Woody Guthrie
"A politikus dalnok!"

Amerikai folk és protesténekes, gitáros, szájharmonikás.

Eredeti neve: Woodrow Wilson Guthrie

                        1912. július 14. Okemah, Oklahoma.

                        1967. október 3. New York, New York.
Woody Guthrie

Woody Guthrie, a sok hangszeren (gitár, szájharmonika, mandolin, hegedű) több száz dal szerzője. Énekelt munkásoknak, polgároknak, gyermekeknek, de egyáltalán nem az amerikai álom beteljesedéséről szóltak szerzeményei. A példaképei között található a legendás Carter Family, Jimnie Rogers, W. C. Handy, míg ő maga Pete Seeger-re, Bob Dylan-re, Bruce Springsteen-re, Phil Ochsra, Joan Baez-re, a Peter, Paul and Mary trióra, John Mellencampre, Tom Paxtonra és sok más előadóra gyakorolt hatást. A rock and roll halhatatlanja – a műfajra gyakorolt hatásáért, szükebb hazájában beválasztották az Oklahoma Hall of Fame tagjai közé. Dalai közül a rengetegszer feldolgozott This Land is Your Land nemzedéki himnusz. Halála után Grammy életműdíjat kapott.
Apja cowboy volt, aki földdel üzletelt, szerette a zenét, sok dalra megtanította másodszülött fiát. Anyja szintén zeneértő volt mindketten hatással voltak Woodyra.
Szülőhelyéről először Texas, majd Nyugat felé vette útját. Zenei pályafutása a harmincas évek elején kezdődött, akkor születtek első tiltakozó dalai, amelyek azután a Dust Bowl Ballads című 1940-ben megjelent albumára kerültek. Közben Los Angelesben a KFVD rádiónál dolgozott. Az évtized végén írta meg egyik leghíresebb dalát, a This Land Is Your Landet, amely alternatív himnusz lett.
A negyvenes évtized fontos időszak volt Woody Guthrie számára. New Yorkba költözött és barátságot kötött többek között Leadbellyvel, Cisco Houstonnal, Pete Seegerrel, Sonny Terryvel és Brownie McGhee-vel. Seegerrel együtt zenélt az Almanac Singers együttesben. Ezekben az években vette fel Alan Lomax népzene- és bluesgyűjtő, zenekutató több dalát a washingtoni Library of Congress számára. Közben olyan híres dalai keletkeztek, mint a Do Re Mi, a Pastures of Plenty, a Washington Talkin Blues, a Picture From Life's Other Side, a Pretty Boy Floyd, a Jesus Christ, a The Wreck of Old 97.
Bound for Glory című életrajza 1943-ban jelent meg, amely alapvető dokumentum életőről. Lemeze jelent meg ezen a címen és film készült könyve alapján. New York után Oregonba, Texasba vándorolt. Visszatérve New Yorkba ismét megházasodott, négy gyermeke született, köztük az az Arlo, aki később követte őt a zenei pályán.
A háború idején fasizmus elleni, történelmi balladák tucatjait írta. Feldolgozta az igazságtalanul kivégzett Sacco és Vanzetti történetét. Az elesettekről szóló balladái az ötvenes években indexre kerültek. A háború után anyósa révén kapcsolatba került Coney Island zsidó közösségével, több dal született ebből az élményből. A negyvenes évek végétől súlyos idegrendszeri betegség hatalmasodott el rajta, megbénult, az ötvenes évek elején kórházba került. Betegágya a fiatal nemzedék találkozóhelye volt. Rendszeresen látogatta Bob Dylan, aki a hatvanas években hűséges követője volt, valamint Joan Baez és Phil Ochs is.
Halálakor jelent meg egyik legszebb albuma, a This Land Is Your Land., Egy hónappal később a szintén folkénekessé serdült fia, Arlo megjelentette első lemezét, az Alice’s Restaurantot.
New York-ban Woody Guthrie archívumot nyitottak a zenésztársak, a rajongók jelentős adományaiból. Személyes holmik, fényképek és poszterek sokasága között megtalálható a This Land Is Your Land eredeti kézirata. Levelei, saját készítésű rajzai és festményei is helyet kaptak gyűjteményben. .
Woody Guthrie lemezei folyamatosan megjelennek, csak az ezredforduló óta tucatnyi került forgalomba. A folkzene meghatározó alakja több mint háromezer dalszöveget írt, két regénye jelent meg.
Kovács Miklós

Nagylemezek:

Dust Bowl Ballads (1940)

Talking Dust Bowl (1950)

Songs To Grow On (1951)

Songs To Grow On Mother and Child (1956)

Bound For Glory (1958)

Ballads of Sacco&Vanzetti (1960)

Woody Guthrie Sings folk Songs (1962)

Library of Congress Recordings vol 1-3 (1964)

This Land Is Your Land (1967)

Greatest songs of Woody guthrie (1972)

Songs from Bound For Glory (1977)

Grow Big songs vol 1-2 (1992)

Long Ways to Travel: The Unrealesed Folkways Master 1944-1949 (1994)

Hard Travelin Man (2007)

Bob Dylan’s Woody Guthrie Selection (2009)

My Dusty Road (2009)
Woody Guthrie

Woody Guthrie

Woody Guthrie

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Woody Guthrie Woody Guthrie Woody Guthrie

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu