The Guess Who
"Egy egyszerű reklámfogástól a világhírnévig."

1965-ben alakult kanadai hard rock, blues rock, rhythm&blues együtes. 

Eredeti felállás: Chad Allan gitár, ének;

                           Bob Ashley billentyűsök;

                           Randy Bachman gitár;

                           Jim Kale basszusgitár;

                          Garry Peterson dob.
The Guess Who

Kanada egyik legismertebb rockbandája Winnipeg városában alakult Chad Allan (Allan Kobel) és Randy Bachman vezetésével. Eredetileg Chad Allan  And The Expression néven futottak, ezen a néven készítették azt a felvételt is amely elindította őket a siker útján. Johnny Kidd: Shakin All Over című számát dolgozták fel és meglepetésre a felvétel befutott a kanadai sikerlistán, sőt az államokban is bekerült a top 40-be. Ugyanezen címmel készült el első albumuk is, de ekkor a kiadó reklámfogásként a misztikusnak ható Guess Who? (na, ki az?) nevet aggatta rájuk. A cselfogás bevált, a banda elindult a siker útján. Az igazi nagy áttörésre ugyan még várni kellett, de egyre inkább kezdett testet ölteni az a zenei stílus amely a hatavanas évek végének egyik meghatározó együttesévé tette a Guess Who-t. Zenei világuk igen széles körből merített: a folk, a rhythm&blues, a blues, a psychedélia elemei egyaránt fellelhetőek dalaikban.
1968-ban jutott el a formáció arra az érettségi szintre amikor zenéjük már nemzetközi viszonylatban is meghódította a közönséget és a kritikát egyaránt. Ekkor jelent meg Wheatfield Soul című korongjuk mely a Billboard 50-es listáján landolt, a róla kimásolt These Eyes című szám pedig a hatodik helyre futott fel. Mivel addíg kell ütni a dobot amíg meleg, kövekező évben kiadták a Canned Whead című albumot, melyről a Laghing, az Undun és a No Time című dalok jutottak el a toplisták élvonalába. Az új évtized beköszönte elhozta a banda számára a nagy áttörést. Megjelent az American Woman című korong mely a legjobb tízbe került a Billboardon, a leze címadó dala pedig vezette a listákat, mint ahogy a No Sugar Tonight is. Ezzel a Guess Who lett az első kanadai együttes amelynek dala vezette a Billboard Hot 100-as listáját.
Sajnos a sikerrel együtt az ellentétek is kiéleződtek a csapaton belül, aminek legfőbb oka Randy Bachmann hirtelen áttérése a mormon vallásra. Ezen nézetei oda vezettek, hogy a Filmore East-i koncertjük után Bachman kiszállt a bandából és saját karrierjét kezdte egyengetni. Nem kevés sikerrel, hiszen létrehozta a vilghírű Bachman-Turner Overdrive nevü formációt.
Bachman helyére egyből két gitáros is érkezett: Kurt Winter és Greg Leskiw. Kettőjük közül Winter volt az igazi nyerség, hiszen a további korongokon számottevően részt vett a dalszerzásben és meghatározta a banda zenei világát.
72-ben vették fel nagysikerű koncertalbumuk anyagát, majd világkörüli turnéra indultak a Three Dog Night-al. 1975-ig a zenekar töretlenül gyártotta a színvonalas korongokat, melyeket szívesen fogadott az akkorra már milliós nagyságrendű rajongótáboruk, bár kiugró sikereket már nem tudtak produkálni. A banda kezdte kimeríteni saját tartalákait, éppen ezért 75-ben feloszlottak.
A hetvenes évek végén még néhány alkalommal összejöttek, de ezek csak alkalmi összejövetelek voltak, új alkotás nem született belőlük.
1981-ben a ritmusszekció tagjai, Kale és Peterson egy új Guess Who-t szerveztek maguk köré mely további lemezeket adott ki, különösebb visszhang nélkül. Ennek ellenére az új formáció ma is működik, koncerteken lehet látni, hallani őket, de ez már csak az árnya a hajdani együttesnek mely azóta bekerült Hallhatatlanok Csarnokába.
LZ

 

Listavezető kislemezek:
American Woman (1970)
No Sugar Tonight (1970)

Nagylemezek:
Shakin All Over (1965)
Hey Ho (1965)
It's Time (1966)
Wheatfield Soul (1968)
Canned Wheat (1969)
American Woman (1970)
Share The Land (1970)
So Long Bannatyne (1971)
Live At The Paramount (1972)
Rockin' (1972)
#10 (1973)
Road Food (1974)
Flavours (1975)
Guess Who Is Back (1982)
Lonely One (1995)
Running Back Thru Canada (2001)
The Guess Who

The Guess Who

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

The Guess Who  The Guess Who  The Guess Who 

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu