"There's a lady who's sure all the glitters

is gold and she's buying a stairway to heaven"

1968-ban alakult angol zenekar.

Eredeti felállás: John Bonham dob;

                            John Paul Jones billentyűsök;

                            Jimmy Page gitár;

                            Robert Plant ének.

A CD online megvásárolható !

  A Led Zeppelin a  hard rock egyik teremtője, atyja. A gitárzseni Jimmy Page (szül. 1945. jan. 9) miután előző együttese, a Yarbirds megszűnt New Yardbirds néven hozott létre egy új formációt. Basszusgitárosnak egy régi zenészismerősét, John Paul Jonest (John Baldwint) (szül. 1946. jan. 3) szerződtette. A dobos John Bonham Bonzóként vonult be a rockzene történetébe. Énekesnek a Band Of Joy és más formációk vokalistáját, Robert Plant-et szerződtette, aki a hard rock egyik "Nagy Hangja" lett.
A csapat menedzsere olyan híresség volt mint Peter Grant. A nevüket egy koncertet követő alkoholgőzös bulin kapták a Who dobosától, Keith Moontól. A Led Zeppelin rögtön átrepült az Újvilágba, mint a Vanilla Fudge kísérőzenekara, és fergeteges sikerű bulisorozatba kezdett.
Már első lemezük megjelenésével kivívták maguknak a sztárokat megillető helyet. A Zeppelin I. volt a világ második platinalemeze. A korong a blues alapokból kiinduló kemény zen, amelyen érződik az útkeresés is. Az irányadó a Good Times, Bad Times című szám lett, míg a koncertek érdekessége a Yardbirdsszel is felvett Dazed And Confused , amelynek egy részét Page csellóvonóval adta elő gitáron. Az érzelmes dalokban sem volt hiány. A Baby I'm Gonna Leave You az a szám, amelyben Plant leginkább kibontakoztatta hangjának sokszínűségét. A Zeppelin a hard rock történetébe a II-es sorozatszámot viselő lemezzel vonult be. Ez örökzöld számokat tartalmazott, mint a Whole Lotta Love, Heartbreaker, Moby Dick. A harmadik lemeztől a zenekar kezdett ez eredeti kőkemény rocktól eltávolodni, bár maradtak Page csodálatos riffjei, Plant tiszta hangja. 1971-ben megjelent a Led Zeppelin negyedik albuma, amelynek  borítóján nem volt se név, se cím. A belső borítón is csak négy szimbólum - egy remete rajza és a Zeppelin himnusz, a Stairway To Heaven szövege szerepelt. A régi stílusú dalok mellett új, kísérleti darabok is találhatók, mint például a When The Levee Bracks, vagy a Battle Of Evermore, amelyen Plant Sandy Dennyvel a Fairport Convention kiválóságával énekel duettet. A Led Zeppelin első négy albuma közül csak a IV. kényszerült a 2. helyre, a többi 1. volt a Billboardon.
A történelmi jelentőségű lemez megjelenése után két év következett sikeres és hosszú turnékkal, stúdiómunkával. Végül megjelent az első önálló címmel rendelkező album, a Houses Of The Holy. Nyolc szám - nyolc stílusváltozat. Ezzel a koronggal a Zeppelin bebizonyította, hogy hatalmas zenei területet képes átfogni és stílusuk ekkor már nem is olyan könnyen behatárolható. A lemezborító ismét remekmű. Mint a legtöbb Zeppelin albumot ezt is Hypgnosis tervezte, aki méltán a legjobb borítóterv készítők egyike. Az együttes 1975-ben elkészítette első dupla lemezét, amely szintén nagy siker lett. Következő lemezüktől kezdve azonban a kritika elpártolt tőlük, pedig az 1976-ban megjelent dupla koncertalbum a "nagy napokban" készült. Családi tragédiák és balesetek nehezítették az együttes munkáját, így csak 1979-ben jelentkeztebk újabb lemezzel. A korongon fellelhető összetett zene csak a rajongóknak kellett; In Through The Outdoor (Keresztül a kijáraton). Turné közben az együttes nagyivó dobosa alkoholmérgezés következtében 1980 szeptemberében elhunyt. Ezzel a Led Zeppelin "földi" pályafutása véget ért . A tagok akkor úgy döntöttek: nem folytatják Bonzo nélkül.
1985-ben a Live Aiden mégis összeállt a zenekar, Bonham helyén Phil Collinsszal. 1988-ban is együtt volt a csapat, Page, Plant, Jones és Jason Bonham, John fia.
Jimmy Page és Robert Plant a következő években is készített közös lemezeket, koncertezett együtt. 1998-ban együtt léptek fel a régi BS-ben.
Az együttes 1995-ben került a Rock and Roll halhatatlanjai közé, 2005-ben Grammy-életműdíjat
kapott, 2006-ban a rock brit halhatatlanjaii közé is beválogatták. Kikiáltották az együttest minden idők legjobb heavy metal bandájának, több mint 200 millió lemezüket adták el világszerte.
2007-ben a londoni 02 Arénában adott koncertet a három eredeti tag és az ifjabb Bonham. A 2007-es koncert Celebration Day címmel 2012-ben CD-n és DVD-n is megjelent.

 

Nagylemezek:

Led Zeppelin I. (1969)

Led Zeppelin II. (1970)

Led Zeppelin III. (1970)

Led Zeppelin IV. (1971)

Houses of  The Holy (1973)

Physical Graffiti (1975)

Presence (1976)

The Song Remains The Same (1976)

In Trough The Outdoors (1979)

Coda (1982)

Led Zeppelin Collection (1990)

Remasters (1990)

Led Zeppelin (1993)

Complete Studio Recordings (1993)

BBC Sessions (1997)

Early Days: the Best of Led Zeppelin Vol. 1 (1999)

Later Days: The Best of Led Zeppelin Vol 2 (2000)

How The West Was Won (2003)

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

Mothership (2007)


Celebration Day (2012)

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

A CD online megvásárolható !

Dalszövegek/Lyrics

Fotók/Photos

Vissza/Back

copyright © László Zoltán 2000 - 2013
e-mail: Literatura.hu