Willie Nelson
"Az outlaw country mestere"

Amerikai country énekes, gitáros, dalszerző.

Eredeti neve: Willie Hugh Nelson

                        1933. április 30. Fort Worth, Texas.
A CD online megvásárolható!

Willie Nelson ugyan a countryzene királya, de játszik bluest, rock and rollt, s dolgozott jazzmuzsikussal is. Hétszeres Grammy-díjas, többszörös American Music Awards és Country Music Awards-nyertes. Közel száz sorlemeze jelent meg, a rock and roll halhatatlanjai közé még nem került be. Csak a Billboardon temérdek első helyet, számos dobogós pozíciót érdemelt ki. Példaképei között találjuk Ray Price-t, Roy Acuffot, Chet Atkinst, Jimmie Rodgerst, Hank Williamst, Ray Charles-t.
Hétéves korától árvaságra jutott, nagyszülei nevelték. Akkor írta első dalát, tizenéves korától pedig zenekarban is játszott. Olykor lemezlovasként dolgozott a Texas Radio-ban. A hatvanas évek elején csatlakozott Ray Price együtteséhez, akkoriban jelent meg első albuma, bár Lumberyjack című dalát már 1956-ban rögzítették. Saját szerzeményeivel igyekezett előre jutni. Crazy című 1961-es szerzeménye Patsy Cline, a Hello Walls Faron Young előadásában került amerikai listára, utóbbi hetekig éllovas volt, a Roy Orbison-nak írt Pretty Paper Angliában top 10-es siker.
Nelson 1965-ban kötött szerződést a countryzene legfontosabb intézményével, a nashville-i Grand Ole Opryval. A hetvenes évtized Nelson legjobb időszaka. Waylon Jenningsszel, a country sztárénekesével, gitárosával akkoriban kezdődött barátsága. Jennings Ladies Love Outlaw című dala és a Wanted: The Outlaws Nelson-Jennings album új irányzatot hozott, az outlaw country különbözött a nashville-i slágeres stílustól.
Egyik legszebb dala, a countrylistákat vezető, a poplistákon 20 közé jutott Blue Eye Crying In The Rain. Emlékezetes sikere a Shotgun Willie, a Stay All Night, a Bloody Mary Morning. Közönségkedvenc volt a Jenningsszel énekelt Good Hearted Woman valamint a The Red Headed Stranger albuma.
A nyolcvanas években alakította a Highwaymen szupergrupot Johnny Cash-sel és Kris Kristoffersonnal. Átmenetileg hanyatlott népszerűsége, a Farm Aid segélykoncertekkel a felszínen tudta tartani magát. Hatvanadik születésnapjára jelent meg az Across the Borderline album Bob Dylan, Bonnie Raitt, Paul Simon, Sinéad O’Connor, David Crosby és Kris Kristofferson közreműködésével, akkor került a country halhalhatatlanjai közé. B.B. King és mások közreműködésével készült 2000-ben a Milk Cow Blues album.
Énekesként, hangszeres előadóként, zeneszerzőként vagy producerként dolgozott egyebek között Bobby Bare, Ray Charles, a Chieftains, George Clinton és a Parliament lemezén, Bob Dylan 30. évfordulós albumán. Aretha Franklin, Emmylou Harris, Merle Haggard, Joni Mitchell, Quincy Jones, a Nitty Gritty Dirt Band és mások lemezein is szerepel a neve, többükkel koncertezett.
Az évezred elején kézműtétje leállásra kényszerítette, de felépült, és fellépett Eric Clapton Crossroads gitárfesztiváljain is.
A 2000-es években is több lemeze került a piacra. Szép korong a 2008-as a Two Man With The Blues, amelyet Wynton Marsalisszal készített, valamint a 2011-es, amely Ray Charles előtt tiszteleg. Mintegy harminc filmben szerepelt hetvenéves korán túl is, olykor Johnny Cashsel és Kris Kristoffersonnal.
(Kovács Miklós)

Nagylemezek:

And Then I Wrote (1962)

Country Willie: His Own Songs (1965)

The Party's Over (1967)

Texas In My Soul (1968)

Laying My Burdens Now (1970)

Yesterday’s Wine (1971)

Shotgun Willie (1973)

Red Headed Stranger (1975)

The Troublemaker (1976)

To Lefty From Willie (1977)

Stardust (1978)

Pretty Paper (1979)

One For The Road (1979)

San Antonio Rose (1980)

Music from "Songwriter" (1984)

Me and Paul (1985)

Partners (1986)

Across The Borderline (1993)

Six Hours To Pedernale (1995)

Spirit (1996)

Me and The Drummer (2000)

Milk Cow Blues (2000)

Artist’s Choice: Willie Nelson (2004)

Two Man With The Blues (2008)

Here We Go Again: Celebrating The Genius of  Ray Charles (2011)
A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

A CD online megvásárolható!

American Classic (2009)

Country Music (2010)
A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható! A CD online megvásárolható!

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2011 - 2013
e-mail: Literatura.hu