Journey
"It's been a mystery
And still they try to see
Why somethin' good can hurt so bad
Caught on a one-way streets
The taste of bittersweet
Love will survive somehow, some way"

1973-ban alakult amerikai rockzenekar.

Eredeti felállás: Neal Schon gitár;

                       Gregg Rollie billentyűsök, ének;

                       George Tickner gitár, ének;

                       Ross Valory basszusgitár;

                       Ansley Dunbar dob.
Journey

A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legsikeresebb amerikai zenekara, San Franciscóban alakult amikor Neal Schon és Gregg Rollie otthagyták Carlos Santana zenekarát, hogy jazzesebb zenét játszhassanak. Kezdeményezésükhöz, hamar csatlakozott Ross Valory (ex Steve Miller Band), és Ansley Dunbar (ex John Mayall, Jeff Beck és Frank Zappa). A zenekar 73-ban egy újévi koncerten debütált a San Franciscói Vinterlandben, tízezer ember előtt. Első, 1975-ben megjelent nagylemezük visszhangtalan maradt, a hosszú instrumentális szólókkal tarkított jazz-rock nem hozta lázba a közönséget. Ennek ellenére a korong tartalmaz egy örökzöldet, a Kohoutec című szám a mai napig szerepel a banda repertoárján. A sikertelenség miatt Tickner és Valory kiléptek, de a basszusgitáros hamarosan visszasomfordált az együttesbe. Következő két albumuk, a Look Into The Future és a Next sem hozta meg a várva várt áttörést így a banda menedzsmentje változtatásokat javasolt. Rollie mellé egy új énekest hoztak Robert Fleischman személyében és a zenei stílust elkezdték könnyebben emészthetővé tenni. Sajnos az új énekes nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket ezért gyorsan lecserélték Steve Perry-re. Az ő tiszta és erőteljes tenorhangja sokkal jobban illett a formáció zenei karakteréhez, nem csoda hogy a vele megjelent Infinity című korongtól jegyzik a szakemberek a Journey-t. Az album platinalemez lett és a 24-ik helyig kúszott fel az amerikai listán. Kezdetét vette a Journey sikertörténete.
Bár a formációban mindennaposak lettek a tagcserék, zeneileg egyre céltudatosabbak és kiforrottabbá váltak. Jól megszerkesztett, igényes muzsikát hoztak létre, de a kezdeti progresszív, jazz-rock egyre jobban hasonlított a a Boston és a Foreigner tömegeket vonzó stílusára.
Következő albumaik, az Evolution és a Departure az élvonalba repítették a Journey-t. 20-ik illetve 8-ik hely az albumok listáján, a róluk kimásolt slágerek pedig rendre a top 20-ban landoltak. Hiába na, ha egy bizniss egyszer beindul... Az 1981-ben megjelent Captured című koncertlemez világsikert hozott a formációnak, imár nem csupán az államokban de az öreg kontinensen és ázsiában is a legmenőbbek között jegyezték őket.
Újabb tagcserék után (ezúttal Perry távozott), megszületett az Escape mely minden korábbi anyagukál sikeresebb lett, több mint 9 milló példány fogyott belőle. A Who's Crying Now című szám pedig első listavezető dalukká vált. 1983-as, Frontiers című korongjuk a 2. helyen nyitott a Billboard listáján és az album négy száma is bejutott a top 10-be.  A lemzbemutató hosszú turné után a tagok, két éves szünetet iktatak be ami alatt többen is magánprojektekbe fogtak.
1986-ban vonultak ismét stúdióba és tagcserék közepette vették fel a Raised On Radio című korong anyagát. Sajnos a jó fogadtatás ellenére az együttes 1987-ben feloszlott, a tagok túlságosan elfoglaltak voltak saját karrierjük egyengetésével.
Szerencsére a Journey története itt nem ért véget, Schon 1995-ben újból életre keltette a zenekart. 96 nyarán meg is jelent a visszatérő lemezük: Trial By Fire címen. Az album a Billboard 3 helyén kezdett és pillanatok alatt platinalemez lett. A lemezen található When You Love A Woman című számot Grammy-ra jelölték a legjobb pop telyesítmény kategóriában.
A csapat azóta is rendkívül népszerű és a koncertek mellett új albumokkal is jelentkezik. Legutóbbi stúdióalbumuk 2011-ben látott napvilágot Eclipse címmel.
Az együttest 2000-ben beiktatták a Rock Hallhatatlanjainak Csarnokába.

 

Nagylemezek:

Journey (1975)
Look Into The Future (1976)
Next (1977)
Infinity (1978)
Evolution (1979)
Departure (1980)
In The Beginning (1980)
Captured (1981)
Escape (1981)
Frontiers (1983)
Raised On Radio (1986)
Trial By Fire (1996)
Arrival (2001)
Generations (2005)
Revelation (2008)
Eclipse (2011)
Journey

Journey

A CD-k online megvásárolhatók, csupán a lemezborítóra kell kattintani!

Journey Journey Journey

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos


Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2014
e-mail: Literatura.hu