Bob Seger
"Aki több nemzedékhez szól."

Sokoldalú amerikai rockzenész, énekes, gitáros, szerző.

Eredeti neve: Robert Clark Seger

                    1945. május 5. Dearborn, Michigan.
Bob Seger

Mintegy fél évszázadot töltött a pop-rock üzletben. Szép sikerekkel büszkélkedhet: listavezető és élmezőnybeli albumok és dalok, sokmilliós lemezeladások, emellett a rock and roll és a dalszerzők halhatatlanja, Grammy-díjas, Old Time Rock and Roll című dalát 2001-ben beválasztották a huszadik század legjobb dalainak listájára. – eredményei magukért beszélnek. Az éneklés és dalszerzés mellett gitározik és zongorázik. Tiszteletet parancsol műfaji sokszínűsége, hiszen a mainstream rock mellett belefér művészi pályájába a country, a pszichedelikus rock, a kortárs pop-rock, az úgynevezett felnőtt pop is. A sokféleségnek megfelelően igen széles skálájú a vele együtt muzsikálók száma – köztük szoros kapcsolat fűzte az Eagles együttes zenészeihez, de dolgozott a Little Feat, a Grand Funk Railroad, a 3 Doors Down együttessel és Kid Rockkal is.
Fiatalon Elvis Presley és Little Richard, később James Brown rajongója volt, de a Beatles zenéje is nagy hatást gyakorolt rá, amikor élőben hallotta Amerikában.
Több hangszeren játszó, de nem zenész apjától korán ráragadt a zene szeretete, bár komolyabban csak a hatvanas évek elején jelent meg a zenei színtéren a detroiti Decibels trió tagjaként. Ez az együttes hamar feloszlott. A következő fontos állomás pályáján a Doug Brown&The Omens –ebben a formációban énekelt és billentyűs hangszereken játszott. Első kislemezük, a TGIF 1965-ben jelent meg.
Bob Seger 1966-ban jelentkezett első kislemezével, az East Side Storyval, amely kisebb helyi siker lett. Ezután megalakította a The Bob Seger System-et, ezt követően a The Silver Bullet Band nevű formációt (Live Bullet című, a formáció által készített lemez 5 millió példányban fogyott). Szólóévek következtek ezután. A hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek derekáig talán pályafutásának legsikeresebb időszakát jegyezte. A hetvenes évek végén az Eagles Heartache Tonight című listavezető dalának társszerzője volt. A legjobb 10 közé került a Billboardon a Night Moves és a Stranger in Town, míg az Against The Wind a lista élén kötött ki, 1980-ban Grammy-díjat kapott érte. A nyolcvanas években több albuma és dala került a legjobbak közé a Billboardon, ráadásul a szakmai elismerés sem maradt el. A Nine Tonight album sem, amely - túl azon, hogy a 3. helyig nyomult - többszörös platinalemez lett, akárcsak a Billboard 5. helyezettje, a The Distance. A dalai közül a nyolcvanas években lett listavezető a Shame on The Moon (1983), a Like a Rock (1986) és a Shakedown című film-betétdala (1987). A dal nyomán a Like a Rock album is dobogós lett a Billboardon. A kilencvenes évek elején a korábbiaknál jóval keményebb The Fire Inside-dal verekedte be magát a legjobb tíz közé.
Az évek során Bob Segernek több filmes feladat is jutott, amelyeket sikerrel teljesesített. Az újabb albumára viszont jó évtizedet kellett várni. Megérte, mert a 2006-os Face To Promise ismét nagy közönségsiker lett, több listán is bekerült a legjobb tíz közé. Ha sorlemezei nem is, de nagy népszerűségnek örvendő, legsikeresebb dalait összegyűjtő válogatásai közül kettő is a Billboard 200-as élén végzett (2009-ben és 2012-ben).
A 2000 utáni években sem hagyott fel a koncertezéssel.
(Kovács Miklós)

 

Listavezető kislemezek:

Shame On The Moon (1983)
Like a Rock (1986)
Shakedown (1987)

Nagylemezek:

Ramblin’ Gamblin Man (1968)
Mongrel (1970)
Brand New Morning (1971)
Back in ’72 (1973)
Seven (1974)
Beautiful Loser (1975)
Live Bullett (1976)
Night Moves (1976)
Stranger in Town (1978)
Against The Wind (1980)
The Distance (1982)
Like a Rock (1986)
The Fire Inside (1991)
Face To Promise (2006)
Early Seeger (2009)
Ultimate Hits: the Rock and Roll Never Forgetsd (2011)
Bob Seger


Bob Seger

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Bob Seger Bob Seger Bob Seger

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu