Jon Lord
„A Hammond Lordja”

Angol billentyűs, zeneszerző.

Eredeti neve: Jonathan Douglas Lord

                       1941. június 9. Leicester, Anglia.

                       2012. július 16. London, Anglia.
Jon Lord

Jon Lord a legkiválóbb brit billentyűsök egyike, sokan e hangszeresek között az első helyre teszik. Zongorán, majd később szintetizátoron is kitűnően játszott, elsősorban a Hammond-orgona királyának tartották. A Deep Purple és a Whitesnake együttes oszlopa volt, de tagja volt a Santa Barbara Machine Head, a The Hoochhie Coochie Men és más formációknak. Nemcsak hangszeres zenész volt, hanem kitűnő zeneszerző is. Emlékezetes alkotása Concerto for Group and Orchestra című album, amely a Royal Philharmonic Orchestrával készült. A hard rock, heavy metal, progressziv rock, mellett a bluesrock, a blues, a jazz és a klasszikus zene is az ő világa.
Ötéves korától tanult klasszikus zongorát, példaképe főként Bach volt. Nagyon sokféle zene hatott rá az amerikai bluestól a rock and rollig. Tizenéves korában a jazzt is kipróbálta. Az ötvenes-hatvanas évek fordulóján Londonba került, ahol iskolai tanulmányai mellett kisebb klubokban zongorázott. 1960-ban tagja lett a Bill Ashton Combónak. 1963-ban csatlakozott a Red Blood and His Bluesicians nevű formációhoz, abban az évben vásárolta első saját Hammond orgonáját.
A Kinks együttes leghíresebb dalában, a You Really Got Me-ben ő játszott billentyűs hangszereken. A hatvanas években tagja volt Art Artwood együttesének, az Artwoodsnak, a Santa Barbara Machine Headnek, az évtized második felében az amerikai Flower Pot Mennek. ( Let’ Go to San Francisco című daluk hippihimnusz lett.)
1968-ban a Deep Purple alapító tagja. (ld: ott). Az együttessel felvett Concerto for Group and Orchestra című, a Royal Albert Hallban élőben bemutatott album a rock és a klasszikus zene nagyszerű találkozása volt. A Deep Purple-korszak fényes darabja volt a Smoke On The Water, a Child In Time, a Black Night – valamennyinek Lord volt az egyik szerzője.
Lord első „valódi” szólóalbuma, a Gemini Suite 1972-ben jelent meg, 1974-ben a Windows, majd a sokak szerint legerősebb Sarabande című önálló lemez következett.
1974-ben Ian Paice-szel együtt a Paice, Ashton & Lord formáció más kitűnő rockzenészekkel együtt 1974 szeptemberében fellépett a London Palladiumban.
A Deep Purple után 1978-1984 között a Whitesnake-korszak következett Jon Lord pályáján (ld: az együttesnél).
A nyolcvanas években az Olympic Rock&Blues Circus tagja volt a változó összetételű csapatban olyan kitűnő billentyűsök voltak Lord társai mint Brian Auger, Zoot Money, Chris Farlowe énekelt, basszusgitáron Colin Hodgkinson játszott, Pete York dobolt.
1984-ben újjászerveződött a Deep Purple, amelynek Lord 2002-ig maradt tagja. A kilencvenes években elkészítette a Pictured Within és a Beyond the Notes című saját lemezeit, amelyet a kritikusok legszemélyesebb darabnak neveztek.
Az új évezredben két zenekari műve jelent meg, a Boom of the Tingling String és a Disquises (Suite for String Orchestra). Játszott George Harrison 2002-es Brainwashed című albumán. Közben visszatért a rhythm and blueshoz Hoochie Coochie Men nevű együttesével. 2010-ben a To Notice SuchThings című újabb szólóalbumával jelentkezett.
Jon Lord több alkalommal lépett fel Magyarországon. Itt volt 1987-ben a Deep Purple tagjaként, amikor az együttes egymás után háromszor töltötte meg a BS-t. A Deep Purple tagjaként 1991-ben Budapesten, Szombathelyen és Nyíregyházán, 1996-ban és 1998-ban ismét Budapesten koncertezett. Saját formációval lépett fel 2009-ben, 2010-ben (Győrben és Budapesten), 2011-ben pedig Pakson a Jon Lord Blues Banddel.
Jon Lordot 2011-től közel egy éven át kezelték hasnyálmirígy-rákkal, halálának közvetlen oka tüdőembólia volt.
(Kovács Miklós)

 

Nagylemezek:
(ld: Deep Purple és Whitesnake is)

Concerto for The Group and Orchestra (1969)

The Last Rebel soundtrac (1971)
 
Gemini Suite (Live and Studio) (1972)

Windows (1974)
 
First of Big Bands (1974)

BBC- Live in Concert (1974)

Sarabande (1976)

BBC Radio 1 in Concert (1977)

Before I forget (1982)

Pictured Within (1998)

Concerto for Group and Orchestra (1999)

Live at The Basement (With Hoochie Coochie Men) (2003)

Beyond the Notes (2004)

Danger – White Men Dancing (With Hoochie Coochie Men) (2007)

Boom of The Tingl9ing Strings (2008)

To Notice Such Things (2010)
Jon Lord

Jon Lord

Jon Lord

Concerto for Group and Orchestra (New Studio version (2012)

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Jon Lord Jon Lord Jon Lord

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2012
e-mail: Literatura.hu