a továbbtanulási vágy miatt egyetemen folytatta tanulmányait. Diplomával a zsebében ismét a zene felé fordult, és felkereste régi társát, a magyar származású és jó szerzői képességekkel rendelkező zenészt, Paul Simont.  két muzsikus 1964-től ismét együtt dolgozott. Elkészítették a "Szerda reggel három óra" című lemezüket amely a CBS-nél jelent meg. A korong Angliában érthetetlen módon csak négy év késéssel került a boltokba. Bár a két zenésznek egyéni stílusa volt, dalaik szövege erősen idézte Bob Dylan -t. Szerzeményeik harmóniája az Everly Brothers hangzásvilágára emlékeztetett. Második albumuk és annak címadó dala, a The Sound Of Silence (A csend hangja) világraszoló nagy siker lett. Ebben az időszakban jónéhány sikeres dalt komponáltak, köztük a Homeward Bound -ot, a hazakívánkozás dalát és a Boxer -t. 1968-ban ők írták a Graduate című film zenéjét, amit nálunk "Diploma előtt" címmel mutattak be. A kiválóan megkomponált zenéjért és különösen a Mrs. Robinson című dalért Grammy -díjat kaptak. A duó mind zenei tekintetben, mind a siker szempontjából 1970-ben ért a csúcsra, a Bridge Over Troubled Water (Híd a zavaros víz felett) című albumával amely – a címadó dallal együtt - óriási siker lett. Ezek után senki nem számított arra, hogy épp ekkor oszlik fel a sikeres duó és kezdenek szólópályát mindketten.
Bár 1969-re megromlottak a személyes kapcsolataik, a közös történetnek azonban nem szakadt vége teljesen. Először is 1972-ben megjelent egy válogatásuk, amelyből 14 millió fogyott, de ez a siker nem tudta egütt tartani őket. Paul Simon közreműködő volt Garfunkel 1977-es lemezén, majd 1981-ben félmilliós közönség előtt álltak együtt színpadra a New York-i Central Parkban. A rocktörténeti jelentőségű koncertről lemez és film készült természetesen ezek is óriási sikernek bizonyultak. A New York-i koncertet 1982-ben és 1983-ban turné is követte.
1990-ben együtt iktatták be őket a rock and roll halhatatlanjai közé, majd 1993-ban ismét együtt koncerteztek telt ház előtt. 2003-2004-ben a pályafutásuk kezdetének 40. évfordulója alkalmából Old Friends címmel turnéztak, lemezt is jelentettek meg ezen a címen. 2009-ben a Távol-keleten turnéztak együtt, majd a Madison Square Gardenben a rock and roll halhatatlanjai múzeumának 25. éves születésnapján léptek fel. Turnét terveztek
Paul Simon mindig aktívabb volt, Art Garfunkel ritkán vállalkozott önálló lemezre, neve egyre kevesebbet szerepelt a zenei körökben.

Nagylemezek:

          Wednesday Morning 3: A.M. (1964)

          The Sound Of Silence (1966)

          Parsley, Sage, Rosemary & Thyme (1966)

          Bookends (1968)

          The Graduate (1969)

          Bridge Over Troubled Water (1970)

          Greatest Hits (1972)

          The Simon & Garfunkel Collection (1981)

          The Concert in The Park (1982)

          The Definitive Simon & Garfunkel (1991)

          Hits Vol. 1 (1996)

          Old Friends (1997)

          Bookends (1998)

          Best Of Simon&Garfunkel (1999)

          Old Friends: Live On Stage (2004)

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !


Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2000 - 2012
e-mail: Literatura.hu