Steeleye Span
"Úttörők voltak, legendák lettek."

1969-ben alakult angol folk-rock együttes.

Eredeti felállás: Tim Hart ének, gitár;

                           Ashley Hutchings basszusgitár;

                           Maddy Prior ének;

                           Gay Woods ének, concertina;

                           Terry Woods ének, mandolin.
Steeleye Span

Az angol folk-rock kiváló képviselője két  folk duóból, a Hart - Prior és a két Woods, valamint az ex Fairport Convetion basszusgitáros társulásaként jött létre és lett a műfaj egyik legmeghatározóbb együttese. A Fairport mellet a Steeleye Span végezte a legúttörőbb munkát a hagyományos folk zene és az elektronikus hangzás házasításának, rockosításának területén. A mai napig működő (2015) zenekar, bár sok tagcserén ment keresztül az idők folyamán, mindíg megmaradt azon az úton amelyen elindult és soha nem adta nevét színvonaltalan kiadványokhoz. Kiváló hangszeres tudásuk és kifinomult énekstílusuk révén (akár öt szólamban is tökéletesen énekeltek), olyan sajátos, egyéni stílust alakítottak ki mely éctizedeken átívelően bíztosította számukra a közönség szeretetét és a sikert.
Első korongjuk 1970-ben jelent meg és csak tradicionális dalokat tartalmazott, ám ezek szokatlan előadásmódja és hangszerelése, a tény, hogy két énekesnővel álltak fel, rögtön rájuk irányította a figyelmet. Ám ahogyan ez lenni szokott, az első album után a két Woods máris távozott a bandából, helyükre két veterán folk zenész, Matin Carthy és Peter Knight érkezett. A következő két album már ebben az összetételben készült és bár még mindíg a hagyományos vonalat képviselte, hangzásvilágban újítottak, előtérbe kerültek az elektromos hangszerek, a rockossabb hangzás.Korongjaikat jól fogadta a közönség és a kritika egyaránt, hamar komoly népszerűségre tettek szert és szakmai körökben is keresettek lettek. A Below The Salt nagylemezről kimásolt Gaudete című számmmal felkerültek a sikerlisták élvonalába, így került sor első Top Of The Pop fellépésükre.
1974-ben együtt zenéltek David Bowie-val és Ian Andersonnal, ennek a kooperációnak a jegyében jött létre a Now We Are Six című album, mely elég sok új, kísérleti innovációt tartalmazott. A kísérletezést ezt követően sem hagyták abba, következő lemezükön Peter Sellers szerepelt, aki a New York Girls című számban ukulen játszott. Ugyanezen a korongon található a szintén úttörő jellegű instrumentális szám: Bach Goes To Limerick. Ez utóbbinak ezért is komoly jelentősége van, mivel ez egyike az első saját szerzeménynek, melyet a zenekar tagjai közösen jegyeztek.
1975-ban az All Around My Hat című albummal érték el legnagyobb üzleti sikerüket, köszönhetően a mendzservátásnak és azoknak az engedményeknyeknek melyet a populárisabb zene irányában tettek. Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy igazi sztár státuszra tegyenek szert és folyamatosan érjenek el listás helyezéseket. Ettől függetlenül, folyamatosan hozták a tőlük megszokott magas zenei színvonalat.
A hetvenes évek végére kissé megfáradt a zenekar, a tagok sorra kezdtek szólókarrier építésébe, vagy más projektekbe vettek részt.Ezért aztán a nyolcvanas évek elején némi szünet állt be a Steeleye Span történetében. A nevüket egyébként egy angol népdal, a Harkstow Grange szereplőjéről, John Steeleye Span-ról kapták.
86-ban újra stúdiólemezzel jelentkeztek, stílusosan Back In Line címmel. Az új lemez kapcsán kiderült, hogy a nevóük nem ment feledésbe, a szakma továbbra is komolyan figyel rájuk és a folk rock közönsége is számít rájuk. Az évek folyamán újab tagcsérék voltak a bandában ami színvonalban nem, csak némi stílusváltásban volt érzékelhető. Kis időre a zenekar "hangja" Maddy Prior is kilépett, de szólósikerei ellenére visszatért és ma is tagja a formációnak. 2005-ben az együttest a BBC Radio 2. Folk Awardson Good Tradition Awards-al jutalmazták eddígi munkásságukért.
LZ

 

Nagylemezek:

Hark! The Village Wait (1970)
Ten Man Mop (1971)
Please To See The King (1971)
Below The Salt (1972)
Parcel Of Rogues (1973)
Now We Are Six (1974)
All Around My Hat (1975)
Commoners Crown (1975)
Rocket Cottage (1976)
Storm Force Ten (1977)
Live At Last (1978)
Sails Of Silver (1980)
Back In Line (1986)
Tempted And Tried (1989)
Concert (1995)
Time (1996)
Horkstow Grange (1999)
Bedlam Born (2000)
The Journey (2001)
They Called Her Babylon (2004)
Bloody Men (2006)
Wintersmith (2013)
Steeleye Span

Steeleye Span

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Steeleye Span Steeleye Span Steeleye Span

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2015
e-mail: Literatura.hu