Ian Gillan
"A rocktörténelem egyik legnagyobb hangja."

Angol rock – hardrock, heavy metal énekes, zeneszerző-dalszerző.

Eredeti neve: Ian Gillan

                       1945. augusztus 19., Hounslow, Anglia
Ian Gillan

A brit kőkemény rock legnagyobb formációinak (Deep Purple, Black Sabbatth) a hangja, amellett szólóban is letette névjegyét. Emlékezeteset énekelt a Jézus Krisztus szupersztár eredeti felvételén. Ezzel együtt le kell szögezni, hogy szólóprodukcióban némelyest elmaradt attól, amit együtteseiben nyújtott. A Deep Purple tagjaként fellépett Budapesten is.
Már gyermekként érdeklődött a zene iránt, első énekes kedvence Elvis Presley volt. Osztálytársa volt Pete Townshendnek, a Who majdani vezéregyéniségének.
Első zenekara, a The Javelins 1962-1964 között, majd az Episode Six együtteshez csatlakozott, amelynek 1969-ig volt a tagja. Ezután kezdődött pályájának legfényesebb időszaka, a Deep Purple tagjaként. A banda nagyon sokat köszönhetett Gillan kivételes hangjának és stílusának. Közreműködésével olyan Purple-albumok születtek a banda korai időszakában, mint a Deep Purple in Rock, a Fireball, a Machine Head, a Who Do We Think We Are, a Made In Japan. Miután zenei elképzelésekben nem tudott szót érteni Ritchie Blackmore-ral, 1973-ban távozott az együttesből - Roger Glover basszusgitárossal együtt.
Rövid pihenő után megalakította a Ian Gillan Bandet. A rock nagyszerű teljesítménye volt a banda Child In Time című albuma. Miután azonban a zenekarnak nem volt komolyabb közönségsikere, az énekes 1978-ban egyszerűen Gillan néven szervezett új csapatot. Glory Road című albumuk emlékezetes produkció volt. Ez a társaság 1983-ig létezett, ezután Ian Gillan 1983-ban belépett a Black Sabbathba, közreműködött a Born Again albumon.
A Black Sabbath sem váltotta be Gillan reményeit, ezért 1984-ben örömmel csatlakozott ismét a Deep Purple-hez, Bár nagyszerű albumokat készítettek (köztük a Perfect Strangert) , kitűnő koncerteket produkáltak, nem szűnt az ellentét Ritchie Blackmore-ral, s 1989-ben ismét elhagyta az együttest. A nyolcvanas évek végén Roger Gloverrel készített lemezt.
Miközben 1992-ben visszatért a Deep Purple soraiba, párhuzamosan gondozta saját szólókarrierjét is, saját lemezeket készített.
Aktív volt az új évezredben is: 2006-ban fellépett Jeff Healey koncertjén Torontóban. 2006 áprilisában megjelentette Gillan's Inn című dokumentumfilmjét (CD-je is volt ilyen címen). 2007. áprilisában megjelent A Journey in Rock című 6 órás DVD lemeze. 2008. februárjában megjelent a Live in Anaheim koncertalbuma, amely saját és a Deep Purple dalait is tartalmazza. 2008. május 3-án énekelt a Jeff Healey memorial concert-en Torontóban. 2009. márciusában megjelent a One Eye to Morocco című, talán kevésbé kemény albuma. 2010. márciusában Örményországban koncertezett.
Ian 1984-ben házasodott, két gyermeke és három unokája van. Nagy foci, és krikett rajongó. Több könyve jelent meg, köztük a Ian Gillan: Candy Horizon, book of poems(1980), Ian Gillan: The Autobiography of Deep Purple's Lead Singer. (1998)
(Kovács Miklós)

Ian Gillan 2009-ben interjút adott a Rockinform hazai szaklap munkatársának akkori aktuális ügyeiről. Részletek az interjúból:
- A One Eye To Morocco albumon a hard rock háttérbe szorul. Miért?
- Eleget játszottam hard rockot az életemben. Amikor összejött egy csapat, elhatároztuk, hogy olyan dalokat írunk, amelyben kerüljük az improvizációs gitárszólókat, a rockra jellemző ritmizálást, és úgy éreztem, ez a fajta muzsika most közelebb áll hozzám. A Deep Purple-ben kiélhetem hard rockos vágyaimat.
- Azt mondják, az új album zenei világa nagyon közel áll az 1997-ben megjelent Dreamcatcher albumoz.
- Akkor is, most is Steve Morris gitárossal közösen írtuk a dalok nagy részét. Azt akartam, hogy ugyanazzal a kiadóval, ugyanazzal a producerrel készüljön a lemez. Igen, a két album forrása ugyanaz.
Ian Gillan arról is beszélt, hogy Gillan’s Inn album alkotói közül Michael Lee Jackson gitárost és Rodney Appleby basszusgitárost is meghívta.a lemezhez. Indokolása szerint Michael egy géniusz, és jelenlétére nagy szükség volt.
A dalok szövegéről úgy nyilatkozott, hogy ezek személyesek, néha elég rejtélyesek… Legtöbbször belülről jönnek a gondolatok, a szívből, az agyból vagy a lélekből, olvasmányokból. A soroknak megvan a maga értelme, de lehet, hogy valami más, valami olyan, ami a szavak mögött van.
(Márki Miklós)

 

 Ian Gillan Band nagylemezek:

Child In Time (1976)
Clear Air Turbulence (1977)
Scarabus (1977)
Live at the Budokan (1978)
Gillan
Gillan (1978)
Mr. Universe (1979)
Glory Road (1980
Future Shock (1981)
Double Troube (Live) 1981)
Magic (1982)
Episode Six
Put Yourself in My Place (1987)
BBC Radio 1 Live 1998/1969 (1997)
The Complete Episode Six (1991)
Cornflakes and Crazyfoam (2002)
Love, Hate, Revenge (2005)

Szóló:

Accidentally on Purpose (Gilan& Glover) (1988)
Naked Thunder (1990)
Toolbox (1991) (csak USA)
Cherkazoo and Other Stories 1973-1975 solo sessions (1989)
Dreamcatcher (1997)
Gillan’s Inn (2006)
Live In Anaheim (2008)
One Eye To Morocco (2009)
Ian Gillan&Tony Iommy:WhoCares (2012)
Ian Gillan

Ian Gillan

Ian Gillan

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Ian Gillan Ian Gillan Ian Gillan

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2013
e-mail: Literatura.hu